keyboard_arrow_up

Consiliul Local Timisoara

Hotararea 93/28.03.2006 privind aprobarea Studiului de Oportunitate, Caietului de Sarcini, Instrucţiunilor privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de delegare a gestiunii şi Regulamentului privind delegarea de gestiune a serviciilor publice de salubrizare prin contract de concesiune precum şi numirea Comisiei de evaluare a ofertelor pentru atribuirea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare pe raza municipiului Timişoara

28.03.2006

Hotararea Consiliului Local 93/28.03.2006
privind aprobarea Studiului de Oportunitate, Caietului de Sarcini, Instrucţiunilor privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de delegare a gestiunii şi Regulamentului privind delegarea de gestiune a serviciilor publice de salubrizare prin contract de concesiune precum şi numirea Comisiei de evaluare a ofertelor pentru atribuirea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare pe raza municipiului Timişoara


Consiliul Local al Municipiului Timisoara

Având în vedere Referatul nr. SC2006 -3570/27.02.2006 al Primarului Municipiului Timişoara, domnul GHEORGHE CIUHANDU;
Având în vedere avizele Comisiei pentru studii, prognoze, economie, buget, finanţe, impozite si taxe, Comisiei pentru dezvoltare urbanistică, amenajarea teritoriului şi patrimoniu, Comisiei pentru administrarea domeniului public si privat, servicii publice şi comerţ, regii autonome şi societăţi comerciale, Comisiei pentru administraţie locală, juridică, ordine publică, drepturile omului şi probleme ale minorităţilor din cadrul Consiliului Local al Municipiului Timişoara;
Având în vedere prevederile Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 23/31.01.2006 - privind delegarea gestiunii serviciului public de salubrizare pe raza municipiului Timişoara;
În conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 87/2001 privind serviciile publice de salubrizare a localităţilor, aprobată prin Legea nr. 139/2002;
În baza cu prevederilor Legii nr. 326/2001 a serviciilor publice de gospodărie comunală;
În conformitate cu prevederile art.10, art.11 alin. 2, art.16 şi art. 17 alin. 1-5 din Hotărârea Guvernului nr. 346/2004 privind aprobarea regulamentului cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor şi a Contractului-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor prin concesiune;
În conformitate cu prevederile art. 38 lit. (f), (g) şi (r) din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, modificată;
În temeiul art. 46 din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, modificată;


HOTARASTE

Art.1: Se aprobă Studiul de Oportunitate privind delegarea gestiunii serviciilor publice de salubrizare pe raza municipiului Timişoara, conform Anexei nr. 1, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.2: Se aprobă Regulamentul privind delegarea de gestiune a serviciilor publice de salubrizare prin contract de concesiune, conform Anexei nr. 2, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.3: Se aprobă Caietul de Sarcini privind delegarea gestiunii serviciilor publice de salubrizare pe raza municipiului Timişoara, conform Anexei nr. 3, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.4: Se aprobă Instrucţiunile pentru ofertanţi privind delegarea gestiunii serviciilor publice de salubrizare pe raza municipiului Timişoara, conform Anexei nr. 4, care face parte integrantă din prezenta hotărâre.

Art.5: Se numeşte Comisia de evaluare a ofertelor în vederea atribuirii Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare pe raza municipiului Timişoara, cu o componenţă de 15 membri, după cum urmează:
- CIUHANDU GHEORGHE - Primarul Municipiului Timişoara - Preşedinte;
- ANDOR DUMITRU - Director Direcţia Edilitară - membru;
- CIUPA VASILE - Şef Serviciu Administrare Mediu Urban - membru;
- PUŞCAŞ ADRIAN - Consilier Serviciul Administrare Mediu Urban - membru;
- DUMITRU MIHAELA - Consilier juridic - Serviciul Juridic - membru;
- HARACICU SMARANDA - Şef Serviciu Buget - Investiţii- membru;
- CORAŞ DANIEL - Referent Serviciul Administrare Mediu Urban - secretar;
- MOLDOVAN VALENTIN - Consilier Municipal - membru;
- KARAGENA SORIN - Consilier Municipal - membru;
- CRAŞOVAN DANIEL - Consilier Municipal - membru;
- MISTOR CORNEL - Consilier Municipal - membru;
- PĂŞCUŢĂ ADRIAN - Consilier Municipal - membru;
- ŢOANCĂ RADU - Consilier Municipal - membru;
- Reprezentantul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Timiş - membru;
- Reprezentantul Agenţiei pentru Protecţia Mediului - membru.

Art.6: Cu aducerea la îndeplinire a prevederilor prezentei hotărâri se încredinţează Serviciul Administrare Mediu Urban din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara şi Comisia de evaluare a ofertelor numită conform art. 5 din prezenta hotărâre.

Art.7: Prezenta hotărâre se comunică:
- Prefecturii Judeţului Timiş;
- Primarului Municipiului Timişoara;
- Direcţiei Economice;
- Direcţiei Edilitare;
- Direcţiei Urbanism;
- Direcţiei Patrimoniu;
- Direcţiei Poliţia Comunitară;
- Serviciului Juridic;
- Biroului Relaţii Publice;
- Biroului Control Intern;
- Centrului de Consiliere pentru Cetăţeni;
- Serviciului Administrare Mediu Urban;
- Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Timiş;
- Agenţiei pentru Protecţia Mediului Timiş;
- Membrilor Comisiei de evaluare a ofertelor;
- Mass- media locale.


Presedinte de sedinta
ADRIANA BLAJ
Contrasemneaza
SECRETAR IOAN COJOCARI

Atasament: Punctaje_criterii_de_selec_ie.pdf

Not Found

The requested URL /uploads/domino/atasamente_hcl/2C3958E6AA5E8CEB4225712A0027CF22/Punctaje_criterii_de_selec was not found on this server.

Apache/2.2.15 (CentOS) Server at www.primariatm.ro Port 443

Atasament: Anexa_A.pdf

ANEXA - A

LA INSTRUCŢIUNI PENTRU OFERTANŢI Tarifele propuse de ofertant vor fi:

- colectare, transport, neutralizare deşeuri menajere de la populaţie: ____lei/persoană./lună.

– punctaj maxim 6 p.; - colectare, transport, neutralizare deşeuri menajere de la instituţii şi agenţi economici: ________ lei/mc.

– punctaj maxim 4 p.; Se acordă punctaj maxim tarifului cel mai scăzut. Pentru celelalte tarife propuse de ofertanţi punctajul se calculează cu formula:

Po = To Tmo x Pm

Unde: Po – punctaj tarif ofertant; Tmo – tarif minim ofertat; To – tarif ofertat; Pm – punctaj maxim tarif. Tarifele ofertate pentru secţiunea 1 (Serviciul de salubrizare menajeră -

Precolectarea, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor solide, cu excepţia celor toxice, periculoase sau cu regim special de la utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţii de proprietari/locatari, agenţi economici şi instituţii publice ) se înaintează conform FORMULAR – A prevăzut în anexă la caietul de sarcini.

Tarifele se calculează pentru unităţile de măsură menţionate în Anexă. Nu se punctează tarifele exprimate în alte unităţi de măsură.

Atasament: Anexa_B.pdf

ANEXA - B

LA INSTRUCŢIUNI PENTRU OFERTANŢI Tarifele propuse de ofertant vor fi:

- măturat mecanic carosabil: ____ lei/1000 mp. punctaj maxim 3,5 p.;

- măturat manual carosabil: ____ lei/1000 mp. punctaj maxim 3,5 p.; - întreţinere curăţenie stradală: ____ lei/1000 mp.

punctaj maxim 2 p.; - ras manual la rigolă: ____ lei/1000 mp. punctaj maxim 0,5 p.; - spălat manual trotuare, platouri şi zone pietonale: ____ lei/1000 mp,

punctaj maxim 0,5 p.; - spălat mecanic carosabil: ____ lei/1000 mp.

punctaj maxim 1 p.; - stropit carosabil: ____ lei/1000 mp.

punctaj maxim 2 p.; - colectat, transportat şi depozitat deşeuri stradale: ____ lei/tonă.

punctaj maxim 2 p.;

Se acordă punctaj maxim tarifului cel mai scăzut. Pentru celelalte tarife propuse de ofertanţi punctajul se calculează cu formula:

Po = ToTmo x Pm Unde: Po – punctaj tarif ofertant; Tmo – tarif minim ofertat; To – tarif ofertat; Pm – punctaj maxim tarif. Tarifele ofertate pentru secţiunea a 2 – a (Serviciul de salubrizare stradală -

Măturatul, întreţinutul, spălatul şi stropitul căilor publice) se înaintează conform FORMULAR – B prevăzut în anexă la caietul de sarcini.

Tarifele se calculează pentru unităţile de măsură menţionate în Anexă. Nu se punctează tarifele exprimate în alte unităţi de măsură.

Atasament: Anexa_C.pdf

ANEXA - C

LA INSTRUCŢIUNI PENTRU OFERTANŢI Tarifele propuse de ofertant vor fi:

- selectare, colectare, transport şi depozitare a deşeurilor voluminoase şi nepericuloase – bunuri de uz casnic de folosinţă îndelungată şi a deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări la clădiri, locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, cu excepţia materialelor electronice şi electrocasnice ____lei/mc.

– punctaj maxim 5 p.; Se acordă punctaj maxim tarifului cel mai scăzut. Pentru celelalte tarife propuse de ofertanţi punctajul se calculează cu formula:

Po = ToTmo x Pm Unde: Po – punctaj tarif ofertant; Tmo – tarif minim ofertat; To – tarif ofertat; Pm – punctaj maxim tarif. Tarifele ofertate pentru secţiunea a 4-a (Serviciul de colectare, transport şi

depozitare a deşeurilor voluminoase şi nepericuloase – bunuri de uz casnic de folosinţă îndelungată şi a deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări la clădiri, locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, cu excepţia materialelor electronice şi electrocasnice) se înaintează conform FORMULAR – C prevăzut în anexă la caietul de sarcini.

Tarifele se calculează pentru unităţile de măsură menţionate în Anexă. Nu se punctează tarifele exprimate în alte unităţi de măsură.

Atasament: Anexa_E.pdf

ANEXA - E

LA INSTRUCŢIUNI PENTRU OFERTANŢI Tarifele propuse de ofertant vor fi:

- colectare, transport şi depozitare deşeuri vegetale ___lei/tonă – punctaj maxim 2 p;

- colectare, transport şi depozitare depuneri clandestine______ lei/tonă.

– punctaj maxim 2 p; - salubrizat manual taluz Canal Bega ___ lei/1000mp.

– punctaj maxim 1 p; - încărcat manual deşeuri vegetale şi depuneri ilegale _____ lei/tonă.

– punctaj maxim 1 p; - încărcat mecanic deşeuri vegetale ____ lei/tonă.

– punctaj maxim 1 p; - încărcat mecanic depuneri ilegale______ lei/tonă.

– punctaj maxim 2 p; - nivelat teren cu buldozerul _______lei/oră - punctaj maxim 1p.

Se acordă punctaj maxim tarifului cel mai scăzut. Pentru celelalte tarife propuse de ofertanţi punctajul se calculează cu formula:

Po = To Tmo x Pm

Unde: Po – punctaj tarif ofertant; Tmo – tarif minim ofertat; To – tarif ofertat; Pm – punctaj maxim tarif.

Tarifele ofertate pentru secţiunea a 7- a (Activităţi ecologice) se înaintează conform FORMULAR – E prevăzut în anexă la caietul de sarcini. Tarifele se calculează pentru unităţile de măsură menţionate în Anexă. Nu se punctează tarifele exprimate în alte unităţi de măsură.

Atasament: Caiet_sarcini.pdf

1

ANEXA SE APROBĂ la contractul de delegare PRIMAR a gestiunii prin concesiune DR.ING. GHEORGHE CIUHANDU SC2006________/__________

CAIET DE SARCINI pentru delegarea gestiunii serviciilor publice de

salubrizare în Municipiul Timişoara.

CAPITOLUL I Dispoziţii generale Art. 1.- Prezentul caiet de sarcini a fost întocmit pe baza legislaţiei în vigoare şi precizează condiţiile minime în care se desfăşoară licitaţia pentru delegarea de gestiune prin concesiune a serviciilor publice de salubrizare în Municipiul Timişoara. Caietul de sarcini se aprobă prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Timişoara. Art. 2. - Caietul de sarcini este anexă la Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare în Municipiul Timişoara. Caietul de sarcini, alături de Regulamentul de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara, se constituie anexă la Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiului Timişoara prin concesiune. CAPITOLUL II Obiectul concesiunii A. Datele de identificare a serviciilor publice de salubrizare Art. 3. - (1) Serviciile publice de salubrizare care fac obiectul concesiunii sunt: a) Serviciul de salubrizare menajeră - precolectarea, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere, cu excepţia celor toxice, periculoase sau cu regim special, de la utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţii de proprietari/locatari, agenţi economici şi instituţii publice. b) Serviciul de salubrizare stradală – măturatul, întreţinutul, spălatul şi stropitul căilor publice; c) Serviciul de colectare duală a deşeurilor de la utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţii de proprietari/locatari, agenţi economici şi instituţii publice, transportul, sortarea şi valorificarea deşeurilor reciclabile. d) Serviciul de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor voluminoase şi nepericuloase – bunuri de uz casnic de folosinţă îndelungată şi a deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări la clădiri, locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă; e). Înfiinţarea de puncte de colectare pentru preluarea de la populaţie de resturi de materiale rezultate din reparaţii şi din amenajări interioare în cantităţi de sub 1 mc;

2

f). Înfiinţarea de puncte de colectare pentru preluarea de la populaţie a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice uzate sau a resturilor rezultate din dezmembrarea acestora – DEEE; g). Acţiuni ecologice. (2) Utilizator al serviciilor publice de salubrizare poate fi orice persoană fizică sau juridică, care beneficiază pe bază de contract de serviciile operatorului de salubrizare. (3) Principalele categorii de utilizatori sunt: - casnici: persoane fizice sau asociaţii de proprietari/locatari; - agenţi economici; - instituţii publice. (4) Autoritatea concedentă a serviciilor publice de salubrizare este Consiliul Local al Municipiului Timişoara, cu sediul în localitatea Timişoara, bv. C.D. Loga nr.1, judeţul Timiş. B. Activităţi ale serviciilor publice de salubrizare SECŢIUNEA 1 Serviciul de salubrizare menajeră - Precolectarea, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor solide, cu excepţia celor toxice, periculoase sau cu regim special, de la utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţii de proprietari/locatari, agenţi economici şi instituţii publice, alte persoane juridice. 1. Descrierea activităţilor Art. 4. - Aceasta activitate presupune următorul ciclu de operaţii: a) precolectarea deşeurilor municipale; b) colectarea deşeurilor municipale; c) transportul deşeurilor municipale; d) verificarea/ analiza deşeurilor la intrarea în depozit; e) sortarea deşeurilor la depozit; f) depozitarea deşeurilor; g) compactarea deşeurilor; h) monitorizarea factorilor de mediu la depozit; i) cântărirea autogunoierei la intrarea şi ieşirea în/ din depozit; j) dezinfectarea autospecialelor. 2. Condiţii tehnice 2.1. Precolectarea deşeurilor municipale Art. 5. - Precolectarea deşeurilor municipale se face de către producătorii acestora, în punctele de precolectare care vor fi dotate cu recipiente standardizate ce vor avea capacitatea de înmagazinare corelată cu numărul de utilizatori şi ritmicitatea de ridicare. Locaţiile de amplasare a recipientelor - denumite puncte de colectare, vor fi amenajate astfel încât să respecte normele sanitare şi de protecţie a mediului, fără a produce disconfort vecinătăţilor, conform legislaţiei in vigoare.

3

2.2. Colectarea deşeurilor municipale Art. 6. - (1) Colectarea deşeurilor municipale se face numai din recipiente standardizate. (2) Pentru persoane fizice, asociaţiile de proprietari/locatari recipientele standardizate vor fi asigurate de operator, pe bază de contract de comodat şi vor avea capacităţi cuprinse între 80 – 240 l sau în mod excepţional containere de 1,1 mc. (3) Pentru agenţi economici şi instituţii publice operatorul va pune la dispoziţia acestora prin închiriere sau vânzare pubele de 240 l, containere de 1,1 mc, containere de 7mc până la 22 mc, presocontainere. (4) Toate recipientele de precolectare vor fi compatibile cu dotarea tehnică a operatorului. (5) Colectarea deşeurilor municipale se face în autospeciale, iar acestea vor fi încărcate astfel încât deşeurile să nu fie vizibile şi să nu existe posibilitatea împrăştierii lor pe calea publică. Este interzisă golirea recipienţilor de precolectare în vederea reîncărcării deşeurilor. 2.3. Transportul deşeurilor municipale Art. 7. - (1) Deşeurile municipale se transportă cu autospeciale ( autogunoiere compactoare, autospeciale portcontainer), folosindu-se în mod judicios capacitatea de încărcare. (2) Autospecialele vor avea o stare tehnică şi de întreţinere corespunzătoare circulaţiei pe drumurile publice, fără scurgeri de carburanţi, lubrifianţi sau lichide speciale, vor fi compatibile cu tipul recipienţilor de precolectare, benele de încărcare vor fi etanşe şi vor fi personalizate cu o inscripţie vizibilă pe cel puţin două laturi ale sale şi nu mai mică de 1 mp. (3) Autospecialele vor fi dotate cu dispozitive de agăţare pentru transportul lopeţilor şi măturilor sau al altor unelte utilizate la curăţarea locului de lucru. (4) Deplasarea de la zona de lucru către depozit se efectuează pe cel mai scurt traseu admis, fără staţionari intermediare. (5) Fiecare autospecială va deţine licenţă de execuţie emisă de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. (6) Transportul deşeurilor în vederea depozitării, de la expeditor la destinatar se controlează, pe baza formularului de expediţie/de transport prevăzut în anexa nr. 2, din Ordinul nr. 2/211/118/2004. 2.4. Depozitarea deşeurilor municipale Art. 8. - (1) Deşeurile municipale, după colectare, se depun la depozitul de deşeuri de la Parţa - Şag, situat la intersecţia DN 5 cu DJ 57, cu respectarea prevederilor legislaţiei specifice în vigoare. După închiderea acestui depozit, operatorul va transporta deşeurile la facilitatea ce se va realiza în acest scop. (2) La depozitele amenajate vor fi acceptate numai deşeurile municipale aduse în mijloace de transport autorizate cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare (Ordinul nr. 2/211/118/2004 al Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului). (3) Operatorul depozitului eliberează celui care predă deşeurile o confirmare-tip, prevăzută în Anexa 3 la Procedura de reglementare şi control al transportului deşeurilor pe teritoriul României aprobată prin Ordinul nr. 2/211/118/2004. 3. Cantitatea de lucrări Art. 9. - (1) Municipiul Timişoara are 318.000 locuitori înregistraţi în medie pe an, inclusiv flotanţii, din care 15,7% la case şi 84,3% în asociaţii de locatari/proprietari. (2) Cantitatea de deşeuri municipale care se ia în calculul ofertei este: - deşeuri municipale: 0,5 – 0,8 kg/locuitor/zi, echivalentul a 159 tone/zi, 4850 tone/lună, 58200

4

tone/an, din care: 741 tone/luna de la case individuale şi 4088 tone/lună de la asociaţii de locatari/proprietari; - deşeuri asimilabile cu deşeurile menajere, provenite de la agenţii economici:66.900 tone/lună, din care 1004 tone/lună de la agenţi economici cu profil alimentar şi 4572 tone/luna de la agenţi economici nealimentar. (3) Greutatea medie specifică a deşeurilor este de 300 kg/mc iar unitatea de măsură utilizată la monitorizarea cantităţilor colectate şi la facturarea prestaţiilor este mc. (4) Natura deşeurilor care sunt colectate: - deşeuri menajere provenite din sectorul casnic; - deşeuri asimilabile celor menajere, provenite de la agenţi economici şi instituţiile publice; - deşeuri reciclabile provenite de la toate categoriile de utilizatori. (5) Colectarea acestor cantităţi de deşeuri se va face de la toţi utilizatorii care au încheiat contract de prestare a serviciului de salubrizare cu operatorul autorizat, cât şi de la persoanele scutite de la plata acestui serviciu conform legilor în vigoare. 4. Programul prestaţiei Art. 10. - (1) Activităţile prevăzute la art. 4 vor fi executate în conformitate cu Programele de prestaţie ce se vor constitui ca anexă la contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare. (2) Programul de colectare a deşeurilor municipale va fi stabilit prin contractul de prestare a serviciului de salubrizare, ce se încheie între operator si utilizator. La stabilirea frecvenţei de colectare a deşeurilor municipale se va avea în vedere cantitatea medie de deşeuri produsă zilnic de fiecare locuitor, şi menţinerea igienei la punctele de precolectare conform cu dispoziţiile legale în vigoare. (3) La completarea formularului de ofertă se va avea în vedere o frecvenţă de colectare a deşeurilor municipale după cum urmează: a) - zilnic, din zonele centrale şi de la agenţii economici de alimentaţie publică, unităţile sanitare, pieţe, cantine, restaurante, hoteluri, grădiniţe şi creşe; b) – în anotimpul cald: 1 aprilie – 1 octombrie, de două ori pe săptămână, de la producătorii casnici – asociaţiile de proprietari/locatari, de la agenţii economici, alţii decât cei de alimentaţie publică şi de la instituţiile publice. c) - în anotimpul rece: 1 octombrie – 1 aprilie, zilnic din zonele centrale şi de la agenţii economici de alimentaţie publică, unităţile sanitare, pieţe, cantine, restaurante, hoteluri, grădiniţe şi creşe - la cel mult 3 zile, de la producătorii casnici d) - frecvenţele de colectare prevăzute în Programele de prestaţii propuse de operator, vor fi în concordanţă şi în sectoarele în care se implementează sistemul de colectare duală a deşeurilor, respectiv colectarea separată a deşeurilor reciclabile şi colectarea separată a deşeurilor biodegradabile. (4) La fiecare schimbare a programului de colectare, operatorul va prezenta utilizatorului modificarea programului de efectuare a prestaţiei pentru lunile următoare, cu specificarea zilelor de colectare din săptămână, dacă este cazul. (5) Prestaţia se va efectua de preferinţă pe timp de zi, iar in funcţie de necesităţi, după-amiaza şi pe timp de noapte, cu acordul utilizatorului. (6) Programul de prestaţie pentru colectarea, transportul şi eliminarea deşeurilor municipale propus de către operator, va conţine împărţirea zonei de autorizare – municipiul Timişoara, pe 12 sectoare de operare, respectiv, 6 sectoare în partea de nord şi 6 sectoare în partea de sud a municipiului faţă de Canalul Bega, numerotate de la 1 la12 şi delimitate între ele pe harta

5

municipiului Timişoara, cu precizarea numelui, adresei şi a numărului de persoane ale fiecărui utilizator, a zilelor săptămânii în care se efectuează prestaţia, traseul fiecărui utilaj (conform celor propuse de operator) în fiecare zi, numărul total de utilaje pe tipuri, grupe şi capacităţi în activitate zilnică precum şi a celor de rezervă. (7) La întocmirea programului de prestaţii se va avea în vedere o rezervă de capacitate a autospecialelor de 15% în vederea eliminării consecinţelor oricăror situaţii neprevăzute apărute pe timpul derulării contractului de concesiune. 5. Condiţii de calitate Art. 11. - Prestaţia va fi efectuată cu respectarea următoarelor condiţii de calitate:

a) precolectarea deşeurilor municipale se va face numai în recipiente standardizate şi în număr suficient pentru depozitarea temporară a deşeurilor între două ridicări cu asigurarea unei rezerve de capacitate de minim 15%. Operatorul va verifica permanent starea tehnică a recipientelor de precolectare deţinute de utilizatori şi va lua măsuri de înlocuire a celor care prezintă defecţiuni sau neetanşeităţi funcţie de modul de deţinere a acestora de către utilizatori. În cazul recipientelor deţinute de utilizatori pe bază de contract de comodat sau de închiriere, operatorul va lua măsuri de înlocuire a acestora în cel mult 3 zile de la constatare, iar în cazul recipientelor deţinute de utilizatori prin cumpărare de la operator sau din altă sursă, operatorul va notifica utilizatorul (agent economic sau instituţie publică), pentru înlocuirea acestora în cel mult 3 zile de la comunicare. b) operatorul va încheia cu toţi utilizatorii, contract de prestări a serviciului, conform contractelor-cadru pentru utilizatorii casnici şi pentru agenţii economici şi instituţii publice prevăzute în anexa nr. 2 şi în anexa nr. 3 la Regulamentul – cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor de salubrizare, aprobat prin HG.nr.433/2004. Pentru încheierea contractelor de prestări servicii operatorul va solicita utilizatorilor următoarele acte :

• pentru utilizatorii casnici - persoane fizice : - cerere; - buletin de identitate sau carte de identitate în copie ; - extras de carte funciară nu mai vechi de 30 de zile faţă de data când se solicită încheierea contractului; - declaraţie pe proprie răspundere privind numărul de persoane ce locuiesc în

imobil; • pentru utilizatorii casnici asociaţii de proprietari/locatari :

- cerere semnată şi ştampilată de reprezentantul asociaţiei ; - buletin de identitate sau carte de identitate în copie a reprezentantului asociaţiei; - tabel cu cheltuielile de întreţinere pe ultimele 4 luni de zile sau fotocopie cu pagina din cartea de imobil în care este precizat numărul de locatari.

• pentru utilizatorii agenţi economici şi instituţii publice : - cerere - împuternicire ştampilată şi semnată din partea conducerii agentului economic

sau instituţiei publice ; - declaraţie notarială a proprietarului spaţiului sau imobilului de preluare şi plată

a eventualelor debite pe care chiriaşul le are faţă de operator pentru serviciile contractate şi prestate;

- certificat de înregistrare fiscală în copie ;

6

- certificat constatator emis de ORC ; - dovada deţinerii spaţiului - extras de carte funciară nu mai vechi de 30 de zile

faţă de data când se solicită încheierea contractului sau contract de închiriere în copie.

În cazul persoanelor fizice autorizate, a asociaţiilor familiale şi a altor asociaţii şi organizaţii actele de mai sus se vor solicita prin asimilare. c) dotarea locurilor de depozitare cu recipiente standardizate pentru colectarea deşeurilor în sistemul colectării duale, în condiţiile prevăzute la Articolul 6 aliniat (2) pentru colectarea separată a deşeurilor reciclabile şi colectarea separată a deşeurilor biodegradabile; d) personalul care deserveşte autogunoierele să nu lase resturi de deşeuri la punctele de precolectare/locul de amplasare a recipientelor; e) operatorul să comunice utilizatorului, graficul de colectare stabilit; f) să fie respectat graficul stabilit de colectare a deşeurilor municipale; g) dezinfectarea periodică a recipientelor de precolectare conform prevederilor legale; h) transportul deşeurilor municipale să se facă cu autospeciale, ce au o stare tehnică şi de întreţinere bună, personalizate cu numele operatorului; i) deşeurile municipale să fie depozitate numai în locaţiile autorizate; j) autospecialele să fie dezinfectate de operator, conform normelor sanitare în vigoare. 6. Dotări cu personal - utilaje Art. 12. – Operatorul îşi va dimensiona structura de personal, parcul de autospeciale, al utilajelor şi echipamentelor pentru colectarea şi transportul deşeurilor municipale, în funcţie de cantitatea de lucrări estimate la art. 9, având în vedere respectarea cu stricteţe a graficului de colectare stabilit cu utilizatorul şi de soluţiile tehnice propuse. 7. Tehnologii Art. 13. - Operatorul va prezenta în documentaţia de ofertă, concepţia proprie privind modalitatea de organizare şi funcţionare a serviciului de colectare şi transport al deşeurilor municipale de la utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţii de proprietari, agenţi economici şi instituţii publice, cu referire la utilajele din dotare folosite, inclusiv a utilajelor de rezervă şi la modul de asigurare a coeficientului de utilizare a acestora. Graficul privind prestarea Serviciului de salubrizare menajeră - Precolectarea, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor solide, cu excepţia celor toxice, periculoase sau cu regim special de la utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţii de proprietari/locatari, agenţi economici şi instituţii publice va fi înaintat de operator spre aprobare Direcţiei de Sănătate Publică Timiş după care va fi transmis serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Timişoara 8. Verificări, recepţii, garanţii Art. 14. - (1) Concedentul va verifica prin sondaj modul de efectuare a prestaţiei de către operator, întocmind note de constatare privind calitatea prestaţiei, deficienţele constatate, sesizările şi reclamaţiile utilizatorilor şi va lua măsuri de soluţionare operativă a acestora. (2) La sfârşitul fiecărei luni operatorul întocmeşte o situaţie privind cantităţile de deşeuri municipale colectate, transportate şi neutralizate, ce va fi înaintată serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Timişoara. (3) Operatorul răspunde şi garantează material şi financiar de buna desfăşurare a prestaţiei, calitatea şi cantitatea stabilite.

7

(4) Operatorul va completa şi va semna formularul de ofertă - FORMULAR A cu tarifele pentru prestarea Serviciul de salubrizare menajeră - Precolectarea, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere, cu excepţia celor toxice, periculoase sau cu regim special, de la utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţii de proprietari, agenţi economici şi instituţii publice prevăzut în anexă la prezentul caiet de sarcini. (5) Lunar, reprezentanţii serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, vor analiza, împreună cu reprezentantul operatorului care răspunde de prestarea serviciului, sesizările, reclamaţiile şi solicitările utilizatorilor în vederea soluţionării legale şi operative a acestora. SECŢIUNEA a 2-a Serviciul de salubrizare stradală - Măturatul, întreţinutul, spălatul şi stropitul căilor publice 2.1. Descrierea activităţii Art. 15. (1) Serviciul de salubrizare stradală - măturatul, spălatul şi stropitul căilor publice se desfăşoară în scopul aducerii domeniului public în stare salubră. (2) Aceasta activitate presupune următorul ciclu de operaţii: a) maturatul manual sau mecanic al carosabilului, trotuarelor, pieţelor publice, a locurilor publice de parcare, a suprafeţelor anexe ale spaţiilor de circulaţie, inclusiv a staţiilor mijloacelor de transport în comun; b)întreţinutul carosabilului, trotuarelor, pieţelor publice, a locurilor publice de parcare, a suprafeţelor anexe ale spaţiilor de circulaţie, inclusiv a staţiilor mijloacelor de transport în comun; c) răzuitul rigolelor carosabilului; d) spălatul mecanic al carosabilului; e) spălatul manual al trotuarelor; e) stropitul carosabilului; f) colectarea şi transportul deşeurilor stradale; g) cântărirea deşeurilor stradale; h) descărcarea deşeurilor stradale în depozitele autorizate; i)dezinfectarea autospecialelor folosite la transportul deşeurilor stradale de către operator. (3) Natura deşeurilor stradale ce trebuie colectate: deşeurile rezultate din maturarea manuală şi mecanică, răzuitul la rigolă, golirea coşurilor pentru hârtii, depuneri de deşeuri în locuri nepermise (rampe clandestine de deşeuri), diferite obiecte aruncate pe stradă. (4) Colectarea deşeurilor stradale se va efectua de pe suprafeţele domeniului public specificate în anexa nr.1 la prezentul caiet de sarcini. (5) Menţinerea în stare salubră a străzilor prevăzute în anexa nr.1 la prezentul caiet de sarcini se realizează prin efectuarea tuturor activităţilor specificate la art. 15 alin. (2). 2.2. Condiţii tehnice 2.2.1. Măturatul manual Art. 16. - (1) Măturatul manual se efectuează pe suprafaţa străzilor şi trotuarelor, inclusiv pe peroanele şi în staţiile fără refugii a mijloacelor de transport în comun, în pieţele şi locurile de

8

parcare publice; (2) Această activitate se desfăşoară pe toată perioada anului, cu excepţia perioadei de iarnă când condiţiile meteorologice sunt nefavorabile desfăşurării acestei activităţi. (3) Maturatul manual se efectuează atât ziua, cât şi noaptea, dar nu atunci când plouă. Pe timp de ploaie se vor efectua lucrările prevăzute la art. 18 alin. 3. (4) Activitatea se desfăşoară în zona de autorizare - municipiul Timişoara, pe străzile şi cu frecvenţele de lucru stabilite de operator şi aprobate de concedent. (5) Prestaţia constă în efectuarea următoarelor operaţiuni: a) măturatul propriu-zis al carosabilului şi al trotuarelor cu mături de nuiele în perioada 1 octombrie – 15 martie şi cu mături de plastic în perioada 16 martie – 30 septembrie; urma măturii trebuie să fie uniformă şi să nu ridice praf. Măturatul manual se efectuează pe o suprafaţă de 2,2 m lăţime măsurată de la bordura carosabilului spre axul median al străzii, iar în cazul trotuarelor, pe întreaga suprafaţă a acestora.. În urma acestei activităţi carosabilul, rigola carosabilului şi suprafaţa trotuarelor trebuie să rămână curate - fără praf, nisip sau alte deşeuri. Unitatea de măsură este 1000mp. b) precolectarea deşeurilor stradale: hârtii, pungi, cutii, sticle din plastic, resturi vegetale, etc. în saci de plastic de culoare neagră sau în europubele de 240 litri; recipientele vor fi inscripţionate cu denumirea operatorului. c) golirea coşurilor pentru hârtii în saci de plastic sau europubele; d) spălarea coşurilor pentru hârtii amplasate pe domeniul public; e) încărcarea, transportul şi depozitarea temporară în vederea sortării deşeurilor recuperabile din deşeurile stradale ; f) depozitarea finală a deşeurilor la depozitul de deşeuri . 2.2.2. Măturatul mecanizat Art. 17. - (1) Măturatul mecanizat se realizează cu automăturători colectoare, echipate cu perii cilindrice şi/sau circulare care acţionează pe suprafaţa carosabilului străzilor, trotuare, alei, scuaruri, locuri de parcare şi alte locuri publice. (2) Măturatul mecanizat se execută pe o lăţime de 2,2 m de la bordură spre axul drumului median al străzii iar în cazul trotuarelor pe întreaga suprafaţă a acestora. Unitatea de măsură este 1000 mp. Activitatea se desfăşoară în zona de autorizare, pe străzile şi cu frecvenţele de lucru propuse de ofertant aprobate de concendent. (3) Activitatea se desfăşoară ziua sau noaptea. Durata sezonului de lucru este de la topirea zăpezii şi până la căderea primei ninsori. (4) Prestaţia constă în efectuarea următoarelor operaţiuni: a) măturatul mecanic efectiv al suprafeţelor de salubrizat; b) descărcarea şi depozitarea deşeurilor colectate la depozitul de deşeuri. 2.2.3. Întreţinerea curăţeniei Art. 18. - (1) Activitatea de întreţinere a curăţeniei constă în colectarea prin procedee manuale a depunerilor grosiere normale sau accidentale de pe suprafeţele salubrizate – carosabil, trotuare, pieţe şi parcări publice zone pietonale. (2) Întreţinerea se execută de regula în zonele care în prealabil au fost salubrizate. Lucrarea se efectuează pe toată durata anului, conform programului întocmit de operator şi aprobat de serviciile de specialitate din cadrul primăriei municipiului Timişoara, excepţie făcând zilele când drumurile publice sunt acoperite cu zăpadă. Unitatea de măsură este 1000 mp.

9

(3) Prestaţia constă în efectuarea următoarelor operaţiuni: a) colectarea deşeurilor grosiere în europubele; b) golirea coşurilor de gunoi în saci de plastic sau europubele; c) încărcarea deşeurilor din sacii de plastic sau europubele în autospeciale, transportul şi sortarea manuală a deşeurilor reciclabile şi depozitarea finală a deşeurilor ce nu pot fi reciclate la depozitul de deşeuri. Pe străzile din Zona Centrală activitatea se va desfăşura în zilele lucrătoare şi în schimbul II, iar în zilele nelucrătoare în schimbul I. Pentru asigurarea şi păstrarea curăţeniei diurne, operatorul va achiziţiona din fonduri proprii coşuri stradale cu capacitatea de 50-55litri, pe care le va amplasa pe trotuare sau monta pe stâlpii de iluminat stradal, ţinând cont de circulaţia pietonală existentă în fiecare zonă din cartierele municipiului. Operatorul va prezenta propunerea sa privind programul de amplasare a coşurilor stradale, modelul de coş stradal pe care intenţionează să-l utilizeze în prestarea serviciului cu referire la străzile, pieţele publice, staţiile mijloacelor de transport în comun etc. Termenul final de amplasare a coşurilor stradale pentru hârtii este 60 de zile de la încheierea contractului. 2.2.4. Răzuitul rigolelor Art. 19. - (1) Activitatea de răzuit rigole se execută pe toată durata anului, ori de cate ori este nevoie, exceptând sezonul rece când carosabilul este acoperit cu zăpadă sau gheaţă. (2) Răzuitul rigolelor este o lucrare de necesitate, determinată de cauze obiective, accidentale (ploi torenţiale ce favorizează transportul de aluviuni), avarii la reţelele subterane, lucrări de construcţii etc. (3) Răzuitul rigolelor constă în îndepărtarea noroiului, nisipului, prafului sau a deşeurilor vegetale de pe o porţiune de 0,70 m măsurată de la bordura carosabilului spre axul median al străzii, pe străzile din zona de autorizare. Activitatea se execută la solicitarea beneficiarului . Unitatea de măsură este 1000mp. (4) Prestaţia constă în efectuarea următoarelor operaţiuni: a) curăţatul rigolelor cu razul sau lopata; b) strângerea în grămezi a noroiului, nisipului, pământului sau prafului rezultat din răzuire; c) încărcatul grămezilor în autogunoiere şi transportul zilnic al deşeurilor la depozitul de deşeuri. 2.2.5. Spălatul străzilor şi trotuarelor Art. 20. - (1) Activitatea constă în spălatul manual al suprafeţelor trotuarelor, platourilor şi pieţelor publice, cu furtunul racordat la o cisternă sau la hidranţi şi se efectuează numai în schimbul III, în zilele în care temperatura minima nu este inferioara valorii de 5C, pe străzile din zona de autorizare. (2) Spălatul se execută cu jet puternic, după efectuarea măturatului. Pentru a se obţine o calitate cât mai bună a acestei prestaţii se pot folosi soluţii speciale (detergenţi) şi utilaje dotate cu perii. Unitatea de măsură este 1000 mp. (3) Spălatul mecanic se realizează cu autocisterne dotate cu dispozitive speciale de dispersare a apei prin jeturi care cuprind un front de lucru de 2 m de la bordură spre axul drumului median. Unitatea de măsură este 1000 mp. (4) Activităţile de spălat manual şi mecanic nu se execută pe timp de ploaie. (5) Activitatea se desfăşoară în zona de autorizare, pe străzile şi cu frecvenţele de lucru propuse de operator şi aprobate de concedent.

10

2.2.6. Stropitul carosabilului Art. 21. - (1) Stropitul carosabilului se execută în perioada de la 15 iunie până la 15 septembrie, a fiecărui an, perioada ce poate fi modificată in funcţie de condiţiile meteorologice reale, şi se practică pe suprafeţele în prealabil salubrizate. Stropitul se execută printr-o singură trecere, pe o suprafaţă 5m, măsurată de la bordura carosabilului spre axul median al străzii, pe străzile din zona de autorizare. (2) Stropitul constă în dispersarea apei pe suprafaţa carosabilului, pentru evitarea formarii prafului şi crearea unui climat favorabil îmbunătăţirii gradului de confort şi igienă citadin. Unitatea de măsură este 1000 mp. (3) Lucrarea se efectuează numai cu utilaje specializate. În timpul operaţiei se va evita stânjenirea circulaţiei pietonale sau stropirea clădirilor, vitrinelor ori a altor dotări. Activitatea nu se execută pe timp de ploaie. (4) Activitatea se desfăşoară în zona de autorizare, pe străzile şi cu frecvenţele de lucru propuse de operator şi aprobate de concedent. (5) Prestaţia constă în efectuarea următoarelor operaţiuni: a) încărcarea cisternei cu apă şi deplasarea în sectorul de lucru; b) stropitul efectiv al carosabilului. 2.2.7 Colectare, transport, sortare, depozitare reziduuri stradale Art. 22. - (1) Lucrarea constă în colectarea (încărcarea manuală) a reziduurilor rezultate în urma executării lucrărilor manuale de salubrizare stradală (măturat manual, întreţinut manual, răzuit manual la rigolă) în autocompactoare.

(2) Lucrarea se execută pe toată perioada anului pe care se execută lucrări de salubrizare stradală. (3) Străzile pe care se execută sunt cuprinse în anexa1 la prezentul caiet de sarcini. (4) Cantităţile vor fi estimate de operator şi luate în calcul la completarea formularului de ofertă. Unitatea de măsură este tona.

(5) Transportul deşeurilor în vederea depozitării, de la expeditor la destinatar se controlează, pe baza formularului de expediţie/de transport prevăzut în anexa nr. 2, din Ordinul nr. 2/211/118/2004. 2.3 Cantităţi de lucru Art. 23. – (1) Se va salubriza un număr de 598 străzi, conform anexei nr.1, cu o lungime totală de 303 km şi o suprafaţă de salubrizat de 1.333.200 mp. (2) Suprafeţele de salubrizat, cantitatea de deşeuri stradale rezultate de pe acestea şi din coşurile de gunoi stradale vor fi calculate de operator le prezentarea ofertei conform programului propus de acesta. (3) Alte detalii cu privire la fiecare stradă se vor prezenta operatorului la începerea lucrărilor (lungime şi suprafeţe trotuare şi platouri). 2.4 Programul prestaţiei Art. 24. - Programul prestaţiei va fi propus de către operator, care va avea în vedere ca suprafeţele domeniului public cuprinse în program, să fie zilnic în stare de curăţenie prin executarea tuturor lucrărilor conform secţiunii 2 şi va fi supus spre aprobare serviciilor de specialitate din cadrul primăriei municipiului Timişoara. 2.5 Condiţii de calitate Art. 25. - Domeniul public ( carosabil – trotuare ) pentru care se contractează acest serviciu se

11

consideră salubrizat când arată zilnic salubru prin efectuarea lucrărilor necesare, enumerate mai jos, cu o frecvenţă adecvată în acest scop ( prevăzută în programul de prestaţie întocmit de operator), în funcţie de sezon şi de gradul de aglomeraţie urbană: - măturat manual; - întreţinerea curăţeniei pe străzi şi trotuare; - măturat mecanizat; - curăţat rigole prin răzuire manuală; - stropit carosabil şi zone pietonale; - spălat mecanic carosabil şi trotuare prin jet de apă de la autocisternă; - spălat manual trotuare cu furtunul montat la autocisternă ; - colectarea, încărcarea şi transportul deşeurilor rezultate după salubrizarea stradală şi din golirea coşurilor stradale de hârtii. 2.6 Dotări cu personal – utilaje Art. 26. – Operatorul îşi va dimensiona personalul, parcul de autospeciale, al utilajelor şi al echipamentelor pentru prestare serviciului, în funcţie de volumul de lucrări estimate în secţiunea 2 şi în prezenta secţiune, având în vedere ca suprafeţele domeniului public cuprinse în programul de prestaţii să fie zilnic în stare de curăţenie prin executarea tuturor lucrărilor necesare, în scopul obţinerii şi menţinerii calităţii cerute conform prevederilor prezentului capitol. 2.7 Tehnologii Art. 27. – Operatorul va prezenta în documentaţia de ofertă concepţia proprie în detaliu privind modalitatea de organizare şi funcţionare a prestaţiei de salubrizare a domeniului public şi de transport şi sortare a deşeurilor stradale, cu referire la utilajele din dotare folosite, la modul de asigurare a coeficientului de utilizare a acestora, facilităţile oferite etc. 2.8. Verificări, recepţii, garanţii Art. 28–(1) Concedentul va verifica permanent modul de efectuare a prestaţiei de către operator, întocmind zilnic procese verbale de recepţie conform anexei nr. 2 la prezentul caiet de sarcini privind calitatea prestaţiei şi cantităţile de deşeuri municipale transportate efectiv, în baza bonului de cântărire eliberat la depozitul de deşeuri. Unitatea de măsură este tona. (2) În procesele verbale de recepţie zilnică, concedentul, va consemna şi modul de rezolvare de către operator a sesizărilor consemnate în procesele verbale anterioare şi eventual, penalităţile aplicate operatorului pentru deficienţele constatate. (3) Decadal, operatorul va întocmi, pe baza proceselor verbale de recepţie zilnică, situaţia de lucrări cantitativă şi valoric, şi o va prezenta beneficiarului în vederea efectuării plăţii. (4) Operatorul răspunde de buna desfăşurare a prestaţiei şi răspunde pecuniar de calitatea şi cantităţile stabilite prin programele de prestaţie. (5) Operatorul va completa şi va semna formularul de ofertă – FORMULAR B, cu tarifele pentru serviciul de salubrizare stradală – măturatul, întreţinutul, spălatul şi stropitul căilor publice, prevăzut în anexă la caietul de sarcini. (6)Lunar, operatorul împreună cu reprezentanţii serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, va analiza, sesizările, reclamaţiile şi solicitările utilizatorilor în vederea soluţionării legale şi operative a acestora. Art. 29 Concedentul poate modifica în funcţie de condiţiile noi apărute şi de sursele financiare alocate prin bugetul local sau atrase din alte surse programul de prestaţii cu anunţarea prealabilă a

12

concesionarului în termen de 30 de zile. SECTIUNEA a 3-a Serviciul de colectarea duală a deşeurilor de la utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţii de proprietari, agenţi economici, instituţii publice şi alte persoane juridice, transportul, sortarea şi valorificarea acestora. 3.1. Descrierea activităţilor Art.30.-(1)Această activitate presupune colectarea separată a deşeurilor biodegradabile şi colectarea separată a deşeurilor reciclabile (hârtie şi carton, tipărituri, plastic, PET- uri, etc.), deci un sistem de colectare a deşeurilor pe două pubele. Art.31. - Colectarea duală a deşeurilor constă în desfăşurarea următoarelor operaţii; a) precolectarea deşeurilor; b) colectarea deşeurilor ; c) transportul deşeurilor la punctele de sortare; d) sortarea şi valorificarea deşeurilor; e) depozitarea deşeurilor nevalorificabile la depozitul de deşeuri. Art.32. - În vederea îndeplinirii obiectivelor prevăzute de HG. 621/2005, privind gestiunea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje, operatorul va implementa, etapizat în sectoarele zonei de autorizare, la nivelul tuturor utilizatorilor, sistemul de colectare duală a deşeurilor. 3.2. Condiţii tehnice 3.2.1 Precolectarea deşeurilor în sistemul de colectare duală Art. 33 -(1) În sistemul de colectare duală, deşeurile se colectează de către producătorii acestora, utilizând al doilea recipient standardizat şi inscripţionat, conform Ordinului nr.1281/2005 a MMGP şi a Ordinului nr.1121/2006 a MAI cu denumirea deşeurilor reciclabile care se vor colecta de operatorul de salubrizare. (2) În acest recipient utilizatorii vor depune numai deşeuri reciclabile de tipul: hârtie şi carton, tipărituri, plastic - PET- uri, etc.), conform instrucţiunilor elaborate de operator şi aprobate de compartimentul de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara. 3.2.2 Colectarea deşeurilor Art. 34. - (1) Deşeurile reciclabile, se colectează de la toţi utilizatorii serviciului, numai în recipiente standardizate de tip pubelă de capacităţile 120l, 240l sau în containere de 1,1 mc sau în saci de plastic, după caz, care vor fi asigurate de operator prin dotare, pe bază de contract de comodat pentru persoane fizice şi asociaţiile de proprietari/locatari şi prin închiriere sau vânzare la agenţii economici şi instituţiile publice. (2) Colectarea deşeurilor reciclabile se face în autocompactoare, iar acestea vor fi încărcate astfel încât deşeurile să nu fie vizibile şi să nu existe posibilitatea împrăştierii lor pe căile publice pe timpul colectării şi a transportului la locaţiile de sortare. 3.3 Transportul deşeurilor reciclabile Art.35.- (1) Deşeurile reciclabile se transportă cu autocompactoare, folosindu-se la maximum capacitatea de încărcare.

13

(2) Autocompactoarele vor avea o stare tehnică şi de întreţinere corespunzătoare circulaţiei pe drumurile publice, fără scurgeri de carburanţi, lubrifianţi sau lichide speciale, vor fi compatibile cu tipul recipientelor de precolectare, benele de încărcare vor fi etanşe şi vor fi personalizate cu o inscripţie vizibilă pe cel puţin două laturi ale sale şi nu mai mică de 1 mp. (3) Autogunoierele vor fi dotate cu dispozitive de agăţare pentru transportul lopeţilor şi măturilor sau al altor unelte utilizate la curăţarea locului de lucru. (4) Deplasarea de la zona de lucru către staţia de sortare se efectuează pe cel mai scurt traseu admis, fără staţionari intermediare. (5) Fiecare autocompactor va deţine licenţă de execuţie emisă de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. (6) Transportul deşeurilor în vederea depozitării, de la expeditor la destinatar se controlează, pe baza formularului de expediţie/de transport prevăzut în anexa nr. 2, din Ordinul nr. 2/211/118/2004 3.4. Sortarea si valorificarea deşeurilor reciclabile Art. 36. (1) Deşeurile reciclabile colectate din zona de autorizare se transportă în vederea sortării la staţia de sortare amenajată şi organizată de operator în acest scop. Sortarea deşeurilor reciclabile se poate face manual sau mecanic. După sortare, deşeurile se valorifică piaţa materialelor reciclabile . (2) Operatorul are sarcina de a amenaja şi organiza o staţie de sortare a materialelor reciclabile cu toate utilităţile necesare, personalul pentru prestarea acestei activităţi şi de a obţine avizele si autorizaţiile conform legislaţiei în vigoare. 3.5 Programul prestaţiei Art. 37. - (1) Activităţile prevăzute la art. 30 vor fi executate în conformitate cu Programele de prestaţie ce se vor constitui ca anexă la contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare. (2) Programul de colectare a deşeurilor reciclabile în sistemul colectării duale va fi stabilit prin contractul de prestare a serviciului de salubrizare, ce se încheie între operator si utilizator. La stabilirea frecvenţei de colectare a deşeurilor reciclabile se va avea în vedere cantitatea medie de deşeuri produsă zilnic de fiecare locuitor. (3) Pe măsura implementării sistemului de colectare duală, operatorul va revizui şi modifica Programele de prestaţie, respectiv, va stabili frecvenţele de colectare a deşeurilor biodegradabile şi a deşeurilor reciclabile în toate sectoarele din zona de autorizare. (4) Ori de câte ori este necesar, anexat la factură, operatorul va prezenta utilizatorului modificarea programului de efectuare a prestaţiei pentru luna următoare, cu specificarea zilelor de colectare din săptămână, dacă este cazul. (5) Prestaţia se va efectua de preferinţă pe timp de zi, iar in funcţie de necesităţi, după- amiaza şi pe timp de noapte, cu acordul utilizatorului. (6) Programul de prestaţie in sistemul de colectare duală a deşeurilor va conţine împărţirea zonei de autorizare – municipiul Timişoara, pe 12 sectoare de operare respectiv, 6 sectoare în partea de nord şi 6 sectoare în partea de sud a municipiului faţă de Canalul Bega, numerotate de la 1 la12 şi delimitate între ele pe harta municipiului Timişoara. Operatorul, va prezenta un program detaliat privind implementarea colectării duale, etapizat, cu un termen de 3 luni pentru fiecare sector în parte, dar nu mai mult de 36 de luni pentru întreg municipiul Timişoara, începând cu data încheierii contractului.

14

3.6. Condiţii de calitate Art. 38. - Prestaţia va fi efectuată cu respectarea următoarelor condiţii de calitate: a) precolectarea deşeurilor in sistemul de colectare duala se va face numai în recipiente standardizate şi în număr suficient pentru depozitarea temporară a deşeurilor între două ridicări; b) dotarea utilizatorilor cu recipiente pentru colectarea duală a deşeurilor municipale; c) personalul care deserveşte autogunoierele să nu lase resturi de deşeuri la punctele de precolectare/locul de amplasare a recipientelor; d) operatorul să comunice graficul de colectare utilizatorului ori de câte ori este necesar; e) să fie respectat graficul stabilit de ridicare a deşeurilor municipale; f) transportul deşeurilor biodegradabile şi reciclabile să se facă cu autocompactoare speciale, ce au o stare tehnică şi de întreţinere bună, personalizate cu numele operatorului; g) dezinfectarea periodică a recipientelor de precolectare. 3.7. Dotări cu personal - utilaje Art.39.-Operatorul îşi va dimensiona structura de personal, parcul de autospeciale, al utilajelor şi echipamentelor pentru colectarea, transportul si sortarea deşeurilor reciclabile, în funcţie de cantitatea de deşeuri estimată din zona de autorizare, având în vedere respectarea cu stricteţe a graficului de colectare stabilit cu utilizatorul. 3.8. Tehnologii Art. 40. - Operatorul va prezenta în documentaţia de ofertă concepţia proprie privind modalitatea de organizare şi funcţionare şi implementare a prestaţiei de colectare, transport si sortare al deşeurilor in sistemul colectării duale, cu referire la utilajele din dotare folosite, inclusiv a utilajelor de rezervă, la modul de asigurare a facilităţilor acordate populaţiei la colectarea duală, grafic de timp privind colectarea duală. 3.9. Verificări, recepţii, garanţii Art. 41. - (1) Concedentul va verifica permanent modul de efectuare a prestaţiei de către operator. (2) Operatorul va întocmi rapoarte lunare privind cantitatea şi calitatea prestaţiei pe care o va transmite serviciilor de specialitate din cadrul primăriei municipiului Timişoara, până cel târziu în data de 5 a lunii următoare. (3) Operatorul răspunde de buna desfăşurare a prestaţiei şi garantează pecuniar de calitatea şi cantitatea serviciului prestat (4) Lunar, operatorul împreună cu reprezentanţii serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, va analiza, sesizările, reclamaţiile şi solicitările utilizatorilor în vederea soluţionării legale şi operative a acestora. SECŢIUNEA a 4 - a Serviciul de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor voluminoase şi nepericuloase – bunuri de uz casnic de folosinţă îndelungată şi a deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări la clădiri, locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, cu excepţia materialelor electronice şi electrocasnice 4.1. Descrierea activităţilorArt.42 - Această activitate constă în precolectarea, colectarea,

15

transportul şi depozitarea deşeurilor voluminoase şi nepericuloase – bunuri de uz casnic de folosinţă îndelungată şi a deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări la clădiri, locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, cu excepţia materialelor electronice şi electrocasnice provenite de la populaţie, agenţi economici şi instituţii publice. Art. 43 - Activitatea presupune următorul ciclu de operaţii: a) Precolectarea deşeurilor; b) Colectarea deşeurilor; c) Transportul deşeurilor; d) Sortarea deşeurilor;

e) Neutralizarea definitivă 4.2. Condiţii tehnice 4.2.1 Precolectarea deşeurilor Art. 44 - Precolectarea deşeurilor voluminoase şi nepericuloase – bunuri de uz casnic de folosinţă îndelungată şi a deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări la clădiri, locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, cu excepţia materialelor electronice şi electrocasnice, se face de producătorii acestora, în recipientele puse la dispoziţie de operatorul de salubrizare, în urma solicitărilor scrise sau telefonice ale utilizatorilor. Art. 45. - Operatorul de salubrizare va înregistra solicitările primite, atât cele scrise cât şi cele telefonice într-un registru special, se va deplasa la adresele solicitanţilor şi va stabili funcţie de cantităţile de deşeuri produse de solicitant, tipul de recipient necesar pentru precolectarea deşeurilor, şi va face programarea în ordinea primirii solicitărilor, pentru trimiterea recipientului la adresa solicitantului şi pentru colectarea propriu-zisă a deşeurilor. Serviciul se va efectua în maxim 3 zile de la solicitarea făcută de orice persoană fizică sau juridică, producător de deşeuri. 4.2.2 Colectarea deşeurilor Art. 46 - (1) Colectarea acestor tipuri de deşeuri se vor colecta numai în recipiente standardizate, tip containere de 4 – 22 mc, funcţie de cantitatea de deşeuri existentă la producătorul de deşeuri. Unitatea de măsură a cantităţilor colectate şi transportate în cazul deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări la clădiri, locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă este, mc. (2) Deşeurile voluminoase se vor colecta direct in autospeciale de transport destinate acestui serviciu. (3) Operatorul depozitului eliberează celui care predă deşeurile o confirmare-tip, prevăzută în Anexa 3 la Procedura de reglementare şi control al transportului deşeurilor pe teritoriul României aprobată prin Ordinul nr. 2/211/118/2004. 4.2.3 Transportul deşeurilor Art. 47- (1) Deşeurile ce fac obiectul acestei activităţi provenite de la populaţie, agenţi economici şi instituţii publice se transportă cu autovehicule speciale. (2) Autospecialele de transport vor avea o stare tehnică şi de întreţinere corespunzătoare circulaţiei pe drumurile publice, fără scurgeri de carburanţi, lubrifianţi sau lichide speciale, vor fi compatibile cu tipul recipientelor de precolectare, benele de încărcare vor fi etanşe şi vor fi personalizate cu o inscripţie vizibilă pe cel puţin două laturi ale sale.

16

(3) Autospecialele vor fi dotate cu dispozitive de agăţare pentru transportul lopeţilor şi măturilor sau al altor unelte utilizate la curăţarea locului de lucru. (4) Deplasarea de la zona de lucru către depozitul de deşeuri se efectuează pe cel mai scurt traseu admis, fără staţionari intermediare. (5) Fiecare autovehicul va deţine licenţă de execuţie emisă de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. (6) Transportul deşeurilor în vederea depozitării, de la expeditor la destinatar se controlează, pe baza formularului de expediţie/de transport prevăzut în anexa nr. 2, din Ordinul nr. 2/211/118/2004 4.2.4 Depozitarea deşeurilor Art. 48 (1) - Deşeurile rezultate din activităţi de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări la clădiri, locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, provenite de la populaţie, agenţi economici şi instituţii publice se depozitează la depozitul de deşeuri. 4.3. Programul prestaţiei Art. 49 - (1) Activităţile prevăzute la art. 42, vor fi executate în conformitate cu Programele de prestaţie stabilite de operator şi aprobate de concedent. (2) Programul de colectare şi transport a deşeurilor voluminoase şi nepericuloase va fi stabilit de operator, funcţie de solicitările înregistrate care ţin loc de comanda din partea producătorilor de deşeuri. Programul se stabileşte zilnic, pentru ziua următoare,în ordinea primirii solicitărilor (3) Semestrial, anexat la factură, operatorul, va comunica tuturor utilizatorilor, serviciul pe care îl prestează, modalităţile în care pot fi beneficiari ai serviciului, tipurile de deşeuri care fac obiectul serviciului, tarifele practicate pentru prestarea serviciului, etc. (4) Prestaţia se va efectua de preferinţă pe timp de zi, în schimbul I şi dacă este cazul şi în schimbul II. 4.4. Condiţii de calitate Art. 50. Prestaţia va fi efectuată cu respectarea următoarelor condiţii de calitate: a) precolectarea deşeurilor se va face numai în recipiente standardizate de tipul celor prevăzute la art. 46 (1); b) asigurarea utilizatorilor cu recipiente stabilite, funcţie de cantităţile generate; c) personalul care deserveşte autovehiculul, să nu lase resturi de deşeuri pe locul de amplasare a recipientelor; d) operatorul să comunice utilizatorului serviciului data în care pune la dispoziţie recipientul şi data când se efectuează colectarea propriu-zisă, cu respectarea termenului prevăzut la art. 44; f) dezinfectarea periodică a recipientelor de precolectare; g) transportul deşeurilor prevăzute mai sus, să se facă cu autospeciale, în containere închise sau bene acoperite cu prelată, ce au o stare tehnică şi de întreţinere bună, personalizate cu numele operatorului; h) autovehiculele să fie dezinfectate de operator conform normelor sanitare în vigoare. 4.5. Dotări cu personal - utilaje Art.51.-Operatorul îşi va dimensiona structura de personal, parcul de autospeciale, al utilajelor şi echipamentelor pentru colectarea, transportul si depozitarea deşeurilor voluminoase şi nepericuloase, provenite de la populaţie , agenţi economici şi instituţii publice, în funcţie de cantitatea de deşeuri estimată din zona de autorizare, având în vedere ordinea primirii

17

solicitărilor. 4.6. Tehnologii Art.52. - Operatorul va prezenta în documentaţia de ofertă concepţia proprie privind modalitatea de organizare şi funcţionare a prestaţiei de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor voluminoase şi nepericuloase provenite de la populaţie , agenţi economici şi instituţii publice, cu referire la utilajele din dotare folosite, inclusiv a utilajelor de rezervă. 4.7. Verificări, recepţii, garanţii Art. 53. - (1) Concedentul va verifica permanent modul de efectuare a prestaţiei de către operator. (2) Operatorul va întocmi, lunar, rapoarte de activitate privind desfăşurarea acestei activităţi şi le va transmite serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Timişoara. (3) Operatorul răspunde pecuniar de buna desfăşurare a prestaţiei. (4) Operatorul va completa şi va semna formularul de ofertă – FORMULAR C cu tarifele pentru serviciul de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor voluminoase şi nepericuloase - bunuri de uz casnic de folosinţă îndelungată şi a deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări la clădiri, locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, cu excepţia materialelor electronice şi electrocasnice, prevăzut în anexă la prezentul caiet de sarcini. SECŢIUNEA a 5-a Înfiinţarea de puncte de colectare pentru preluarea de la populaţie de resturi de materiale rezultate din reparaţii şi amenajări interioare în cantităţi de sub 1 mc Art. 54 (1) Operatorul va amenaja şi organiza 4 puncte de colectare pentru acest tip de deşeuri pe care le va dota cu recipiente cu capacitatea de minim 4 mc sau mai mari, inscripţionate cu denumirea deşeurilor ce se colectează şi va asigura numărul de recipiente funcţie de cantităţile de deşeuri preluate de la populaţie (2) Punctele de colectare vor fi dotate cu utilităţile şi personalul necesar desfăşurării acestei activităţi, vor fi avizate şi autorizate conform normelor legale în vigoare şi vor fi puse în funcţiune în termen de 60 de zile de la semnarea contractului. Cheltuielile privind organizarea punctelor de colectare cad în sarcina operatorului. (3) Locaţiile acestora vor fi asigurate de operator astfel încât să acopere întreaga vatră a municipiului Timişoara asigurându-se un minim de 2 (două) locaţii în partea de sud a canalului Bega şi 2 (două) locaţii în partea de nord a canalului Bega. (4) Operatorul va prezenta documente doveditoare privind deţinerea acestor locaţii.(extrase de carte funciară, contract de închiriere). (5) Preluarea deşeurilor de la populaţie la punctele de colectare, se face pe baza de act de identitate: fiecare cetăţean, beneficiază, o data pe lună, de preluarea gratuită a deşeurilor rezultate din activităţi de reparaţii şi amenajări în clădiri şi locuinţe în cantitatea de până la 1mc/luna. (6) Operatorul va întocmi decadal, situaţia de lucrări, cantitativ şi valoric a deşeurilor colectate, transportate şi depozitate pe care o va transmite concedentului în vederea efectuării plăţii. (7) Operatorul va stabili şi afişa la punctul de colectare, programul de lucru, funcţie de frecvenţa de predare a deşeurilor de către populaţie asigurând accesul acestora în zilele lucrătoare din săptămână, inclusiv în ziua nelucrătoare de sâmbătă.

18

(8) Operatorul va prezenta în documentaţia de ofertă concepţia proprie privind modalitatea de organizare şi funcţionare a punctelor de colectare pentru preluarea de la populaţie de resturi de materiale rezultate din reparaţii şi amenajări interioare în cantităţi de sub 1 mc, precizând locaţiile şi adresele acestora precum şi forma de proprietate. (9) Operatorul va completa şi va semna formularul de ofertă - FORMULAR D, cu tarifele pentru serviciul de colectare, transport şi depozitare resturi de materiale rezultate din reparaţii şi amenajări interioare în cantităţi de sub 1mc preluate prin punctele de colectare amenajate, prevăzut în anexă la prezentul caiet de sarcini. SECTIUNEA a 6 - a Înfiinţarea de puncte de colectare a deşeurilor de echipamente electrice si electronice uzate şi a resturilor rezultate din dezmembrarea acestora - DEEE Art. 55-Operatorul va amenaja şi organiza 4 (patru) puncte de colectare a următoarelor tipuri de deşeuri : a) Deşeuri de echipamente electrice si electronice, astfel cum sunt definite în HG. 448/2005 - anexa 1A si 1B. Categorii de echipamente electrice si electronice: - Aparate de uz casnic de mari dimensiuni - Aparate de uz casnic de mici dimensiuni - Echipamente informatice şi de telecomunicaţii - Echipamente de larg consum - Echipamente de iluminat - Unelte electrice şi electronice (cu excepţia uneltelor industriale fixe de mari dimensiuni) - Jucării, echipamente sportive şi de agrement - Dispozitive medicale (cu excepţia tuturor produselor implantate şi infectate) - Instrumente de supraveghere şi control - Distribuitoare automate. Art. 56 -(1) Punctele de colectare vor fi dotate cu utilităţile şi personalul necesar desfăşurării acestei activităţi, vor fi avizate şi autorizate conform normelor legale în vigoare şi vor fi puse în funcţiune în termen de 60 de zile de la semnarea contractului. Cheltuielile privind organizarea acestor puncte de colectare cad în sarcina operatorului. (2) Operatorul va dota toate punctele de colectare a deşeurilor menţionate mai sus, cu recipiente cu capacitatea de minim 4 mc sau mai mari, inscripţionate cu denumirea deşeurilor ce se colectează şi va asigura numărul de recipiente funcţie de cantităţile de deşeuri preluate de la populaţie. (3) Operatorul va deţine la punctul de colectare un registru special în care va consemna numele şi prenumele persoanei, adresa de domiciliu, seria şi nr. actului de identitate, cantitatea şi tipul deşeurilor predate. (4) Operatorul, va stabili şi afişa la punctul de colectare, programul de lucru, funcţie de frecvenţa de predare a deşeurilor de către populaţie asigurând accesul acestora în zilele lucrătoare din săptămână, inclusiv în ziua nelucrătoare de sâmbătă..

(5) Locaţiile vor fi asigurate de operator prezentând în acest sens documente doveditoare de deţinere a acestora.

19

(6) Numărul minim de locaţii destinate acestei activităţi va fi de 4 (patru): 2 (două) la nord şi 2 (două) la sud de canalul Bega.

(7) Operatorul va întocmi lunar, rapoarte de activitate privind cantităţile de deşeuri colectate pe care le va transmite serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, până cel târziu în data de 5 a lunii următoare. Art. 57-(1)Operatorul va prezenta în documentaţia de ofertă concepţia proprie privind modalitatea de organizare şi funcţionare a punctelor de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice, precizând locaţiile şi adresele acestora precum şi forma de proprietate. SECŢIUNEA a 7-a Activităţi ecologice 7.1. Descrierea activităţii Art. 58 Această activitate constă în organizarea împreună cu serviciile de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara a unor acţiuni de salubrizare şi ecologizare a unor arii de pe vatra municipiului precum şi a „Curăţeniei de primăvară – toamnă”. Art. 59 Activitatea presupune următoarele operaţii:

- Colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor vegetale rezultate din curăţirea zonelor verzi din jurul blocurilor de locuinţe şi din tăierile de corecţie la arborii situaţi de-a lungul aliniamentelor stradale.

- Colectarea, transportul, sortarea şi depozitarea de bunuri de îndelungată folosinţă de la populaţie, în cadrul curăţeniei de primăvară – toamnă, cu excepţia materialelor de construcţii.

- Încărcarea mecanică, transportul şi depozitarea depunerilor ilegale de pe vatra Municipiului Timişoara.

- Curăţirea manuală, încărcarea, transportul şi depozitarea deşeurilor de pe taluzul Canalului Bega.

- Nivelarea mecanică cu buldozerul a zonelor salubrizate prealabil. 7.2. Condiţii tehnice 7.2.1. Colectarea deşeurilor Art. 60. Colectarea deşeurilor vegetale de la populaţie precum şi de pe domeniul public se execută de regulă în perioada martie – mai şi octombrie – noiembrie în cadrul ,,Curăţeniei de primăvară – toamnă” sau în alte perioade a anului la solicitarea serviciului de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara. Încărcarea acestora se execută manual sau mecanic funcţie de condiţiile specifice în care se execută lucrarea. Art. 61. Colectarea depunerilor ilegale de pe teritoriul Municipiului Timişoara se face prin încărcare mecanică în mijloace de transport. Art. 62. Colectarea deşeurilor de pe taluzul Canalului Bega se execută după o salubrizare manuală prealabilă a acestuia cu unelte specifice (greble, furci, lopeţi) şi concentrarea deşeurilor în puncte de colectare. Încărcarea se execută manual sau mecanic.

20

Art. 63. Colectarea bunurilor de îndelungată folosinţă de la populaţie în cadrul curăţeniei de primăvară – toamnă se face pe trasee bine stabilite, aprobate de serviciul de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara şi adus în prealabil la cunoştinţă beneficiarului. 7.2.2. Transportul deşeurilor Art. 64.-(1) Deşeurile colectate se transportă cu autospeciale (autogunoiere compactoare, autospeciale portcontainere, autobasculante) folosindu-se în mod judicios capacitatea de transport. (2) Autospecialele vor avea o stare tehnică corespunzătoare circulaţiei pe drumurile publice, fără scurgeri de carburanţi, lubrifianţi sau lichide speciale. (3) Deplasarea de la zona de lucru la depozitare se efectuează pe cel mai scurt traseu admis, fără staţionări intermediare.

(4) Fiecare autospecială va deţine licenţă de execuţie emisă de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului. 7.3. Dotări cu personal – utilaje Art. 65. Operatorul îşi va dimensiona structura de personal, parcul de autospeciale, al utilajelor şi echipamentelor, funcţie de cantitatea de lucrări estimată. 7.4. Tehnologii Art. 66. Operatorul va prezenta în documentaţia de ofertă, concepţia proprie privind modalitatea de organizare şi funcţionare a serviciului, cu referire la utilajele folosite, inclusiv a utilajelor de rezervă. 7.5. Verificări, recepţii, garanţii Art. 67-(1) Concedentul va verifica prin sondaj modul de efectuare a prestaţiei de către operator şi de a lua măsuri operative de înlăturare imediată a oricăror deficienţe. (2) La sfârşitul fiecărei luni operatorul întocmeşte o situaţie privind volumul de lucrări prestat ce va fi înaintată serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara. (3) Operatorul răspunde şi garantează financiar de buna desfăşurare a prestaţiei. (4) Operatorul va completa şi semna formularul de ofertă – FORMULAR E, cu tarifele pentru acţiunile ecologice prevăzut în anexă la prezentul caiet de sarcini. CAPITOLUL III Condiţii de exploatare a serviciilor publice de salubrizare a localităţilor A. Condiţii tehnice Art. 68. –(1) Serviciile publice de salubrizare a localităţilor trebuie să asigure prestarea serviciului în regim de continuitate pentru toţi utilizatorii din aria de autorizare cu respectarea condiţiilor tehnice şi de calitate specifice fiecărei activităţi, având în vedere încadrarea în „Indicatorii minimali de performanţă şi de evaluare a serviciilor de salubrizare a localităţilor”

21

prevăzuţi în anexa nr.4 la prezentul caiet de sarcini. (2) Concesionarul va asigura permanent serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei municipiului Timişoara, un autoturism pentru controlul prestaţiilor. B. Obiective de exploatare Art. 69. - Obiectivele pe care trebuie să le atingă serviciul public de salubrizare care face obiectul concesiunii sunt următoarele: a) îmbunătăţirea condiţiilor de viată ale cetăţenilor; b) promovarea calităţii şi eficienta serviciilor de salubrizare; c) dezvoltarea durabilă a serviciilor; d) protecţia mediului înconjurător, cu evidenţierea măsurilor de protecţie a mediului pe etape de dezvoltare, în concordanţă cu programul de adaptare la normele Uniunii Europene. C. Obiective de ordin economic Art.70. - (1) Serviciul public de salubrizare va urmări să se realizeze un raport calitate/cost cât mai bun pentru perioada de derulare a contractului de concesiune şi un echilibru între riscurile şi beneficiile asumate prin contract. (2) Structura şi nivelul tarifelor practicate vor reflecta costul efectiv al prestaţiei şi vor fi în conformitate cu prevederile legale. D. Obiective de mediu Art.71.- (1) Pe perioada derulării contractului de concesiune se vor respecta condiţiile impuse de avizul/autorizaţia de mediu emisă de Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş. (2) Pe toata perioada derulării contractului de concesiune, operatorul va implementa condiţionările ce se stabilesc prin acte normative emise de autorităţile de mediu competente conform programelor de conformare la cerinţele de mediu. Operatorul răspunde de serviciile prestate în faţa organelor abilitate şi are obligaţia de a lua măsurile necesare protejării mediului ambiant pe toată perioada derulării contractului de concesiune. Conform OUG nr. 195 / 2005 privind protecţia mediului operatorul are următoarele obligaţii:

• să utilizeze tehnicile cele mai eficiente ecologic pentru activităţile cu impact semnificativ asupra mediului;

• va adopta programe de dezvoltare cu respectarea cerinţelor politicii de mediu; • va evalua planurile şi programele ce pot avea efect semnificativ asupra mediului; • va menţine şi ameliora calitatea mediului; • va adopta sisteme de management şi audit de mediu; • va promova cercetări fundamentale şi aplicative în domeniul protecţiei mediului; • va participa la educarea şi conştientizarea publicului în procesul de elaborare şi

aplicare a deciziilor privind mediul. CAPITOLUL IV Sarcinile autorităţilor administraţiei publice locale şi ale operatorilor în domeniul

22

investiţiilor Art. 72. - (1) Investiţiile efectuate de operator pentru reabilitarea, modernizarea şi dezvoltarea serviciilor publice de salubrizare cad exclusiv în sarcina operatorului. Operatorul va prezenta concepţie proprie de reabilitare, modernizare a serviciilor publice de salubrizare şi va prezenta un program concret în acest sens. (2) Investiţiile străine în serviciile publice de salubrizare beneficiază de toate facilităţile legale în vigoare în momentul încheierii contractului de concesiune. (3) Investiţiile care se realizează din fonduri proprii ale investitorilor rămân în proprietatea acestora pe perioada derulării contractului de concesiune, urmând ca la încetarea contractului acestea sa se repartizeze astfel CAPITOLUL V Clauze financiare şi de asigurări Art. 73. - (1) Operatorul va prezenta acte doveditoare privind capabilitatea financiară de a susţine programul de investiţii prezentat. (2) Programul de investiţii va prezenta sursa de finanţare pentru fiecare obiectiv în parte. (3) Caietul de sarcini va cuprinde obligativitatea operatorului de a încheia si onora contractele de asigurări pentru mijloacele din patrimoniul public, conform legislaţiei în vigoare privind asigurările. CAPITOLUL VI Obligaţiile privind protecţia mediului Art. 74. - (1) Pe toată durata contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare concesionarul va implementa măsurile şi sarcinile stabilite prin acte normative emise de autorităţile de mediu competente în baza unor programe de conformare la cerinţele de mediu. Operatorul are obligaţia de a lua măsurile necesare asigurării protecţiei mediului pe perioada derulării contractului de concesiune respectiv, pe perioada de prestare a serviciilor de salubrizare, precum şi a celor derivate din activităţile conexe serviciului, cum ar fi exploatarea utilajelor şi a parcului auto. (2) Acolo unde nu se pot îndeplini prevederile acordurilor autorităţilor de mediu, se va conveni cu acestea un program de conformare, pe care operatorul se obligă al respecta. CAPITOLUL VII Durata concesiunii Art. 75. - (1) Serviciile publice de salubrizare a municipiului Timişoara se concesioneză pe o perioadă de este de 8 ani. (2) Pe durata stabilita la alin. (1) se interzice operatorului subconcesionarea serviciilor publice de salubrizare. CAPITOLUL VIII Redevenţa

23

Art. 76. - (1) Redevenţa este de minim 1,5%din valoarea facturilor încasate de operator pentru serviciile prestate anual în municipiul Timişoara. (2) Plata redevenţei se face prin Ordin de Plată în contul concedentului deschis la Trezoreria municipiului Timişoara şi care va fi prevăzut în contractul de delegare a gestiunii prin concesiune. Redevenţa se va plăti trimestrial până la sfârşitul primei luni din trimestrul următor. (3)Pentru neplata redevenţei la termenul stabilit concedentul va percepe penalităţi de întârziere în conformitate cu legislaţia în vigoare privind creanţele bugetare, urmând ca la sfârşitul anului să se facă regularizarea acesteia. CAPITOLUL IX Cuantumul garanţiilor datorate de operator Art. 77. - În termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de concesiune, concesionarul se obliga să îi plătească concedentului o sumă fixă egală cu valoarea redevenţei datorate pentru primul an de activitate. Suma constituită ca şi garanţie va respecta condiţionările prevăzute în art. 11 din contractul – cadru de delegare a gestiunii prin concesiune, prevăzut în HG. nr. 346/2004. Art. 78. - (1) Pentru participarea la licitaţie se fixează o garanţie în valoare de 500.000 RON. (2) Garanţia de participare la licitaţie se supune condiţionărilor stabilite la art. 23 din Normele metodologice-cadru de aplicare a Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 216/1999, cu modificările ulterioare. CAPITOLUL X Clauze referitoare la încetarea delegării de gestiune Art. 79. - Încetarea delegării de gestiune prin concesiune se face în următoarele situaţii: a) în cazul în care operatorului i se retrage autorizaţia de funcţionare sau aceasta nu este prelungită după expirarea termenului; b) la expirarea duratei stabilite prin contractul de concesiune, dacă părţile nu convin, în scris, prelungirea acestuia, în condiţiile legii; c) în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin denunţarea unilaterală de către concedent, cu plata unei despăgubiri juste şi prealabile în sarcina concedentului; d) în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către concesionar, prin reziliere, cu plata unei despăgubiri în sarcina concesionarului; e) în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către concedent, prin reziliere, cu plata unei despăgubiri în sarcina concedentului; f) la dispariţia, dintr-o cauză de forţa majoră, a bunului concesionat sau în cazul imposibilităţii obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renunţare, fără plata unei despăgubiri; g) în cazul în care interesul naţional o impune, prin răscumpărarea unei concesiuni, care se poate face prin act administrativ al organului care a aprobat concesionarea, la propunerea concedentului; în acest caz se va întocmi o documentaţie tehnico-economică în care se va stabili preţul răscumpărării. În aceasta situaţie de încetare a concesiunii nu se percep daune; h) în cazul în care concesionarul nu deţine autorizaţiile legale sau când acestea ori licenţa sunt retrase.

24

CAPITOLUL XI Dispoziţii finale Art. 80. - (1) La licitaţiile organizate pentru concesionarea serviciilor publice de salubrizare a localităţilor pot participa numai operatori atestaţi de către A.N.R.S.C. – Autoritatea Naţională de Reglementare a Serviciilor de Gospodărie Comunală. (2) Ofertantul va prezenta copia de pe licenţa clasa I emisă de A.N.R.S.C, prin care dovedeşte că este atestat de autoritatea competenta. Art. 81. - (1) Caietul de sarcini este pus în vânzare de către Primăria Municipiului Timişoara la sediul prevăzut în anunţul publicitar. (2) Preţul caietului de sarcini a fost stabilit de Consiliul Local al Municipiului Timişoara la valoarea de 1000 RON. (3) Modalităţile de plată pentru achiziţionarea caietului de sarcini sunt următoarele: - Ordin de Plată în contul concedentului deschis la Trezoreria municipiului Timişoara RO 12 TREZ6215006XXX000334. - Numerar la casieria Primăriei Municipiului Timişoara. Art. 82. - (1) Condiţiile prevăzute în caietul de sarcini sunt minimale pentru desfăşurarea licitaţiei pentru concesionarea serviciilor publice de salubrizare. (2) Ofertanţii pot oferi şi alte condiţii preconizate a fi favorabile unei bune desfăşurări a activităţii acestui serviciu. Art. 83. - Caietul de sarcini-cadru se foloseşte împreuna cu Regulamentul-cadru si Contractul- cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor. DIRECTOR DIRECŢIA EDILITRĂ ŞEF SERVICIU ADMIN. MEDIU URBAN

DUMITRU ANDOR VASILE CIUPA

CONSILIER,

ADRIAN PUŞCAŞ

25

Atasament: Contract-cadru.pdf

CONTRACT-CADRU de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor prin concesiune

CAPITOLUL I Părţi contractante Între Consiliul Judeţean/Consiliul Local/Instituţia publică de interes local ......., cu sediul în ......., str. ....... nr. ..., bl. ..., sc. ..., et. ....., ap. ...., judeţul/sectorul ......, reprezentat/reprezentată prin .........., având funcţia de ......, în calitate de concedent, pe de o parte, şi Societatea Comercială/Regia Autonomă (actul constitutiv al agentului economic) ........., codul unic de înregistrare ......., cu sediul principal în ........., str. ...... nr. ....., bl. ..., sc. ..., et. ...., ap. ..., judeţul/sectorul ......., reprezentată prin .........., având funcţia de ........, în calitate de concesionar, la data de ........, la sediul concedentului (alt loc, adresa etc.) ......, în temeiul Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor şi al Hotărârii (Guvernului, consiliului judeţean, orăşenesc sau comunal) de aprobare a concesionării nr. ......... din .....,s-a încheiat prezentul contract de concesiune. CAPITOLUL II Obiectul contractului de concesiune Art. 1. - Obiectul contractului de concesiune este exploatarea serviciului public de salubrizare în conformitate cu obiectivele beneficiarului. Art. 2. - Serviciile publice de salubrizare cuprind următoarele activităţi: a) precolectarea, colectarea, transportul şi depozitarea reziduurilor solide, cu excepţia deşeurilor toxice, periculoase şi a celor cu regim special; b) înfiinţarea şi administrarea depozitelor ecologice de reziduuri şi producerea de compost; c) maturatul, spălatul căilor publice, întreţinerea spaţiilor verzi şi a parcurilor; d) curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în funcţiune a acestora pe timp de polei, îngheţ sau ninsoare; e) preselectarea şi organizarea reciclării deşeurilor; f) dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea. Art. 3. - Obiectivele concedentului sunt: a) îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor prin promovarea calităţii şi eficienţei acestor servicii; b) promovarea calităţii şi eficienţei acestor servicii; c) dezvoltarea durabilă a serviciilor; d) protecţia mediului înconjurător. Art. 4. - Categoriile de bunuri ce vor fi utilizate de concesionar în derularea concesiunii sunt următoarele: a) bunuri de retur ..........................; b) bunuri de preluare .......................; c) bunuri proprii ........................... . CAPITOLUL III Dispoziţii generale Art. 5. - Contractul de concesiune are ca anexe obligatorii următoarele:

a) caietul de sarcini; b) inventarul bunurilor proprietate publică şi privată, aferente serviciului public de salubrizare; c) procesul-verbal de predare-preluare a serviciului public de salubrizare delegat. Art. 6. - (1) Autorităţile administraţiei publice locale păstrează prerogativele privind adoptarea politicilor şi a strategiilor de dezvoltare a serviciilor publice de salubrizare, precum şi dreptul de a urmări, de a controla şi de a supraveghea îndeplinirea obligaţiilor privind realizarea serviciilor publice de salubrizare: a) respectarea şi îndeplinirea obligaţiilor contractuale asumate de operatorii de salubrizare; b) calitatea serviciilor prestate/furnizate; c) parametrii serviciilor furnizate/prestate; d) modul de administrare, exploatare, conservare şi menţinere în funcţiune, dezvoltare şi/sau modernizare a infrastructurii edilitar-urbane aferente serviciilor publice de salubrizare, încredinţată prin contractul de concesiune; e) respectarea tarifelor pentru serviciile publice de salubrizare; ................................................................... (2) Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală (A.N.R.S.C.) are sarcina de a monitoriza modul de respectare a obligaţiilor stabilite în contractele de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor, în special cu privire la: respectarea indicatorilor de performanta, ajustarea periodică a tarifelor conform formulelor de ajustare, respectarea Legii concurentei nr. 21/1996, cu modificările şi completările ulterioare, asigurarea protecţiei utilizatorilor şi exploatarea eficienta a patrimoniului public şi/sau privat afectat serviciilor. (3) La încheierea contractelor de prestări de servicii se vor menţiona standardele, normativele, preţurile şi tarifele în vigoare la data încheierii contractelor. CAPITOLUL IV Termenul Art. 7. - Durata contractului de concesiune este de ...... ani, începând de la data de ....... . Art. 8. - Contractul de concesiune poate fi prelungit pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din durata sa iniţială, prin acordul de voinţă al părţilor, care vor încheia un act adiţional cu cel puţin ........ ani/luni înainte de încetarea lui. CAPITOLUL V Redevenţa Art. 9. - Redevenţa este de .... lei şi va fi plătită anual/lunar, în conformitate cu caietul de sarcini. Art. 10. - Redevenţa anuală/lunară se va indexa în fiecare an/lună cu nivelul mediu al indicatorului ratei inflaţiei sau deflaţiei, prevăzută în Buletinul Statistic de Preţuri. Art. 11. - Concesionarul are obligaţia ca, în termen de 90 de zile de la data semnării contractului, să depună cu titlu de garanţie o suma fixă reprezentând o cotă-parte din suma obligaţiei de plată către concedent, stabilită de acesta şi datorată pentru primul an de activitate; garanţia se depune de către concesionar la o bancă comercială care are sediul sau filiale în localitatea ...., într-un cont purtător de dobândă din care concedentul va putea preleva penalităţile şi sumele datorate de concesionar în baza contractului. Art. 12. - Aceasta suma cu titlu de garanţie este de ........ lei. CAPITOLUL VI Plata redevenţei

Art. 13. - Suma prevăzută la art. 10 va fi plătită prin fila cec, ordin de plată, în contul nr. ....., deschis la ........ . Art. 14. - Suma prevăzută la art. 10 se face până la data de ....... a anului/lunii în curs, pentru anul/luna precedent/precedentă. CAPITOLUL VII Drepturile părţilor Drepturile concesionarului Art. 15. - Operatorul are următoarele drepturi: 1. de a exploata, în mod direct, pe riscul şi pe răspunderea sa, bunurile, activităţile şi serviciile publice de salubrizare ce fac obiectul contractului de concesiune; 2. de a încasa tariful pentru serviciul public de salubrizare prestat; 3. de a întrerupe prestarea serviciului public de salubrizare, în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către autoritatea administraţiei publice locale, conform legislaţiei în vigoare; 4. de a iniţia modificarea şi/sau completarea prezentului contract, în cazul modificării reglementărilor şi/sau a condiţiilor tehnico-economice care au stat la baza încheierii acestuia; 5. de a aplica tariful aprobat sau actualizat în raport cu influentele asupra valorilor componentelor preţului de cost. Drepturile concedentului Art. 16. - Concedentul are următoarele drepturi: 1. de a inspecta bunurile concesionate, de a verifica stadiul de realizare a investiţiilor, precum şi modul în care este satisfăcut interesul public prin realizarea serviciului public de salubrizare, verificând respectarea obligaţiilor asumate prin contractul de concesiune; 2. de a modifica în mod unilateral partea reglementată a contractului de concesiune din motive excepţionale legate de interesul naţional sau local; 3. de a stabili programele de reabilitare, extindere şi modernizare a dotărilor existente; 4. de a coordona proiectarea şi execuţia lucrărilor de investiţii în scopul realizării acestora într-o concepţie unitară, corelată cu programele de dezvoltare economico-socială a localităţilor şi de amenajare a teritoriului; 5. de a aproba studiile de fezabilitate privind reabilitarea, extinderea şi modernizarea dotărilor publice aferente serviciilor publice de salubrizare; 6. de a realiza investiţii de interes comun în domeniul infrastructurii tehnico-edilitare aferente serviciilor publice de salubrizare şi/sau prin asociere intercomunală; 7. de a finanţa realizarea de lucrări necesare serviciilor publice de salubrizare; 8. de a contracta şi a garanta, în condiţiile legii, împrumuturi pentru finanţarea programelor de investiţii din infrastructura aferentă serviciilor publice de salubrizare; 9. de a-şi manifesta intenţia de a dobândi bunurile de preluare şi de a solicita concesionarului încheierea contractului de vânzare-cumpărare cu privire la aceste bunuri. În termen de ........ concedentul este obligat să-şi exercite dreptul de opţiune sub sancţiunea decăderii. CAPITOLUL VIII Obligaţiile părţilor Obligaţiile concesionarului Art. 17. - Concesionarul are următoarele obligaţii: 1. să obţină de la autorităţile competente: a) autorizaţia de funcţionare, potrivit legii; b) autorizaţia de operare eliberată de autoritatea administraţiei publice locale; c) autorizaţia eliberată de autoritatea teritorială pentru protecţia mediului; 2. să respecte angajamentele luate prin contractele de concesiune;

3. să respecte prevederile Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare a localităţilor; 4. să servească toţi utilizatorii din aria de acoperire pentru care au fost atestaţi în condiţiile prevederilor regulamentului serviciului public de salubrizare; 5. să respecte indicatorii de performantă stabiliţi prin contractele de concesiune; 6. să furnizeze autorităţilor administraţiei publice locale şi A.N.R.S.C. informaţiile solicitate şi să asigure accesul la toate informaţiile necesare în vederea verificării şi evaluării funcţionarii şi dezvoltării serviciilor publice de salubrizare în conformitate cu clauzele contractului de delegare şi cu prevederile legale în vigoare; 7. să aplice metode performanţe de management care sa conducă la reducerea costurilor de operare, inclusiv prin aplicarea procedurilor concurenţiale oferite de normele legale în vigoare; 8. să preia de la autorităţile administraţiei publice locale, pe baza de proces-verbal de predare-preluare, patrimoniul, precum şi personalul angajat aferent realizării serviciilor de contractat; 9. să efectueze serviciul public de salubrizare conform prevederilor caietului de sarcini, în condiţii de calitate şi eficienţă; 10. să fundamenteze şi să supună aprobării tarifele ce vor fi utilizate în activitatea de salubrizare; 11. să nu subconcesioneze bunurile care fac obiectul concesiunii; 12. sa plătească redevenţă la valoarea prevăzută şi la termenul stabilit în contractul de concesiune; 13. să ia toate măsurile necesare privind bunurile de retur, astfel încât, la încheierea contractului de concesiune, capacitatea concedentului de a realiza serviciul public de salubrizare sa fie cel puţin egală cu cea existentă la data intrării în vigoare a contractului; 14. să fundamenteze necesarul anual de fonduri pentru investiţii din surse proprii, precum şi din diferenţa de tarif pentru protecţie socială; 15. să propună concedentului scoaterea din funcţiune a mijloacelor fixe aparţinând patrimoniului concesionat în baza legislaţiei în vigoare; 16. să transmită concedentului modificările de patrimoniu apărute în cursul anului, precum şi situaţia patrimoniului public (cantitativ şi valoric) la data de 31 decembrie a fiecărui an pentru înregistrarea în contabilitatea concedentului; 17. să restituie bunurile de retur, în deplina proprietate, în mod gratuit şi libere de orice sarcini, la încetarea contractului de concesiune; 18. la încetarea contractului de concesiune din alte cauze decât termenul, forţa majoră şi înţelegerea părţilor, operatorul este obligat să asigure continuitatea prestării activităţii în condiţiile stipulate în contractul de concesiune, până la preluarea acesteia de către concedent, dar nu mai mult de 90 de zile; 19. să notifice cauzele de natură să conducă la reducerea activităţii şi măsurile ce se impun pentru asigurarea continuităţii activităţii; 20. să ia măsurile necesare privind igiena, siguranţa la locul de muncă şi normele de protecţie a muncii; 21. să predea la încheierea contractului de concesiune toată documentaţia tehnico-economică referitoare la serviciul gestionat; 22. să realizeze următoarele investiţii: a) bunurile aduse ca investiţii (datele de identificare a acestora, datele tehnice): ................................................... ................................................................; b) termenele de realizare a investiţiilor.......................; c) investiţiile care nu se amortizează pe durata concesiunii ..................................................................; d) avizele ce trebuie obţinute în cazul în care nu sunt afectate bunuri cu regim special .......................................

..................................................................; e) standardele de calitate a activităţilor şi serviciilor publice prestate ..................................................................; 23. să respecte condiţiile impuse de natura bunurilor, activităţilor sau serviciilor publice (protejarea secretului de stat, materiale cu regim special, condiţii de siguranţă în exploatare, protecţia mediului, protecţia muncii, condiţii privind folosirea şi protejarea patrimoniului etc.) ..................................................................; 24. la încetarea contractului de concesiune sa încheie cu concedentul un contract de vânzare- cumpărare având ca obiect bunurile de preluare prevăzute ca atare în caietul de sarcini şi stabilite prin prezentul contract de concesiune, în privinţa cărora concedentul şi-a manifestat intenţia de a le dobândi; 25. în termen de 90 de zile de la data încheierii contractului de concesiune, concesionarul este obligat să depună cu titlu de garanţie o suma de ..... lei, reprezentând o cota-parte din suma datorată concedentului cu titlu de redevenţă pentru primul an de activitate; 26. la încetarea contractului de concesiune din alte cauze decât prin ajungere la termen, excluzând forţa majoră, concesionarul este obligat să asigure continuitatea prestării activităţii sau serviciului public, în condiţiile stipulate în contract, până la preluarea acestuia de către concedent; 27. în cazul în care concesionarul sesizează existenta sau posibilitatea existenţei unei cauze de natura sa conducă la imposibilitatea realizării activităţii ori serviciului public, va notifica de îndată acest fapt concedentului, în vederea luării măsurilor ce se impun pentru asigurarea continuităţii activităţii sau serviciului public; 28. concesionarul este obligat sa continue exploatarea bunului, activităţii ori prestarea serviciului în noile condiţii stabilite de concedent, în mod unilateral, potrivit art. 16 pct. 2, fără a putea solicita încetarea acestuia; 29. concesionarul va menţine un număr de .......... de angajaţi; 30. concesionarul se obligă să plătească ..........% din prima de asigurare. Art. 18. - Clauze privind obligaţiile concesionarului în condiţiile caietului de sarcini anexat: .............................................................. Obligaţiile concedentului Art. 19. - Concedentul are următoarele obligaţii: 1. să elaboreze şi să aprobe normele locale şi regulamentele de funcţionare a prestatorilor de servicii care desfăşoară activităţi de salubrizare pe baza normelor-cadru prevăzute de lege; 2. să stabilească şi sa aprobe tarifele pentru serviciile publice de salubrizare, să stabilească subvenţia care se plăteşte de la bugetul local pentru acoperirea diferenţei dintre costurile înregistrate de operatorul de salubrizare şi sumele efectiv încasate ca urmare a prestării serviciilor; 3. să predea concesionarului la data intrării în vigoare a contractului de concesiune toate bunurile, instalaţiile, echipamentele şi dotările aferente întregii activităţi, cu inventarul existent, libere de orice sarcini, pe baza de proces-verbal de predare-preluare; 4. să notifice părţilor interesate informaţii referitoare la încheierea prezentului contract de concesiune; 5. să faciliteze operatorului autorizarea lucrărilor şi investiţiilor pe domeniul public şi privat, în conformitate cu reglementările legale în vigoare; 6. să-şi asume pe perioada derulării contractului de concesiune toate responsabilităţile şi obligaţiile ce decurg din calitatea sa de proprietar, cu excepţia celor transferate în mod explicit în sarcina operatorului prin contractele de concesiune; 7. să ia toate măsurile pentru înlocuirea bunurilor scoase din uz, în aţa fel încât sa se păstreze capacitatea de a realiza serviciul public de salubrizare; 8. să nu-l tulbure pe concesionar în exerciţiul drepturilor rezultate din prezentul contract de concesiune;

9. să nu modifice în mod unilateral contractul de concesiune, în afară de cazurile prevăzute expres de lege; 10. să notifice concesionarului apariţia oricăror împrejurări de natura să aducă atingere drepturilor concesionarului. CAPITOLUL IX Cantitatea şi calitatea serviciilor, indicatori de performanţă Art. 20. - (1) Indicatorii de performanţă, cantitatea şi calitatea serviciilor sunt prevăzute în caietul de sarcini cuprins în anexa care face parte integrantă din prezentul contract de concesiune. (2) Indicatorii de performanţă stabilesc condiţiile ce trebuie respectate de operatori în asigurarea serviciilor publice de salubrizare. (3) Indicatorii de performanţă asigura condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească serviciile publice de salubrizare, având în vedere: a) continuitatea din punct de vedere cantitativ şi calitativ; b) adaptarea permanentă la cerinţele utilizatorilor; c) excluderea oricărei discriminări privind accesul la serviciile publice de salubrizare; d) respectarea reglementărilor specifice din domeniul salubrizării. Art. 21. - Indicatorii de performanţă pentru serviciul public de salubrizare se referă la: a) situaţia îndeplinirii parametrilor din contractul de concesiune (orar de funcţionare pe ore şi zile, ritmicitatea serviciului); b) relaţiile generale operator-utilizator; c) situaţia personalului: număr, structura, accidente de muncă, stare de sănătate; d) relaţiile sociale patronat-sindicate; e) starea tehnică a infrastructurii şi a vehiculelor; f) analiza comparativă a costurilor de exploatare; g) stadiul de realizare a programului de investiţii; h) execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli; i) accesul neîngrădit al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, în conformitate cu competenţele şi atribuţiile legale ce le revin, la informaţiile necesare stabilirii: - modului respectării şi îndeplinirii obligaţiilor contractuale asumate; - calităţii şi eficientei serviciilor furnizate/prestate la nivelul indicatorilor de performanta stabiliţi în contractele de concesiune; - modului de administrare, exploatare, conservare şi menţinere în funcţiune, dezvoltare şi/sau modernizare a sistemelor publice din infrastructura edilitar-urbană, încredinţată prin contractul de delegare a gestiunii; - modului de formare şi de stabilire a tarifelor pentru serviciile publice de salubrizare; - stadiului de realizare a investiţiilor; - modului de respectare a parametrilor ceruţi prin prescripţiile tehnice; j) menţinerea unor relaţii echitabile între operator şi utilizator prin rezolvarea operativă şi obiectivă a problemelor, cu respectarea drepturilor şi obligaţiilor ce revin fiecărei părţi. Art. 22. - Indicatorii de performanţă minimali, generali şi garantaţi pentru serviciile publice de salubrizare sunt stabiliţi în anexa nr. 1 la Regulamentul-cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare a localităţilor. CAPITOLUL X Tarife practicate şi formulele de actualizare a acestora. Modul de încasare a facturilor Art. 23. .........................................................

CAPITOLUL XI Încetarea contractului Art. 24. - (1) Prezentul contract de concesiune încetează în următoarele situaţii: a) la expirarea duratei stabilite prin contractul de concesiune, dacă părţile nu convin, în scris, prelungirea acestuia în condiţiile legii; b) în cazul în care interesul naţional sau local o impune, prin denunţarea unilaterală de către concedent, cu plata unei despăgubiri juste şi prealabile în sarcina concedentului; c) în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către concesionar, prin reziliere, cu plata unei despăgubiri în sarcina concesionarului; d) în cazul nerespectării obligaţiilor contractuale de către concedent, prin reziliere, cu plata unei despăgubiri în sarcina concedentului; e) la dispariţia, dintr-o cauza de forţă majoră, a bunului concesionat sau în cazul imposibilităţii obiective a concesionarului de a-l exploata, prin renunţare, fără plata unei despăgubiri; f) în cazul în care interesul local o impune, prin răscumpărarea unei concesiuni, care se poate face numai prin act administrativ, la propunerea concedentului; în acest caz se va întocmi o documentaţie tehnico-economică în care se va stabili preţul răscumpărării. În aceasta situaţie de încetare a concesiunii nu se percep daune; g) alte clauze de încetare a contractului de concesiune, fără a aduce atingere clauzelor şi condiţiilor reglementate de lege. (2) La încetarea, din orice cauză, a contractului de concesiune, bunurile ce au fost utilizate de concesionar în derularea concesiunii vor fi repartizate după cum urmează: a) bunuri de retur ....................; b) bunuri de preluare .................; c) bunuri proprii .................... . CAPITOLUL XII Clauze speciale privind menţinerea echilibrului contractual dat de rezultatele licitaţiei şi de prevenire a corupţiei Art. 25. ........................................................ CAPITOLUL XIII Clauze contractuale referitoare la împărţirea responsabilităţilor de mediu între concedent şi concesionar Art. 26. ........................................................ CAPITOLUL XIV Politica de menţinere şi recalificare a forţei de muncă, precum şi protecţia acesteia pe durata valabilităţii contractului de concesiune Art. 27. ........................................................ CAPITOLUL XV Forţa majoră Art. 28. - Nici una dintre părţile contractante nu răspunde de neexecutarea la termen sau/şi de executarea în mod necorespunzător, total sau parţial, a oricărei obligaţii care îi revine în baza

prezentului contract de concesiune, dacă neexecutarea sau executarea necorespunzătoare a obligaţiei respective a fost cauzată de forţa majoră. Partea care invoca forţa majoră este obligată să notifice celeilalte părţi în termen de ............ producerea evenimentului şi să ia toate măsurile posibile în vederea limitării consecinţelor lui. Dacă în termen de ...... de la producere evenimentul respectiv nu încetează, părţile au dreptul să-şi notifice încetarea de plin drept a prezentului contract de concesiune fără ca vreuna dintre ele sa pretindă daune-interese. CAPITOLUL XVI Rezilierea contractului de concesiune Art. 29. ....................................................... CAPITOLUL XVII Răspunderea contractuală Art. 30 ........................................................ Nerespectarea dovedită de către părţile contractante a obligaţiilor contractuale prevăzute în prezentul contract de concesiune atrage răspunderea contractuală a părţii în culpă. Partea în culpă este obligată la plata penalităţilor prevăzute în caietul de sarcini, iar dacă acestea nu acoperă paguba, pentru partea neacoperita este obligată suplimentar la daune- interese. Părţile contractante vor stabili în mod explicit care sunt penalităţile pentru neîndeplinirea fiecăreia dintre obligaţiile asumate în prezentul contract. CAPITOLUL XVIII Litigii Art. 31. - (1) Litigiile de orice fel ce decurg din executarea contractului de concesiune sunt de competenţa instanţei judecătoreşti de drept comun. (2) Pentru soluţionarea eventualelor litigii părţile pot stipula în contractul de concesiune clauze compromisorii. CAPITOLUL XIX Alte clauze (de exemplu: clauze de reziliere convenţională, clauze penale) Art. 32. ....................................................... CAPITOLUL XX Acte normative de referinţă Art. 33. - Prezentul contract-cadru de concesiune are la baza următoarele documente de referinţă: a) Legea serviciilor publice de gospodărie comunală nr. 326/2001, cu modificările şi completările ulterioare; b) Hotărârea Guvernului nr. 373/2002 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală - A.N.R.S.C., cu modificările şi completările ulterioare; c) Ordonanţa Guvernului nr. 87/2001 privind serviciile publice de salubrizare a localităţilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 139/2002, cu modificările şi completările ulterioare;

d) Legea nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor; e) Hotărârea Guvernului nr. 216/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice-cadru de aplicare a Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, cu modificările ulterioare; f) Hotărârea Guvernului nr. 162/2002 privind depozitarea deşeurilor; g) Hotărârea Guvernului nr. 128/2002 privind incinerarea deşeurilor; h) Hotărârea Guvernului nr. 856/2002 privind evidenta gestiunii deşeurilor şi pentru aprobarea listei cuprinzând deşeurile, inclusiv deşeurile periculoase; i) Hotărârea Guvernului nr. 349/2002 privind gestionarea ambalajelor şi deşeurilor de ambalaje. Art. 34. - Modificarea prezentului contract de concesiune se face numai prin act adiţional încheiat între părţile contractante. Concedentul poate modifica unilateral partea reglementară a prezentului contract de concesiune, cu notificarea prealabilă a concesionarului, din motive excepţionale legate de interesul naţional sau local, după caz. Prezentul contract de concesiune împreună cu anexele care fac parte integrantă din cuprinsul sau reprezintă voinţa părţilor. Prezentul contract de concesiune intră în vigoare la data semnării lui şi a fost încheiat în ........ exemplare. Concedent, Concesionar, ............................. ..............................

Atasament: Decl.eligibilitate.pdf

_____________________________ (numele şi adresa ofertantului) FORMULAR 3

DECLARAŢIE PRIVIND ELIGIBILITATEA 1. Subsemnatul, reprezentant împuternicit al ____________________, (numele societăţii şi adresa) declar pe propria răspundere, sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice, că nu ne aflăm în nici una dintre sancşiunile prevăzute de legislaţia în vigoare privind concesiunile publice. 2. Subsemnatul, declar că informaţiile furnizate sunt complete şi corecte în fiecare detaliu şi înţeleg că Primăria Municipiului Timişoara are dreptul de a solicita, în scopul verificării şi confirmării declaraţiilor, situaţiilor şi documentelor care însoţesc oferta, orice informaţii suplimentare privind eligibilitatea noastră precum şi experienţa, competenţa şi resursele de care dispunem. 3. Subsemnatul, autorizez prin prezenta orice instituţie, societate comercială, bancă, alte persoane juridice să furnizeze informaţii reprezentanţilor autorizaţi ai Primăriei Municipiului Timişoara, judeţul Timiş cu privire la orice aspect tehnic şi financiar în legătură cu activitatea noastră. 4. Prezenta declaraţie este valabilă până în data de __________. Data completării: __________ __________________________ (numele societăţii) Director General __________________ (numele şi semnătura)

Atasament: Decl.participare.pdf

Denumirea şi sediul ofertantului __________________________

FORMULAR 2

Declaraţie de participare Către

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI Timişoara Str. Bulevardul C.D.Loga nr. 1 judeţul Timiş

Tel.:__________ Fax: _____________ Ca urmare a anunţului publicat în Monitorul Oficial Partea a VI-a, nr. __ din ____privind

organizarea procedurii pentru atribuirea contractului având ca obiect concesionarea prin licitaţie

publică privind concesionarea prin licitaţie publică deschisă a serviciilor de salubrizare în Municipiul

Timişoara, ne exprimăm prin prezenta interesul de a participa la licitaţie, în calitate de ofertant.

Am luat cunoştinţă de documentele licitaţiei pe care ni le însuşim şi anexăm la prezenta ofertă

financiară şi documentele de calificare solicitate.

Cu stimă, Data completării__________

Director General _________________

( semnătura şi ştampila)

Atasament: Formular_4.pdf

_____________________________ (numele şi adresa ofertantului) FORMULAR 4

EXPERIENŢA SIMILARĂ

1. Denumirea şi obiectul contractului: ____________________________; Numărul şi data contractului: __________________ 2. Denumirea beneficiarului: ____________________; Adresa beneficiarului: ________________________; Ţara: _______________.

2. Calitatea în care a participat la îndeplinirea contractului: Contract unic contractant conducător (liber de asociaţie);

4. Valoarea contractului exprimată în moneda exprimată în care s-a încheiat în echivalent contractul euro a) iniţială (la data semnării contractului) b) finală (la data finalizării contractului) 5. Dacă au fost litigii privind îndeplinirea contractului, natura acestora şi modul lor de soluţionare: __________________. 6. Gama de servicii prestate în baza contractului, precum şi alte aspecte relevante prin care ofertantul îşi susţine experienţa similară: ___________________________________________________________ __________________________ (numele societăţii) Director General __________________ (numele şi semnătura)

Atasament: Formular_5.pdf

(Numele şi adresa ofertantului) FORMULAR 5 ____________________

OBLIGAŢII CONTRACTUALE ÎN DESFĂŞURARE

Informaţii privind experienţa generală în domeniul curăţeniei căilor publice şi al gestiunii deşeurilor (colectare, depozitare, reciclare).

Contracte în curs de execuţie Nr. crt.

Lucrări pe domenii Valoarea contractului

(RON/ lună) Durata contractului

(luni)

Observaţii

0 1 2 3 4 I.Colectarea deşeurilor

II. Depozitare deşeuri

III. Salubrizare căi publice

IV. Colectat, transportat şi neutralizat deseuri solide depozitate ilegal

TOTAL S.C. ____________________ Director General

Atasament: Formular_7.pdf

_____________________________ (numele şi adresa ofertantului) FORMULAR 7

DECLARAŢIE PRIVIND DOTAREA CU RECIPIENŢI 1. Subsemnatul __________________________, reprezentant împuternicit al ____________________, (numele societăţii şi adresa) declar pe propria răspundere, sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice, că deţinem în dotare:

pubele 120 l: __________ buc. pubele 140 l: __________ buc. pubele 240 l: __________ buc. containere 1,1 mc: _________ buc. containere selective 1,1 mc: __________ buc. containere 4 până la 10 mc ___________buc. containere peste 10 mc ___________buc. presocontainere ___________buc.

2. Prezenta declaraţie este valabilă până la data de: ____________ Data completării: __________ __________________________ (numele societăţii) Director General __________________ (numele şi semnătura)

Atasament: Formular_8.pdf

(Numele şi adresa ofertantului) FORMULAR 8 ________________________

DECLARAŢIE PRIVIND ASIGURAREA CU PERSONAL

Subsemnatul _______________, director general al societăţii comerciale, declar pe propria răspundere că, la data licitaţiei privind contractul de concesiune a serviciului integrat de salubrizare a municipiului Timişoara deţinem următorul personal: Număr mediu al personalului angajat în ultimele 12 luni: ___persoane, din care: Nr. INDICATORI Număr Specializare Observaţii Crt. 0 1 2 3 4 1. Personal de conducere 2. Personal de specialitate Ingineri Contabili şi economişti

Juristi Statistician

3. Funcţionari Controlori prestări servicii, Referenţi, revizori, Şefi formaţii, Primitori-distribuitori 4. Muncitori calificaţi şi necalificaţi Şoferi Muncitori calificaţi Agenţi comerciali, casieri, casieri încasatori muncitori necalificaţi Personalul responsabil pentru îndeplinirea contractului este următorul: Nr. INDICATORI Număr Specializare Observaţii Crt. 0 1 2 3 4 1. Personal responsabil direct de îndeplinirea contractului

Data completării:

Societatea comercială _____________ Director general

______________________

Atasament: Formular_B.pdf

_____________________________ (numele şi adresa ofertantului) FORMULAR - B

FORMULAR DE OFERTĂ

Cu tarifele propuse pentru secţiunea:

Serviciul de salubrizare stradală - Măturatul, întreţinutul, spălatul şi stropitul căilor publice Către: PRIMĂRIA _________________________ 1. Examinând documentele licitaţiei publice, subsemnaţii ne obligăm să executăm lucrările de salubrizare din Secţiunea a 2 - a Serviciul de salubrizare stradală - Măturatul, întreţinutul, spălatul şi stropitul căilor publice, în conformitate cu condiţiile de contractare, pentru valoarea ofertei, fără TVA, după cum urmează:

- măturat mecanic carosabil: ____ lei/1000 mp. - măturat manual carosabil: _____ lei/1000 mp. - întreţinere curăţenie stradală: ____ lei/1000 mp. - ras manual la rigolă: ____ lei/1000 mp. - spălat manual trotuare, platouri şi zone pietonale: ____ lei/1000 mp. - spălat mecanic carosabil: ____ lei/1000 mp. - stropit carosabil: ____ lei/1000 mp. - colectat, transportat şi depozitat deşeuri stradale: ____ lei/tonă.

2. Ne angajăm să menţinem această ofertă pentru o durată de valabilitate de 90 zile de la termenul limită de depunere a ofertelor stabilit de dumneavoastră şi care va rămâne obligatorie pentru noi şi poate fi acceptată oricând înainte de expirarea acestei perioade. 3. Până la încheierea şi semnarea contractului de concesiune, această ofertă, împreună cu comunicarea transmisă de dumneavoastră, prin care oferta noastră este stabilită câştigătoare, vor constitui un contract angajant între noi. 4. Am înţeles şi consimţim că nu sunteţi obligaţi să adjudecaţi oferta cu valoarea cea mai scăzută. 5. În cazul în care oferta noastră este stabilită ca fiind câştigătoare, ne obligăm să acceptăm orice modificare, completare, înlocuire sau excludere privind condiţiile şi clauzele din caietul de sarcini şi contractul de concesiune, ca urmare a reglementărilor legale care intră în vigoare. DATA: ___________ __________________ în calitate de ________________ legal autorizat să semnez oferta pentru şi în numele ___________________________.

Atasament: Formular_C.pdf

_____________________________ (numele şi adresa ofertantului) FORMULAR - C.

FORMULAR DE OFERTĂ

Cu tarifele propuse pentru secţiunea: Serviciul de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor voluminoase şi nepericuloase – bunuri de uz casnic de folosinţă îndelungată şi a deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări la clădiri, locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, cu excepţia materialelor electronice şi electrocasnice Către: PRIMĂRIA _________________________ 1. Examinând documentele licitaţiei publice, subsemnaţii ne obligăm să executăm lucrările de salubrizare din Secţiunea a 4 - a - Serviciul de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor voluminoase şi nepericuloase – bunuri de uz casnic de folosinţă îndelungată şi a deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări la clădiri, locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, cu excepţia materialelor electronice şi electrocasnice, în conformitate cu condiţiile de contractare, pentru valoarea ofertei, fără TVA, după cum urmează: - selectare, colectare, transport şi depozitare a deşeurilor voluminoase şi nepericuloase – bunuri de uz casnic de folosinţă îndelungată şi a deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări la clădiri, locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, cu excepţia materialelor electronice şi electrocasnice _________lei/mc . 2. Ne angajăm să menţinem această ofertă pentru o durată de valabilitate de 90 zile de la termenul limită de depunere a ofertelor stabilit de dumneavoastră şi care va rămâne obligatorie pentru noi şi poate fi acceptată oricând înainte de expirarea acestei perioade. 3. Până la încheierea şi semnarea contractului de concesiune, această ofertă, împreună cu comunicarea transmisă de dumneavoastră, prin care oferta noastră este stabilită câştigătoare, vor constitui un contract angajant între noi. 4. Am înţeles şi consimţim că nu sunteţi obligaţi să adjudecaţi oferta cu valoarea cea mai scăzută. 5. În cazul în care oferta noastră este stabilită ca fiind câştigătoare, ne obligăm să acceptăm orice modificare, completare, înlocuire sau excludere privind condiţiile şi clauzele din caietul de sarcini şi contractul de concesiune, ca urmare a reglementărilor legale care intră în vigoare. DATA: ___________ __________________ în calitate de ________________ legal autorizat să semnez oferta pentru şi în numele ___________________________.

Atasament: Formular_D.pdf

_____________________________ (numele şi adresa ofertantului) FORMULAR - D.

FORMULAR DE OFERTĂ

Cu tarifele propuse pentru secţiunea: Înfiinţarea de puncte de colectare pentru preluarea de la populaţie de resturi de materiale

rezultate din reparaţii şi amenajări interioare în cantităţi de sub 1 mc

Către: PRIMĂRIA _________________________ 1. Examinând documentele licitaţiei publice, subsemnaţii ne obligăm să executăm lucrările de salubrizare din Secţiunea a 5 a - Înfiinţarea de puncte de colectare pentru preluarea de la populaţie de resturi de materiale rezultate din reparaţii şi amenajări interioare în cantităţi de sub1mc, în conformitate cu condiţiile de contractare, pentru valoarea ofertei, fără TVA, după cum urmează:

- colectare, transport şi depozitare resturi materiale rezultate din reparaţii şi amenajări interioare ______ lei/mc. 2. Ne angajăm să menţinem această ofertă pentru o durată de valabilitate de 90 zile de la termenul limită de depunere a ofertelor stabilit de dumneavoastră şi care va rămâne obligatorie pentru noi şi poate fi acceptată oricând înainte de expirarea acestei perioade. 3. Până la încheierea şi semnarea contractului de concesiune, această ofertă, împreună cu comunicarea transmisă de dumneavoastră, prin care oferta noastră este stabilită câştigătoare, vor constitui un contract angajant între noi. 4. Am înţeles şi consimţim că nu sunteţi obligaţi să adjudecaţi oferta cu valoarea cea mai scăzută. 5. În cazul în care oferta noastră este stabilită ca fiind câştigătoare, ne obligăm să acceptăm orice modificare, completare, înlocuire sau excludere privind condiţiile şi clauzele din caietul de sarcini şi contractul de concesiune, ca urmare a reglementărilor legale care intră în vigoare. DATA: ___________ __________________ în calitate de ________________ legal autorizat să semnez oferta pentru şi în numele ___________________________.

Atasament: Formular_E.pdf

_____________________________ (numele şi adresa ofertantului) FORMULAR - E.

FORMULAR DE OFERTĂ Cu tarifele propuse pentru secţiunea:

Activităţi ecologice

Către: PRIMĂRIA _________________________ 1. Examinând documentele licitaţiei publice, subsemnaţii ne obligăm să executăm lucrările de salubrizare din Secţiunea a 7 - a - Activităţi ecologice, în conformitate cu condiţiile de contractare, pentru valoarea ofertei, fără TVA, după cum urmează: - colectare, transport şi depozitare deşeuri vegetale ______lei/tonă. - colectare, transport şi depozitare depuneri clandestine de deşeuri ______ lei/tonă. - salubrizare manuală taluz Canal Bega ___ lei/1000mp. - încărcat manual deşeuri vegetale şi depuneri ilegale _____ lei/tonă. - încărcat mecanic deşeuri vegetale ____ lei/tonă. - încărcat mecanic depuneri ilegale______ lei/tonă. - nivelat teren cu buldozerul______lei/oră. 2. Ne angajăm să menţinem această ofertă pentru o durată de valabilitate de 90 zile de la termenul limită de depunere a ofertelor stabilit de dumneavoastră şi care va rămâne obligatorie pentru noi şi poate fi acceptată oricând înainte de expirarea acestei perioade. 3. Până la încheierea şi semnarea contractului de concesiune, această ofertă, împreună cu comunicarea transmisă de dumneavoastră, prin care oferta noastră este stabilită câştigătoare, vor constitui un contract angajant între noi. 4. Am înţeles şi consimţim că nu sunteţi obligaţi să adjudecaţi oferta cu valoarea cea mai scăzută. 5. În cazul în care oferta noastră este stabilită ca fiind câştigătoare, ne obligăm să acceptăm orice modificare, completare, înlocuire sau excludere privind condiţiile şi clauzele din caietul de sarcini şi contractul de concesiune, ca urmare a reglementărilor legale care intră în vigoare. DATA: ___________ __________________ în calitate de ________________ legal autorizat să semnez oferta pentru şi în numele ___________________________.

Atasament: Indicatori.pdf

ANEXA NR. 3

INDICATORI MINIMALI

de performanţă şi de evaluare a serviciilor de salubrizare a localităţilor

Trimestrul Nr. crt.

INDICATORI I II III IV

Total an

0 1 2 3 4 5 6 1 Indicatori generali

1.1 Contractarea serviciilor de salubrizare a) numărul de contracte încheiate pe categorii de

utilizatori, raportat la numărul de solicitări; 100%

b) numărul de solicitări de îmbunătăţire a parametrilor de calitate ai serviciilor de salubrizare;

1%

1.2 Măsurarea şi gestiunea cantităţii serviciilor de salubrizare prestate

a) numărul de recipiente de precolectare distribuite, pe tipodimensiuni, ca urmare a solicitărilor, raportat la numărul total de solicitări;

100%

b) numărul anual de sesizări din partea agenţilor de protecţia mediului;

Max. 5

c) numărul anual de sesizări din partea agenţilor de sănătate publică;

Max. 5

d) numărul de reclamaţii privind valorile facturate, pe tipuri de activităţi;

0%

e) valoarea totală a facturilor încasate, raportată la valoarea totală a facturilor emise;

95%

f) numărul de contracte reziliate pentru neplata serviciilor prestate, pe categorii de utilizatori şi pe tipuri de activităţi.

0%

g)asigurarea colectării separate a deşeurilor reciclabile de la populaţie şi agenţi economici prin sistemul colectării duale în vederea atingerii ţintelor propuse de România pentru integrarea în Uniunea Europeană. 1.Obiectivele ce trebuie îndeplinite de operator sunt: - 60 % din greutate, pentru hârtie şi carton – până în decembrie 2008; -50 % din greutate, pentru metal - până în decembrie 2008 -15 % din greutate, pentru lemn – până în decembrie 2011; -22,5 % din greutate, pentru plastic – până în decembrie 2013;

-60 % din greutate, pentru sticlă - până în decembrie 2013; 2.Obiective de colectare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice de la populaţie:

Colectare: • cel puţin 2 kg deşeu/locuitor/an până la

31.12.2006; • cel puţin 3 kg deşeu/locuitor/an până la

31.12.2007 • 4kg deşeu/locuitor/an până la 31.12.2008.

100% 100%

1.3 Calitatea serviciilor de salubrizare prestate a) numărul de reclamaţii privind parametrii de

calitate ai serviciilor, pe tipuri de utilizatori şi tipuri de activităţi;

0%

b) numărul de reclamaţii la care s-a răspuns în termenul legal, din total număr de reclamaţii;

100%

c) valoarea despăgubirilor plătite de operator pentru nerespectarea condiţiilor şi a parametrilor de calitate stabiliţi în contract, raportata la valoarea facturată, pe categorii de utilizatori şi pe tipuri de activităţi;

0%

d) valoarea despăgubirilor plătite de utilizatori pentru daune provocate prin nerespectarea condiţiilor de preselectare a deşeurilor.

0%

2. Indicatori garantaţi 2.1 Indicatori garantaţi prin licenţa de prestare a

serviciului de salubrizare

a) numărul de sesizări scrise privind nerespectarea de către operator a obligaţiilor din licenţă;

0%

b) numărul de încălcări ale obligaţiilor operatorului rezultate din analizele si controalele A.N.R.S.C. şi Gărzii de Mediu, modul de soluţionare pentru fiecare caz de încălcare a acestor obligaţii.

0%

2.2 Indicatori a căror nerespectare atrage penalităţi contractuale

a) numărul de utilizatori care au primit despăgubiri datorate deteriorării de către operator a recipientelor utilizatorilor sau dacă s-au îmbolnăvit din cauza nerespectării condiţiilor de prestare a serviciului de salubrizare;

0%

b) numărul de cereri pentru care s-au acordat reduceri ale valorii facturilor, din total număr de cereri pentru micşorarea valorii facturilor.

0%

Atasament: Inf_Generale_-_Formular.pdf

_____________________________ (numele şi adresa ofertantului) FORMULAR 1

INFORMAŢII GENERALE 1. Denumire:

2. Cod fiscal: _______________; Cont Trezorerie:

3. Adresă sediul central:

4. Telefon: ___________ ; Fax : _______________

5. Certificat de înmatriculare/înregistrare: __________________

6. Obiectul de activitate: _________________________________________________

7. Birourile filialelor/sucursalelor locale:

-Sucursală ______________________________________________(adresa), Certificat

de înmatriculare: ___________, cod fiscal: _____________

-Filială ______________________ (adresa), cod fiscal: ____________________

8. Principala piaţă a afacerilor: __________________________________________

9. Cifra de afaceri pe ultimii trei ani:

NR. Anul Cifra de afaceri anuală Cifra de afaceri anuală

CRT. la 31 decembrie la 31 decembrie

(mii lei) (echivalent euro)

1.

2.

3.

Media anuală :

__________________________ (numele societăţii) Director General __________________ (numele şi semnătura)

Atasament: Instructiuni.pdf

1

ROMÂNIA SE APROBĂ JUDEŢUL TIMIŞ PRIMAR, MUNICIPIUL TIMIŞOARA DR. ING. GHEORGHE CIUHANDU PRIMĂRIA DIRECŢIA EDILITARĂ SERVICIUL ADMIN. MEDIU URBAN NR. SC2006_________/______________

INSTRUCŢIUNI PENTRU OFERTANŢI Privind concesionarea prin licitaţie publică deschisă a următoarelor servicii publice de salubrizare în municipiul Timişoara:

a) Serviciul de salubrizare menajeră – precolectarea, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor solide, cu excepţia celor toxice, periculoase sau cu regim special de la utilizatorii casnici persoane fizice şi asociaţii de locatari/proprietari, agenţi economici şi instituţii publice;

b) Serviciul de salubrizare stradală – măturatul, întreţinutul, spălatul şi stropitul căilor publice;

c) Serviciul de colectare duală a deşeurilor de la utilizatorii casnici – persoane fizice, asociaţii de proprietari/locatari, agenţi economici şi instituţii publice, transportul, sortarea şi valorificarea acestora;

d) Serviciul de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor voluminoase, vegetale şi nepericuloase – bunuri de uz casnic de folosinţă îndelungată cu excepţia celor electrice şi electronice şi a deşeurilor rezultate din activităţi de construcţii şi demolări, reparaţii şi amenajări la clădiri, locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie decât acea de locuinţă;

e) Înfiinţarea de puncte de colectare pentru preluarea de la populaţie de resturi de materiale rezultate din reparaţii şi amenajări interioare, în cantităţi de sub 1 mc.

f) Înfiinţarea de puncte de colectare pentru preluarea de la populaţie a echipamentelor electrice şi electronice uzate sau a deşeurilor rezultate din dezmembrarea acestora - DEEE.

g) Activităţi ecologice. La licitaţia publică privind concesionarea serviciilor menţionate mai sus, pot participa numai persoane juridice de drept privat, române sau străine, conform Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor.

CAP. 1 PREZENTEREA OFERTELOR 1. Oferta reprezintă angajamentul ferm al ofertantului în conformitate cu documentele

licitaţiei, este secretă şi se va depune la_________ din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, în vederea participării la licitaţie, până la data de ________ora _________.

2. Ofertele vor fi redactate în limba română. 3. Oferta trebuie să fie serioasă, fermă, certă, fără ambiguităţi ori expresii de genul:,, atât la

% peste cea mai mare ofertă”, etc. 4. Organizatorul licitaţiei are dreptul să descalifice orice ofertă care nu îndeplineşte prin

datele prezentate una sau mai multe cerinţe din documentele licitaţiei. 5. Depunerea ofertei reprezintă manifestarea voinţei ofertantului de a semna contractul de

concesiune, după adjudecarea licitaţiei ( conform contractului – model anexat). 6. Revocarea ofertei de ofertant după deschiderea acesteia, în şedinţă publică sau după

adjudecare până la încheierea contractului, atrage după sine pierderea garanţiei de participare.

2

7. Ofertanţii vor transmite ofertele lor în plicuri sigilate, oferte care vor fi înregistrate în ordinea primirii lor.

8. Fiecare participant poate depune o singură ofertă. 9. Nu se admite asocierea mai multor persoane juridice sau fizice în vederea participării la

licitaţie. NOTĂ: instrucţiunile pentru ofertanţi fac parte integrantă din caietul de sarcini. Pe plicul exterior, nepersonalizat, se va indica licitaţia publică deschisă pentru care este depusă oferta : ,,Oferta pentru licitaţia privind concesionarea prin licitaţie publică deschisă a serviciilor integrate de salubrizare în municipiul Timişoara . A nu se deschide înainte de data de ___________ ora______”

PLICUL EXTERIOR VA TREBUI SĂ CONŢINĂ URMĂTOARELE DOCUMENTE: PENTRU PERSOANE JURIDICE ROMÂNE

1. Dovada achitării costului documentelor de licitaţie în valoare de 1000 RON (10.000.000 ROL);

2. Fişa de informaţii generale privind ofertantul (Formularul 1); 3. Declaraţia de participare semnată de ofertant, fără îngroşări, ştersături sau modificări

(Formularul 2); 4. Declaraţie privind eligibilitatea (Formularul 3); 5. Dovada constituirii garanţiei pentru participare în valoare de1.000.000 RON

(1.000.000.000 ROL). Perioada de valabilitate a garanţiei de participare este de 90 de zile de la data organizării licitaţiei. Garanţia de participare se constituie prin ordin de plată în contul Trezoreriei Municipiului Timişoara RO12TREZ6215006XXX000334, prin Scrisoare de garanţie bancară eliberată de o bancă cu sediul sau filială în România sau, după caz, de o bancă din străinătate cu filială în România. Ofertantul va pierde garanţia de participare la licitaţie dacă îşi retrage oferta înainte de desemnarea câştigătorului. Garanţia de participare la licitaţie a ofertantului declarat câştigător va fi reţinută de către concedent până în momentul încheierii contractului de concesiune. Restituirea garanţiei de participare la licitaţie celorlalţi ofertanţi se va face în termen de 7 zile de la declararea ofertantului declarat câştigător.

6. Atestarea Autorităţii Naţionale de Reglementare a Serviciilor de Gospodărire Comunală – A.N.R.S.C. privind licenţierea - clasa 1;

7. Acte doveditoare privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate; 7.1 Certificate constatatoare privind îndeplinirea obligaţiilor exigibile de plată a impozitelor şi taxelor către stat, inclusiv cele locale, precum şi a contribuţiei pentru asigurările sociale de stat (formulare – tip eliberate de Autorităţile competente din ţara în care candidatul/ofertantul este rezident) respectiv: a. Certificat Fiscal eliberat de Primăria pe raza căreia îşi are sediul ofertantul, în

perioada de valabilitate faţă de data desfăşurării licitaţiei deschise, din care să rezulte că agentul economic nu are datorii la bugetul local.

b. Certificat de atestare fiscală emis de către Direcţia Generală a Finanţelor Publice pe raza căreia îşi are sediul ofertantul, în perioada de valabilitate faţă de data desfăşurării

3

licitaţiei deschise, din care să rezulte că agentul economic nu are datorii la bugetul de stat, fondul asigurărilor de sănătate, fondul asigurărilor sociale de stat şi fondul de şomaj, la data încheierii ultimei situaţii financiare în contabilitate faţă de data licitaţiei.

c. Pentru ofertanţii ce au mai multe Puncte de lucru sau filiale/sucursale este suficientă prezentarea de Certificate fiscale eliberate de Primăria pe raza căreia îşi are sediul ofertantul.

NOTĂ: Nu se acceptă la licitaţie ofertanţi ce nu şi-au îndeplinit obligaţiile exigibile de plată a impozitelor şi taxelor către stat, inclusiv cele locale, chiar dacă acestea au fost reeşalonate.

7.2.Certificatul constatator emis de Oficiul Registrului Comerţului de pe lângă Tribunalul în

a cărei rază teritorială are sediul ofertantul (funcţie de locul unde îşi are înregistrat sediul social ofertantul), nu mai vechi de 30 de zile calendaristice faţă de data desfăşurării licitaţiei, din care să rezulte: a. existenţa codurilor C.A.E.N. (în conformitate cu prevederile legale în vigoare)

corespunzătoare activităţilor ce fac obiectul licitaţiei, respectiv: - coduri C.A.E.N.

b. că nu se află în nici una din următoarele situaţii: - este în stare de faliment sau lichidare; - afacerile îi sunt administrate de un judecător sindic; - activităţile comerciale sunt suspendate sau, - este într-o stare similară (reglementată prin lege) cu cele menţionate anterior.

Se vor anexa cazierele judiciare ale persoanelor care au funcţii de conducere în cadrul societăţii ofertantului. 7.3 PENTRU PERSOANELE JURIDICE STRĂINE: Documente edificatoare care să dovedească o formă de înregistrare ca persoană juridică, în conformitate cu prevederile legale din ţara în care candidatul/ofertantul este rezident traduse în limba română şi legalizate precum şi licenţierea A.N.R.S.C. – CLASA 1 care să ateste dreptul acesteia de operare pe teritoriul României. 7.4 Fişa de informaţii privind experienţa similară

Ofertantul trebuie să facă dovada unei experienţe similare de minim 8 ani şi cifra medie de afaceri pe activitatea de salubritate pe anul 2004 de minim 5.000.000 RON ( 50.000.000.000 ROL). Se va completa Formularul nr. 4 - Experienţă similară - pentru principalele contracte în derulare. Se va completa Formularul nr. 5. Obligaţii contractuale în desfăşurare - Se vor prezenta cel puţin 2 (două) recomandări din partea autorităţilor locale pe teritoriul căreia ofertantul îşi desfăşoară activitatea. 7.5. Documente emise de organisme acreditate, care confirmă certificarea sistemului calităţii şi a mediului. Ofertantul trebuie să prezinte:

• certificarea privind implementarea, menţinerea şi îmbunătăţirea sistemului de managemant al calităţii: SR EN ISO 9001

• certificarea privind implementarea, menţinerea şi îmbunătăţirea sistemului de management de mediu: SR EN ISO 14001

4

7.6.Declaraţie care conţine informaţii privind dotările şi utilajele specifice, echipamentele tehnice, mijloace de transport, laboratoarele şi alte mijloacce fixe pe care candidatul/ofertantul le deţine. Se vor depune documentele care dovedesc modul de deţinere (proprietate, leasing, chirie) a utilajelor şi a bazelor tehnice conform specificaţiilor din caietul de sarcini. Ofertantul trebuie să facă dovada că deţine spaţiile necesare desfăşurării tuturor activităţilor de salubrizare pe raza Municipiului Timişoara, aşa cum sunt prevăzute în caietul de sarcini şi propunerii tehnice (antecontract, contract de închiriere, proprietate sau altă formă legală de deţinere).

Ofertantul va dispune de un parc auto care va cuprinde un număr minim de utilaje şi autovehicule specifice, astfel:

- autocompactoare cu capacitate de peste 10,5 mc - 50 buc, - automăturători cu capacitate de înmagazinare de peste 3,5 mc - 5 buc, - automăturători cu capacitate de înmagazinare de 1,3 mc - 2 buc, - utilaje multifuncţionale dotate cu perii, plug sau sisteme de stropit pentru zonă

- 2 buc, - Autostropitoare peste 7,5 mc - 5 buc, - autospeciale de transport tip portcontainer - 3 buc, - autospeciale pentru transport containere cu capacitate cuprinsă între 2 mc – 10

mc - 2 buc, - încărcătoare frontale - 3 buc.

Ofertantul va face dovada deţinerii mijloacelor de transport şi utilajelor menţionate – proprietate, contract de închiriere sau leasing. Prezentarea acestora se face conform Formularului 6. Notă: dovada scriptică a deţinerii utilajelor, autospecialelor se va face prin prezentarea cărţilor de identitate, contractelor de leasing sau de închiriere; neprezentarea acestora atrage descalificarea ofertantului. 7.7. Dotări cu capacităţi de precolectare: Ofertantul va prezenta capacităţile de precolectare deţinute conform Formularului 7.

7.8. Declaraţie care conţine informaţii privind numărul de personal angajat, asigurarea de personal de specialitate, numărul şi pregătirea cadrelor de conducere, precum şi numele şi prenumele persoanelor responsabile direct de îndeplinirea contractului de concesiune precum şi a persoanelor responsabile direct de îndeplinirea fiecărui serviciu se va face conform Formularului nr. 8. Persoanele responsabile direct de îndeplinirea contractului de concesiune precum şi persoanele responsabile direct de îndeplinirea fiecărui serviciu vor avea studii superioare. Pentru acestea se vor depune C.V – urile precum şi cazierele judiciare.

7.9. Scrisoare de bonitate financiar bancară Ofertantul trebuie să facă dovada bonităţii şi a capacităţii financiare de a presta noi servicii, executa lucrări şi realiza investiţii, prezentând ultimul bilanţ financiar contabil depus la Direcţia Generală a Finanţelor Publice în a cărui rază teritorială îşi are sediul. 7.10. Se va depune Statutul de organizare şi funcţionare a societăţii. 7.11 Nu se acceptă participarea la licitaţie a asociaţilor dintre două sau mai multe societăţi comerciale create în baza articolului 251-256 Cod comercial.

5

7.12 Documentele solicitate din plicul exterior se vor depune în două exemplare, original şi copie, vor avea opis şi se vor prezenta în două dosare cu şină, separate, pentru a permite parcurgerea lor cu uşurinţă. PLICUL INTERIOR VA TREBUI SĂ CONŢINĂ URMĂTOARELE DOCUMENTE SOLICITATE Oferta propriu – zisă, va trebui să conţină, conform criteriilor de selecţie şi a criteriilor de punctare aşa cum sunt ele definite în anexa 1PUNCTAJE şi anexele A.B,C,D şi E la Instrucţiunile pentru ofertanţi, următoarele documente:

- aspecte economice şi financiare ale ofertei; - planurile de conformare la indicatorii minimali de evaluare a performanţelor

serviciilor de salubrizare prevăzuţi în anexa 3 la Caietul de sarcini; - nivelul tarifelor propuse pe fiecare secţiune în parte conform formularelor de

ofertă prevăzute în anexă la Caietul de sarcini; - aspecte tehnice pe fiecare secţiune în parte - concepţia proprie privind

modalitatea de organizare şi funcţionare a fiecărui serviciu în parte aşa cum este descris în Caietul de sarcini;

- condiţii generale ale ofertei, referitoare la costurile şi procedurile de lucru privind protecţia mediului, calitate şi alte condiţii prevăzute în criteriile de selecţie;

- programul şi sistemul de supraveghere de organizare şi control al serviciilor de salubrizare ce fac obiectul delegării de gestiune;

- programul de realizare a investiţiilor; - programul, campanii de conştientizare, educaţie ecologică şi realizarea

materialelor informativ-educative; - evoluţia indicatorilor de calitate şi mediu a serviciilor publice de salubrizare

prestate pe perioada derulării contractului de concesiune; - aspecte juridice ale ofertei; - orice acte ce susţin şi întăresc oferta;

Oferta propriu – zisă se va depune în două plicuri distincte, personalizate cu denumirea ofertantului, sediul social al acestuia, specificându-se pe plic „Original” şi „Copie”. Oferta se va constitui într-un document unitar care va conţine specificaţiile de mai sus integrate într-un concept propriu care va avea în vedere şi va respecta condiţiile prevăzute de actele normative şi legislaţia în domeniu. ATENŢIE DEPUNEREA TUTUROR DOCUMENTELOR SOLICITATE ESTE OBLIGATORIE. LIPSA ORICĂRUI DOCUMENT ATRĂGÂND RESPINGEREA OFERTEI. TOATE DOCUMENTELE DIN PLICUL „ORIGINAL” SE VOR PREZENTA ÎN ORIGINAL SAU COPIE LEGALIZATĂ DE CĂTRE NOTAR ŞI REDACTATE ÎN LIMBA ROMÂNĂ, SUB SANCŢIUNEA RESPINGERII OFERTEI. NOTĂ: Documentele solicitate vor fi prinse într-un dosar cu şină pentru a permite parcurgerea lor cu uşurinţă şi va avea un opis.

6

CAP. 2 DESFĂŞURAREA LICITAŢIEI 1. Licitaţia publică deschisă va avea loc în data de _______ ora _______, la sediul______ iar

termenul limită de depunere a ofertelor este ____ , ora ___ la Centrul de Informare pentru Cetăţeni din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara.

2. La data, ora şi locul anunţat se vor prezenta membrii comisiei de evaluare şi ofertanţii sau împuterniciţii acestora care trebuie să facă dovada unei împuterniciri scrise.

3. Preşedintele comisiei, în prezenţa membrilor acesteia, va trece la deschiderea plicurilor, comisia de evaluare urmând a elimina ofertele care nu îndeplinesc totalitatea cerinţelor solicitate şi va întocmi un proces verbal în care se va menţiona rezultatul deschiderii plicurilor respective. Deschiderea plicurilor cuprinzând oferta propriu-zisă (oferta financiară) ale ofertelor reţinute se face numai după semnarea procesului verbal de către toţi membrii comisiei de evaluare şi de către ofertanţii prezenţi.

4. Comisia de evaluare analizează ofertele din plicurile cuprinzând oferta propriu-zisă (oferta financiară) şi poate, atunci când consideră necesar, să ceară ofertanţilor precizări cu privire la conţinutul ofertei lor. În urma deschiderii plicurilor cuprinzând oferta financiară, se va încheia un nou proces verbal, care va fi semnat de către toţi membrii comisiei de evaluare şi de către ofertanţii prezenţi.

5. Adjudecarea ofertelor se va face conform prevederilor din Caietul de sarcini, respectiv oferta care întruneşte cel mai mare punctaj va fi declarată câştigătoare.

6. În urma analizării şi evaluării ofertelor, comisia de evaluare va întocmi un raport pe baza căruia se va proceda la informarea ofertantului câştigător despre alegerea sa şi a celorlalţi ofertanţi despre respingerea ofertei lor.

CAP. 3 CRITERII DE SELECŢIE

Comisia de evaluare va face evaluarea ofertelor depuse, pe baza criteriilor de selecţie prezentate mai jos, în conformitate cu punctajul maxim acordat pentru fiecare criteriu şi secţiune şi a modalităţilor de acordare a punctelor prevăzut în anexa 1 şi a anexelor A,B,C,D şi E prevăzute pentru fiecare secţiune în parte la Instrucţiunile pentru ofertanţi.

Criteriile de selectie prezentate sunt minimale.

Punctaje acordate pentru aspecte economice, financiare şi tehnice ale ofertei Nr. Crt.

Criteriu Punctaj maxim

1. Structura organizatorică 10 2. Criterii financiare: 60 3. Experienţa ofertantului (contracte similare în valoare minimă 5.000.000

RON ) 10

4. Secţiunea 1 40 5. Secţiunea a - 2 – a 45 6. Secţiunea a - 3 - a 20 7. Secţiunea a - 4 – a 20 8. Secţiunea a - 5 – a 30 9. Secţiunea a - 6 – a 25

10. Secţiunea a - 7 – a 30 11. Programul şi sistemul de supraveghere de organizare şi control al

serviciilor de salubrizare ce fac obiectul delegării de gestiune 15

12. Programul de realizare a investiţiilor propuse în ofertă, precum şi aportul 30

7

acestora în cadrul sistemului după punerea în funcţiune 13. Evoluţia indicatorilor de calitate şi mediu a serviciilor publice de

salubrizare prestate pe perioada derulării contractului de concesiune 15

14. Programul, campanii de conştientizare, educaţie ecologică şi realizarea materialelor informativ – educative

10

Punctaje acordate pentru condiţii generale ale ofertei

Nr. Crt.

Criteriu Punctaj maxim

1. Sistemul de asigurare a calităţii şi protecţiei mediului (ISO : 9001 şi ISO : 14001)

20

Punctaje acordate pentru aspecte juridice ale ofertei

Nr. Crt.

Criteriu Punctaj maxim

1. Condiţiile delegării de gestiune acceptate de către ofertant şi prezentate în caietul de sarcini

5

2. Împărţirea riscului şi a răspunderii între autoritatea administraţiei publice locale şi ofertant

10

Numărul maxim de puncte 395 CAP. 4 DISPOZIŢII FINALE

4.1. Prezentele Instrucţiuni se completează cu prevederile Legii nr. 219/ 1998 privind regimul concesiunilor, H.G.nr. 216, Legii nr. 326/2001, O.U.G. nr. 87/2001, Legii nr.139/2002, H.G.346 / 2004, H.G. nr.955/2004 pentru aprobarea O.G. nr.71/2002. 4.2. Concesionarul va achita concedentului în termen de 90 de zile de la data semnării contractului, o garanţie, reprezentând valoarea redevenţei pentru primul an de activitate, conform prevederilor din caietul de sarcini reprezentând 1,5 % din valoarea achitată anual de operator Primăriei. 4.3. În cazul neachitării sumelor privind garanţia, contractul se reziliază de drept, fără somaţie, punerea în întârziere sau judecată (pact comisoriu de gradul IV), iar toate investiţiile făcute de concesionar trec în proprietatea Municipiului Timişoara, fără nici un drept de despăgubire.

DIRECTOR DIRECŢIA EDILITARĂ ŞEF SERVICIU ADMIN. MEDIU URBAN DUMITRU ANDOR VASILE CIUPA

CONSILIER, ADRIAN PUŞCAŞ

8

Atasament: P.V._receptie.pdf

PRIMĂRIA MUN. TIMIŞOARA ANEXA 2 DIRECŢIA EDILITARĂ

PROCES VERBAL

Încheiat azi____________________cu ocazia recepţionării lucrărilor de salubrizare stradală, executate de Formaţia ____________, conform planificării stabilite: PLANIFICAT 1. Măturat manual carosabil mp ____________ 2. Măturat mecanic carosabil mp ____________ 3. Întreţinere curăţenie stradală mp ____________ 4. Spălat manual trotuare,platouri, zone pietonale mp ____________ 5. Spălat mecanic carosabil mp ____________ 6. Stropit carosabil mp ____________ 7. Ras manual la rigolă mp ____________ 8. Colectat, transportat şi depozitat deşeuri stradale tonă ____________ Număr autovehicul:__________________ Subsemnaţii_______________________________________________________________ din partea PRIMĂRIEI MUNICIPIULUI TIMIŞOARA, în calitate de beneficiar şi____________ _______________________________________________________________________________ din partea ______________________________________________, în calitate de executant. În urma verificărilor efectuate pe teren, s-a constatat următorul volum de lucrări executate: CONFIRMAT - REALIZAT 1. Măturat manual carosabil mp ____________ 2. Măturat mecanic carosabil mp ____________ 3. Întreţinere curăţenie stradală mp ____________ 4. Spălat manual trotuare,platouri, zone pietonale mp ____________ 5. Spălat mecanic carosabil mp ____________ 6. Stropit carosabil mp ____________ 7. Ras manual la rigolă mp ____________ 8. Colectat, transportat şi depozitat deşeuri stradale tonă ____________ Următoarele străzi cuprinse în programul zilnic, nu corespund din punct de vedere al curăţeniei şi nu au fost confirmate:___________________________________________________ ______________________________________________________________________________. Alte observaţii:____________________________________________________________ ______________________________________________________________________________. Drept pentru care s-a încheiat prezentul proces verbal în 2 (două) exemplare. REPREZENTANT, REPREZENTANT OPERATOR, PRIMĂRIA MUN. TIMIŞOARA

Atasament: Referat_-_Delegare_gestiune_salubrizare.pdf

ROMÂNIA SE APROBĂ JUDEŢUL TIMIŞ PRIMAR MUNICIPIUL TIMIŞOARA DIRECŢIA EDILITARĂ GHEORGHE CIUHANDU SC2006-3570/27.02.2006.

R E F E R A T

privind aprobarea Studiului de Oportunitate, Caietului de Sarcini, Instrucţiunilor privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de delegare a gestiunii, Regulamentului privind delegarea de gestiune a serviciilor publice de salubrizare prin contract de concesiune precum şi numirea Comisiei de evaluare a ofertelor pentru atribuirea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare pe raza municipiului Timişoara

Având în vedere prevederile Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Timişoara nr. 23/ 31.01.2005 privind delegarea gestiunii serviciilor publice de salubrizare pe raza municipiului Timişoara, s-a trecut la elaborarea documentelor pentru delegarea gestiunii prin aplicarea procedurii de licitaţie publică deschisă, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 346/2004 privind aprobarea Regulamentului-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor şi a Contractului-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor prin concesiune. Serviciul Administrare Mediu Urban din cadrul Direcţiei Edilitare a întocmit în acest sens Studiul de Oportunitate (Anexa nr. 1) şi Regulamentul privind delegarea de gestiune a serviciilor publice de salubrizare prin contract de concesiune (Anexa nr. 2). Din această analiză, au reieşit motivele de ordin economic, social, financiar şi de mediu care justifică delegarea gestiunii serviciilor publice de salubrizare pe raza municipiului Timişoara pentru o perioadă de 8 ani. În baza acestei analize, s-a procedat la elaborarea următoarelor documente:

Caietul de Sarcini privind delegarea gestiunii serviciilor publice de salubrizare pe raza municipiului Timişoara ( Anexa nr. 3);

Instrucţiunile pentru ofertanţi privind delegarea gestiunii serviciilor publice de salubrizare pe raza municipiului Timişoara (Anexa nr. 4);

Ca urmare a celor prezentate mai sus şi în conformitate cu prevederile art. 10, art.11 alin.2 şi art.16 din Hotărârea Guvernului nr. 346/2004 privind aprobarea Regulamentului-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor şi a Contractului-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor prin concesiune, propunem promovarea unui Proiect de Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Timişoara în vederea aprobării documentelor delegării de gestiune a serviciilor publice de salubrizare pe raza municipiului Timişoara. De asemenea, potrivit prevederilor art. 17 alin. 1-5 din Hotărârea Guvernului nr. 346/2004 privind aprobarea Regulamentului-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a

localităţilor şi a Contractului-cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor prin concesiune, propunem numirea Comisiei de evaluare a ofertelor pentru atribuirea Contractului de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare pe raza municipiului Timişoara, cu o componenţă de 9 membri, după cum urmează:

CIUHANDU Gheorghe – Primarul Municipiului Timişoara – Preşedinte; ANDOR Dumitru – Director Direcţia Edilitară – membru; CIUPA Vasile – Şef Serviciu Administrare Mediu Urban – membru; PUŞCAŞ Adrian – Consilier Serviciul Administrare Mediu Urban - membru; DUMITRU Mihaela - Consilier juridic – Serviciul Juridic - membru; HARACICU Smaranda – Şef Serviciu Buget – Investiţii- membru; CORAŞ Daniel – Referent Serviciul Administrare Mediu Urban – secretar; reprezentantul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Judeţului Timiş - membru; reprezentantul autorităţii de mediu – Agenţia pentru Protecţia Mediului Timiş - membru;

DIRECTOR DIRECŢIA EDILITARĂ, ŞEF SERVICIU ADMIN. MEDIU URBAN, DUMITRU ANDOR VASILE CIUPA

ŞEF SERVICIU JURIDIC,

MIRELA LASUSCHEVICI

Atasament: Regulament-concesiune.pdf

R E G U L A M E N T

Privind delegarea de gestiune a serviciilor publice de salubrizare prin contract de concesiune

CAP. I. ACTE NORMATIVE DE REFERINŢĂ Art. 1. Prezentul Regulament de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara, denumit în continuare regulament, a fost elaborat având în vedere prevederile Legii serviciilor publice de gospodărie comunală nr. 326/2001, cu modificările şi completările ulterioare ale HG nr. 373/2002 privind organizarea şi funcţionarea ANRSC cu modificările şi completările ulterioare, ale Ordonanţei Guvernului nr. 87/2001 privind serviciile publice de salubrizare a localităţilor, aprobată şi modificată prin Legea nr. 139/2002, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, ale HG nr. 216/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice – cadru de aplicare a Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, cu modificările ulterioare şi ale OUG.nr. 195/2005 privind protecţia mediului. CAP. II DISPOZIŢII GENERALE Art. 2. Prezentul regulament stabileşte cadrul juridic unitar privind etapele şi modalităţile ce trebuie îndeplinite în procedura de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara. Art. 3. Delegarea gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara poate fi făcută numai către operatori atestaţi de Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărie Comunală – A.N.R.S.C. Monitorizarea procesului de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor se face de către A.N.R.S.C. Art. 4. Delegarea gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara, se face în conformitate cu legislaţia în vigoare, în condiţii de transparenţă, imparţialitate şi competitivitate, prin următoarele modalităţi:

a) contract de concesiune; b) contract de parteneriat public – privat.

CAP. III DELEGAREA GESTIUNII PRIN CONTRACT DE CONCESIUNE SECŢIUNEA I Proceduri prealabile delegării gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara prin contract de concesiune. Art. 5. (1) Contractul de delegare a gestiunii prin concesiune are ca obiect serviciile publice de salubrizare în municipiul Timişoara. (2) Delegarea gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara se face prin licitaţie publică deschisă. Art. 6. (1) În scopul ţinerii evidenţei documentelor şi informaţiilor cu privire la desfăşurarea procedurilor de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara şi la derularea contractului de concesiune, Consiliul Local al Municipiului Timişoara, în calitate de concedent, va întocmi şi va păstra două registre:

a) registrul „Candidaturi şi oferte”, care va cuprinde date şi informaţii referitoare la derularea procedurilor prealabile încheierii contractului de concesiune; se vor preciza cel puţin datele şi informaţiile referitoare la studiul de oportunitate, la depunerea candidaturilor şi la oferte;

b) registrul „Contracte”, care va cuprinde date şi informaţii referitoare la încheierea şi derularea contractului de concesiune; se vor preciza datele şi informaţiile referitoare la obiectul contractului de concesiune, durata acestuia, termenele de realizare a investiţiilor, obligaţiile de mediu.

(2) Registrele se întocmesc şi se păstrează la sediul Consiliului Local al municipiului Timişoara. Art. 7. (1) Toate documentele licitaţiei publice, întocmite pe parcursul desfăşurării procedurilor de licitaţie publică, se vor păstra de către Consiliul Local al municipiului Timişoara, într-un dosar al delegării gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara, care se va întocmi pentru fiecare contract de concesiune. (2) Consiliul Local al municipiului Timişoara are obligaţia de a păstra confidenţialitatea documentelor din dosarul delegării gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţii. SECŢIUNEA II Iniţierea delegării gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara prin concesionare Art. 8 Consiliul Local al municipiului Timişoara, în calitate de concedent, poate iniţia procedura de concesionare prin întocmirea studiului de oportunitate, a Caietului de sarcini şi prin publicarea anunţului privind organizarea licitaţiei în conformitate cu prevederile Legii nr. 219/1998 şi a Hotărârii Guvernului nr. 216/1999, cu modificările ulterioare. SECŢIUNEA III Anunţul publicitar Art. 9 (1) După aprobarea Caietului de sarcini, Consiliul Local al municipiului Timişoara, va proceda la publicarea anunţului privind organizarea licitaţiei. (2) În cazul procedurii licitaţiei publice deschise, se va publica în Monitorul Oficial al României, Partea a VI-a, într-un cotidian de difuzare naţională şi într-un cotidian de difuzare locală, anunţul licitaţiei publice deschise, care va conţine în mod obligatoriu:

a. Denumirea şi sediul autorităţii administraţiei publice care organizează licitaţia; b. Descrierea serviciilor publice la care se referă delegarea gestiunii precum şi durata delegării; c. Locul unde poate fi achiziţionat, contra cost, Caietul de sarcini şi de unde pot fi obţinute

instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de delegare a gestiunii a serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara;

d. Obiectivele pe care şi le propune autoritatea administraţiei publice; e. Actele cerute ofertanţilor pentru dovedirea experienţei tehnice şi manageriale în gestionarea

unor sisteme similare, a bonităţii şi capacităţii financiare de a răspunde la cerinţele specifice prevăzute în Caietul de sarcini, inclusiv cazierul judiciar al persoanei care are calitatea de administrator al operatorului;

f. Data şi locul de primire a ofertelor; g. Durata în care ofertanţii rămân angajaţi prin termenii ofertelor lor; h. Data, ora şi locul de deschidere a ofertelor; (3) Anunţul privind organizarea licitaţiei se va afişa şi la sediul Consiliului Local al Municipiului Timişoara.

Secţiunea a IV Instrucţiuni privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara prin contract de concesiune

Art. 10 Instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de concesionare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara, precum şi criteriile de selecţie sunt elaborate şi aprobate de către Consiliul Local al Municipiului Timişoara şi vor fi puse la dispoziţia celor interesaţi, o dată cu vânzarea Caietului de sarcini, la sediul acesteia. I. Comisia de evaluare Art. 11 (1) Membrii comisiei de evaluare se numesc prin hotărâre a Consiliul Local al Municipiului Timişoara. (2) Reprezentanţii concedentului vor fi specialişti în domeniul prestării serviciilor publice de salubrizare a localităţilor. (3) Comisia de evaluare va fi alcătuită dintr-un număr impar de membri, care nu poate fi mai mic de 5. (4) Din comisia de evaluare vor face parte: a. reprezentanţi ai concedentului, dintre care cel puţin unul cu pregătire juridică; b. reprezentanţi ai direcţiei generale a finanţelor publice judeţene; c. un reprezentant al autorităţii de mediu competente. (5) Preşedintele comisiei de evaluare este numit de concedent dintre reprezentanţii acestuia în comisia de evaluare. (6) Secretarul comisiei de evaluare este numit de către preşedinte dintre membrii comisiei de evaluare; (7) La şedinţele comisiei de evaluare, preşedintele poate invita pentru consultare personalităţi recunoscute pentru experienţa şi competenţa lor în domeniul serviciilor de salubrizare. (8) Reprezentanţii autorităţilor publice centrale sau locale ori invitaţii care sunt soţ/soţie, rude sau afini până la gradul al patrulea inclusiv cu persoanele fizice participante la licitaţia publică, cu asociaţii, cu acţionarii care deţin poziţie de control în societăţile comerciale participante la licitaţia publică, precum şi cu administratorii sau cenzorii acestora ori care se găsesc în conflicte de interese nu pot fi membrii ai comisiei de evaluare. (9) Membrii comisiei de evaluare şi invitaţii sunt obligaţi să dea o declaraţie de compatibilitate, imparţialitate şi confidenţialitate pe propria răspundere, după termenul limită de depunere a ofertelor, care se va păstra la dosarul concesiunii. (10) În caz de incompatibilitate, preşedintele comisiei de evaluare, îl va sesiza de îndată pe concedent despre existenţa stării de incompatibilitate şi va propune înlocuirea persoanei incompatibile. (11)Atribuţiile comisiei de evaluare sunt: a). analizarea şi evaluarea candidaturilor; b). selectarea ofertelor, pe baza datelor, informaţiilor şi a documentelor cuprinse în plicul exterior; c). analizarea şi evaluarea ofertelor; d). întocmirea raportului de evaluare care cuprinde descrierea procedurii de concesionare şi operaţiunile de evaluare, elementele esenţiale ale ofertelor depuse şi motivele alegerii ofertantului câştigător sau, în cazul în care nu a fost desemnat câştigător nici un ofertant, cauzele respingerii; e). întocmirea proceselor verbale prevăzute de lege; f). desemnarea câştigătorului licitaţiei publice; (12) Comisia de evaluare este legal întrunită numai în prezenţa tuturor membrilor; (13) Comisia de evaluare adoptă decizii în mod autonom şi numai pe baza criteriilor de selecţie prevăzute în instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de concesionare.

(14) Deciziile comisiei de evaluare se adoptă cu votul majorităţii membrilor; (15) Membrii comisiei de evaluare au obligaţia de a păstra confidenţialitatea datelor, informaţiilor şi a documentelor cuprinse în candidaturile sau în ofertele analizate. II. Depunerea ofertelor Art. 12 (1) Ofertele vor fi redactate în limba română. (2) Ofertele se depun la locul precizat în anunţul publicitar, în două plicuri închise şi sigilate, unul exterior şi altul interior, care vor respecta condiţiile prevăzute la alin. (3) şi în termenul menţionat la alin. (4). (3) Ofertele trebuie să îndeplinească următoarele condiţii: a). plicul exterior trebuie să conţină documentele prin care se dovedeşte cumpărarea Caietului de sarcini, precum şi documentele enumerate la art. 15 pct. 1; b). fiecare participant poate depune doar o singură ofertă; c). ofertele vor fi înregistrate, în ordinea primirii, într-un registru special denumit „Candidaturi şi oferte” precizându-se data şi ora; d). ofertele primite şi înregistrate după termenul limită de primire prevăzut în anunţul publicitar vor fi excluse de la licitaţie şi vor fi înapoiate ofertanţilor fără a fi deschise; e). oferta va fi depusă în numărul de exemplare stabilit de autoritatea administraţiei publice locale competentă şi prevăzut în anunţul publicitar. Fiecare exemplar trebuie să fie semnat de către ofertant. (4) Termenul de primire a ofertelor este între minimum 20 de zile calendaristice şi maximum 60 de zile calendaristice de la data publicării anunţului licitaţiei publice. Art. 13. Oferta trebuie să conţină detaliat toate condiţiile prevăzute în Caietul de sarcini şi alte obligaţii pe care ofertantul şi le asumă în cazul în care va câştiga licitaţia, precum şi date tehnice şi financiare referitoare la: a). investiţiile pe care se obligă să le realizeze, în condiţiile prevăzute în Caietul de sarcini; b). perioada preconizată de amortizare a investiţiilor; c). standardele de calitate a bunurilor aduse ca investiţii; d). standardele de calitate şi indicatorii de performanţă a serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara; e). tarifele pe care şi le propune să le practice cu respectarea condiţiilor prevăzute în Ordonanţa Guvernului nr. 87/2001 privind salubrizarea localităţilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 139/2002, cu modificările ulterioare. Art. 14. (1) Participanţii la licitaţie vor depune o garanţie de participare la licitaţie. (2) Garanţia de participare la licitaţie va fi stabilită de către concedent prin instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de concesionare. (3) Ofertantul va pierde garanţia de participare la licitaţie dacă îşi retrage oferta înainte de desemnarea câştigătorului; (4) Garanţia de participare la licitaţie a ofertantului declarat câştigător va fi reţinută de către concedent până în momentul încheierii contractului de concesiune. (5) Concedentul este obligat să restituie celorlalţi ofertanţi garanţia de participare la licitaţie, în termen de 7 zile de la desemnarea ofertantului câştigător. Art. 15. Ofertele conţinând plicurile interior şi exterior, sigilate, vor îndeplini următoarele cerinţe:

1. Pe plicul exterior se va indica licitaţia publică pentru care este depusă oferta. Plicul exterior, va trebui să conţină, pe lângă dovada cumpărării Caietului de sarcini şi următoarele documente:

a. o fişă cu informaţii privind ofertantul şi o declaraţie de participare semnată de ofertant, fără îngroşări, ştersături sau modificări;

b. acte doveditoare privind îndeplinirea condiţiilor de eligibilitate precum şi garanţia de participare la licitaţie;

c. atestarea A.N.R.S.C.; 2. Pe plicul interior se înscriu numele sau denumirea ofertantului, precum şi sediul social al

acestuia. Acest plic va conţine oferta propriu-zisă. 3. Plicurile sigilate vor fi predate comisiei de evaluare în ziua fixată pentru deschiderea lor.

III. Desfăşurarea licitaţiei publice deschise

Art. 16. (1) Pentru desfăşurarea licitaţiei publice deschise este obligatorie participarea a cel puţin doi ofertanţi. (2) După deschiderea plicurilor exterioare în şedinţa publică, comisia de evaluate elimină ofertele care nu conţin toate documentele şi datele prevăzute la art. 15 şi la art. 12 alin. (3), precum şi ale celor prevăzute în Instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara. (3) Pentru continuarea desfăşurării procedurii de licitaţie este necesar ca după deschiderea plicurilor exterioarte cel puţin două oferte să întrunească condiţiile prevăzute la art. 15. (4) În cazul în care până la expirarea termenului limită de depunere a ofertelor nu se depun cel puţin două oferte, autoritatea administraţiei publice locale competentă va proceda la republicarea anunţului publicitar, iar procedura licitaţiei publice va fi reluată de la etapa depunerii ofertelor. (5) Dacă nici cea de a doua şedinţă de licitaţie nu a condus la desemnarea unui câştigător, aceasta se va consemna în procesul verbal al şedinţei de licitaţie şi va sta la baza deciziei de recurgere la procedura de negociere directă. (6) Condiţiile concesionării prin negociere directă nu pot fi inferioare celei mai bune oferte respinse de la licitaţia publică deschisă. (7) În urma procedurii de negociere directă, concedentul atribuie concesiunea persoanei fizice sau juridice de drept privat române sau străine pe care o alege. (8) Concedentul are obligaţia să publice în Monitorul Oficial al României, partea a VI a, întru – un cotidian de circulaţie naţională şi într – unul de circulaţie locală, intenţia de a recurge la procedura de negociere directă. Art. 17. După analizarea conţinutului plicului exterior secretarul comisiei de evaluare va întocmi procesul – verbal, în care se va menţiona rezultatul analizei. Art. 18. Deschiderea plicurilor interioare se face numai după semnarea procesului – verbal de către toţi membrii comisiei de evaluare şi de către ofertanţi. Art. 19. După analizarea ofertelor, comisia de evaluare poate cere ofertanţilor, în scris, precizări cu privire la conţinutul ofertei. Art. 20. (1) Ponderea importanţei criteriilor de selecţie a ofertelor va fi stabilită de către autoritatea administraţiei publice locale competentă, în funcţie de caracteristicile serviciilor publice de salubrizare a municipiului Timişoara, care face obiectul contractului de delegare a gestiunii prin concesiune. (2) Criteriile de selecţie a ofertelor se stabilesc de către autoritatea administraţiei publice locale competentă, prin instrucţiunile privind organizarea şi desfăşurarea procedurii de delegare a gestiunii prin concesiune. (3) Criteriile de selcţie a ofertelor privesc cantiatea şi calitatea servicilor prestate utilizatorilor. (4) Criteriile de selecţie a ofertelor au în vedere eficienţa economică, suma investiţiilor propuse, preţul prestaţiilor, costul lor de utilizare, valoarea lor tehnică, modul de rezolvare a obligaţiilor privind protecţia mediului şi a problemelor sociale, garanţiile profesionale şi financiare propuse de fiecare ofertant şi termenele de realizare a investiţiilor. Art. 21. (1) Comisia de evaluare alege oferta pe care o consideră cea mai bună din punct de vedere al satisfacerii criteriilor de selecţie.

(2) În cazul în care există punctaje egale între ofertanţii clasaţi pe primul loc, departajarea acestora se va face în funcţie de punctajul obţinut pentru criteriul cu ponderea cea mai mare. Art. 22. (1) Pe baza evaluării ofertelor comisia de evaluare întocmeşte un raport care cuprinde descrierea procedurii de concesiune şi operaţiunile de evaluare, elementele esenţiale ale ofertelor depuse şi motivele alegerii ofertantului câştigător sau, în cazul în care nu a fost desemnat câştigător nici un ofertant, cauzele respingerii, precum şi procesul – verbal de evaluare a ofertelor. (2) Procesul – verbal de evaluare a ofertelor este întocmit de către secretariatul comisiei de evaluare şi se semnează de către toţi membrii acesteia. Art. 23. (1) Comisia de evaluare transmite autorităţii administraţiei publice locale raportul, precum şi ofertele prezentate. (2) Raportul va fi depus la dosarul delegării de gestiune. (3) În termen de 5 zile calendaristice de la primirea raportului comisiei de evaluare, autoritatea administraţiei publice locale procedează la informarea ofertantului câştigător despre alegerea sa, precum şi la anunţarea celorlalţi ofertanţi despre respingerea ofertelor lor. Art. 24. În cazul în care licitaţia publică deschisă nu a condus la desmnarea unui câştigător, se va consemna această situaţie într-un proces – verbal, iar în termen de 30 de zile se va organiza o nouă licitaţie. Art. 25. În termen de 10 zile calendaristice de la promiriea comunicării de respingere a ofertelor, la solicitarea în scris a ofertanţilor respinşilor, autoritatea administraţiei publice locale competentă le va transmite acestora o copie a procesului – verbal de evaluare a ofertelor. Art. 26. (1) În termen de 5 zile calendaristice de la primirea copiei procesului – verbal de evaluare a ofertelor, ofertanţii pot face contestaţii cu privire la modul cum au fost respectate dispoziţiile legale care reglementează procedura concesiunii prin licitaţie publică deschisă, la sediul concedentului. (2) În termen de 10 zile calendaristice de la primirea contestaţiei, autoritatea administraţiei publice locale competentă este obligată să soluţioneze contestaţia şi să comunice răspunsul său contestatarului. Art. 27. (1) Pentru soluţionarea contestaţiilor autoritatea administraţiei publice locale competentă va numi o comisie formată din 3 membri. (2) Membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor sunt numiţi prin Dispoziţia Primarului. Art. 28. (1) Comisia de soluţionare a contestaţiilor va analiza toate documentele întocmite de către comisia de evaluare şi va verifica respectarea dispoziţiilor legale care reglementează procedura delegării de gestiune prin concesiune. (2) La verificarea documentelor comisia de soluţionare a contestaţiilor va avea în vedere aspectele contestate de către contestatar cu privire la respectarea dispoziţiilor legale referitoare la:

a. modul de alcătuire a comisiei de evaluare; b. incompatibilitatea membrilor comisiei de evaluare; c. condiţiile de întrunire legală a comisiei de evaluare; d. evaluarea ofertelor în funcţie de criteriile de selecţie prevăzute în instrucţiunile privind

organizarea şi desfăşurarea procedurii de concesionare; e. modul de luare a deciziilor în cadrul comisiei de evaluare; f. modul de întocmire a raportului comisiei de evaluare.

Art. 29. (1) În cazul în care contestaţia este fondată, autoritatea administraţiei publice locale competentă va revoca decizia de desemnare a ofertantului câştigător şi o va notifica tuturor ofertanţilor. (2) În situaţia prevăzută la alin. (1) autoritatea administraţiei publice locale competentă va decide anularea licitaţiei şi organizarea unei noi licitaţii. Art. 30. În cazul unui răspuns negativ la contestaţia depusă de către ofertantul respins, acesta se poate adresa instanţei judecătoreşti competente de drept comun în a cărei rază teritorială se află sediul autorităţii administraţiei publice locale competente.

Cap. IV Contractul de delegare a gestiunii prin concesiune Art. 31. Contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare în municipiul Timişoara se încheie între Consiliul Local al Municipiului Timişoara, în calitate de concedent şi concesionarul căruia i se deleagă gestiunea, în condiţiile prevăzute în Contractul – cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor. Cap. V Dispoziţii privind exercitarea dreptului de control Art. 32. (1) Dreptul de control asupra delegării gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor se efectuează de către instituţiile abilitate de lege, precum şi de către A.N.R.S.C.. (2) Controlul delegării gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţii va urmări, în special, respectarea prevederilor referitoare la:

a. hotărârea de delegare a gestiunii; b. publicitate; c. conţinutul documentaţiei, în mod deosebit al Caietului de sarcini; d. componenţa şi modul de lucru a comisiei de evaluare a ofertelor; e. termenele prevăzute de prezentul regulament; f. informarea factorilor interesaţi despre acordarea sau încetarea concesiunii.

Art. 33. Activităţile de monitorizare şi control a modului de respectare a obligaţiilor stabilite în contractele de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor se realizează de către A.N.R.S.C. prin compararea continuă a fiecărui indicator de performanţă cu nivel atins de cel mai perrformant operator în domeniu, precum şi de autoritatea administraţiei publice locale. Cap. VI Sancţiuni Art. 34. (1) Încredinţarea unui contract de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor fără licitaţie publică sau unui operator nelicenţiat constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 50.000.000 la 100.000.000 lei. (2) Prestarea serviciilor publice de salubrizare în municipiului Timişoara fără existenţa licenţei de operare sau fără contract de delagere a gestiunii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda de la 50.000.000 lei la 100.000.000 lei. Cap. VII Dispoziţii finale Art. 35. Procedurile de licitaţie aflate în curs de derulare la data intrării în vigoare a prezentului regulament îşi păstrează valabilitatea şi vor fi derulate până la finalizare, în condiţiile respectării dispoziţiilor legale în vigoare în momentul începerii desfăşurării lor, în măsura în care clauzele contractului ce urmează a fi încheiat nu contravin prevederilor legale în vigoare. Art. 36. Contractele de concesiune a serviciilor publice de salubrizare valabil încheiate îşi produce efectele potrivit prevederilor contractuale, în condiţiile respectării prevederilor legale în vigoare. Art. 37. Toţi indicatorii de performanţă prevăzuţi în Regulamentul – cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare şi care se constituie ca anexă la caietul de sarcini, se vor realiza în baza planurilor de conformare elaborate de ofertant şi care fac parte din ofertă. Planurile de conformare vor face parte integrantă din contractul de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a municipiului Timişoara prin contract de concesiune.

Atasament: St.oportunit.-Delegare_gestiune_salubrizare.pdf

- 1 -

ROMÂNIA JUDEŢUL TIMIŞ MUNICIPIUL TIMIŞOARA PRIMĂRIA DIRECŢIA EDILITARĂ SERVICIUL ADMINISTRARE MEDIU URBAN

STUDIU DE OPORTUNITATE

STUDIU PRIVIND STABILIREA SOLUŢIEI REFERITOARE LA CONCESIONAREA SERVICIILOR PUBLICE DE SALUBRIZARE

ÎN MUNICIPIUL TIMIŞOARA

2006

- 2 -

CUPRINS

CAPITOLUL 1 DATE GENERALE 1.1.Denumirea studiului 1.2.Elaborator 1.3.Autoritatea contractantă 1.4.Obiectivul studiului 1.5.Cadrul legal CAPITOLUL 2 SERVICII DE SALUBRIZARE 2.1. Prezentarea situaţiei actuale 2.2. Organizarea serviciilor de salubrizare 2.3. Desfăşurarea şi descrierea serviciilor de salubrizare 2.4. Fundamentarea necesităţii şi oportunităţii concesionării serviciilor de salubrizare 2.5. Motivaţia economico-financiară, socială şi de mediu 2.6. Investiţii necesare pentru modernizarea şi dezvoltarea serviciilor de salubrizare CAPITOLUL 3 3.1.Concluzii şi recomandări

- 3 -

CAPITOLUL 1 DATE GENERALE 1.1. Denumirea studiului STUDIU PRIVIND STABILIREA SOLUŢIEI REFERITOARE LA DELEGAREA SERVICIILOR PUBLICE DE SALUBRIZARE PRIN CONCESIUNE 1.2. Elaborator DIRECŢIA EDILITARĂ - SERVICIUL ADMINISTRARE MEDIU URBAN 1.3. Autoritatea contractantă Consiliul local al Municipiului Timişoara. 1.4. Obiectivul studiului Prezentul studiu are ca obiectiv stabilirea soluţiei privind delegarea gestiunii serviciilor publice de salubrizare prin concesiune 1.5. Cadrul legal Acest studiu este realizat în conformitate cu prevederile legale cuprinse în Hotărârea de Guvern 346/2004 pentru aprobarea Regulamentului cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor prin concesiune, ale Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, ale Hotărârii Guvernului nr. 216/1999 pentru aprobarea Normelor metodologice - cadru de aplicare a Legii nr. 219/1998 privind regimul concesiunilor, ale Ordonanţei Guvernului nr. 87/2001 privind serviciile publice de salubrizare a localităţilor, aprobata cu modificări prin Legea nr. 139/2002. S-a ţinut cont, de asemenea, de prevederile legale din Regulamentul - cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare, aprobat prin HG nr. 433/2004 . Legislaţia română cuprinde o serie de acte normative ce conţin prevederi referitoare la

- 4 -

serviciile publice de salubrizare, necesare a fi cunoscute şi aplicate, după cum urmează:

1 Legea 215/2001 a Administraţiei Publice Locale şi Legea 216/2002 privind modificarea art. 1. din legea anterioară;

2 Ordonanţa Guvernului 87/2001 privind serviciile publice de salubrizare a localităţilor, aprobată prin Legea 139/2002;

3 Legea 326/2001 privind Serviciile Publice de Gospodărie Comunală; 4 Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 9/2002 pentru modificarea Legii nr. 326/2001; 5 Ordonanţa Guvernului nr. 71/2002 privind organizarea şi funcţionarea serviciilor

publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local aprobată cu modificări prin Legea nr. 3/2003;

6 Ordonanţa Guvernului nr. 21/2002 privind gospodărirea localităţilor urbane şi rurale; 7 Hotărârea Guvernului nr. 373/2002 pentru înfiinţarea şi organizarea Autorităţii

Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodărire Comunală (A.N.R.S.C.);

8 Hotărârea Guvernului nr. 437/2004 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 373/2002 publicată în Monitorul Oficial nr. 310/07.04.2004;

9 Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului; 10 Hotărârea de Guvern 1097/2001 privind constituirea Comitetului Interministerial

pentru coordonarea integrării domeniului mediului la politicile şi strategiile sectoriale la nivel naţional;

11 Ordinul 761/2003 al M.A.P.A.P.M. privind reorganizarea Gărzii de Mediu; 12 Ordinul 536/1997 al Ministrului Sănătăţii, pentru aprobarea Normelor de igienă şi a

recomandărilor privind modul de viaţă al populaţiei; 13 Legea 98/1994 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele legale de

igienă şi sănătate publică; 14 Ordinul comun al Ministerului Industriilor şi Resurselor 285/2001 şi al Ministerului

Administraţiei Publice 503/201 pentru aprobarea Normelor privind procedura de acordare, prelungire a autorizaţiilor de colectare, valorificare şi anulare a autorizaţiilor de colectare şi valorificare a deşeurilor;

15 Hotărârea de Guvern nr. 433/22.04.2004 privind aprobarea Regulamentului cadru de

organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare; 16 Legea 100/26.05.1998 privind asistenţa de sănătate publică; 17 Legea nr. 538/11.10.2001 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.

61/2001 privind modificarea Legii Sanitar veterinare nr. 60/1974. 18 Legea nr. 374/11.06.2002 privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr.

90/2000 privind modificarea Legii Sanitare Veterinare nr. 60/1974. 19 Ordinul nr. 140/2003 al ministrului administraţiei publice pentru aprobarea

Regulamentului privind acordarea licenţelor şi a autorizaţiilor în sectorul serviciilor

- 5 -

publice de gospodărie comunală, condiţiile de suspendare, de retragere a sau de modificare a acestora;

20 Ordonanţa Guvernului nr. 65/28.08.2003 pentru modificarea Legii Serviciilor publice de gospodărire comunală nr. 326/2001;

21 Ordonanţa Guvernului nr. 34 privind modificarea şi completarea unor dispoziţii legale privind serviciile publice de gospodărie comunală, publicată în Monitorul Oficial nr. 91 din 31 ianuarie 2004;

22 HG nr. 955/2004 pentru aprobarea reglementărilor – cadru de aplicare a OG nr.71/2002, privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local.

În continuare se vor analiza activităţile care fac obiectul serviciul public de salubrizare, aşa cum sunt enumerate în art. 4 din Ordonanţa Guvernului nr. 87/2001, aprobată cu modificări prin Legea nr. 139/2003. CAPITOLUL 2 SERVICII DE SALUBRIZARE 2.1. Prezentarea situaţiei actuale Serviciul de salubrizare al municipiului Timişoara cuprinde, în principal, următoarele activităţi:

1 Salubrizarea stradală - Salubrizarea penetraţiilor şi principalelor artere de circulaţie în municipiul Timişoara;

2 Salubrizarea stradală - Igienizarea şi salubrizarea perimetrelor cartierelor: I.I. de la Brad, Calea Aradului Est-Vest, Mircea cel Bătrân, Matei Basarab, Bucovina, Circumvalaţiunii, Zona Bogdăneştilor;

3 Colectarea deşeurilor menajere; 4 Salubrizarea şi deszăpezirea Complexului Studenţesc; 5 Salubrizarea şi deszăpezirea staţiilor mijloacelor de transport în comun; 6 Încărcat, transportat şi descărcat deşeuri solide depozitate neautorizat pe domeniul

public şi nivelat teren cu utilaj pe şenile; 7 Colectarea şi transportul deşeurilor vegetale de pe raza municipiului Timişoara; 8 Colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor menajere de la utilizatorii casnici –

persoane fizice şi asociaţiile de proprietari/locatari, agenţi economici şi instituţii publice.

Activitatea de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere de la utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţiile de proprietari/locatari, agenţi economici şi instituţii

- 6 -

publice, activitatea de încărcat, transportat şi descărcat deşeuri solide depozitate neautorizat pe domeniul public şi nivelat teren cu utilaj pe şenile şi cca. 60% din activitatea de salubrizare a căilor publice din municipiul Timişoara, se efectuează de societatea mixtă public-privată, româno – germană SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA, societate la care Consiliul Local al municipiului Timişoara este acţionar. Un procent de 40% din activitatea de Salubrizare a căilor publice, respectiv, străzile din cartierele din partea de nord a municipiului Timişoara şi activităţile de salubrizare şi deszăpezire a Complexului Studenţesc, salubrizarea şi deszăpezirea staţiilor mijloacelor de transport în comun şi colectarea şi transportul deşeurilor vegetale de pe raza municipiului Timişoara, se prestează de SC RSG SA, societate privată . Aceste activităţi, cu excepţia activităţii de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere de la utilizatorii casnici, agenţi economici şi instituţii publice, se prestează de către cele două societăţi pe baza contractelor de prestării servicii încheiate cu Consiliul Local al Municipiului Timişoara, în urma licitaţiilor deschise organizate conform OG. nr. 60/2001, privind achiziţiile publice, aprobată prin Legea 212/2002.

2.2. Organizarea serviciilor de salubrizare

A. Salubrizarea stradală

În prezent, această activitate se derulează în baza contractelor de prestări servicii încheiate cu 2 societăţi comerciale:

1. SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA 2. SC RSG SA

B. Colectarea deşeurilor menajere Această activitate este derulată în exclusivitate de SC RETIM ECOLOGIC SERVICE SA, care are încheiate contracte pentru prestarea serviciilor de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere, cu utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţiile de proprietari/ locatari, agenţi economici şi instituţii publice. 2.3. Desfăşurarea şi descrierea serviciilor de salubrizare A. Salubrizarea stradală - Serviciul de salubrizare stradală se desfăşoară în scopul aducerii domeniului public - străzi, trotuare, zone pietonale, pieţe publice, locuri de parcare,

- 7 -

precum şi al suprafeţelor anexe ale spaţiilor de circulaţie în stare de curăţenie şi se realizează conform graficelor cu frecvenţa de execuţie, prin efectuarea următoarelor activităţi:

a) măturatul manual şi mecanic a străzilor; b) întreţinerea curăţeniei străzilor; c) spălatul manual şi mecanic a străzilor; d) stropitul mecanic a străzilor; e) curăţirea manuală a rigolelor prin răzuire; f) încărcat şi transportat deşeurilor stradale. g) preluat deşeuri la rampă

Municipiul Timişoara are o suprafaţă de 13.100 ha şi o infrastructură stradală formată din 971 de străzi din care se salubrizează manual şi mecanic 575 de străzi. Activitatea de măturat mecanic străzi, în municipiul Timişoara, se desfăşoară numai în schimbul III, începând cu străzile şi bulevardele din zona centrală şi se continuă cu penetraţiile şi străzile periferice, pe 7 trasee de măturat care cuprind un număr de 165 de străzi cu o suprafaţă de 765 000 mp. Celelalte activităţi specifice se desfăşoară în schimbul I conform graficelor cu frecvenţa de execuţie stabilită pe străzile programate. Salubrizarea stradală Descrierea activităţilor de salubrizare stradală Măturat mecanic străzi – Activitatea se desfăşoară pe toată durata anului, de regulă pe timpul nopţii, în condiţii de circulaţie redusă, excepţie făcând perioadele când carosabilul este acoperit cu zăpadă. Operaţiunea constă în măturarea mecanizată cu maşini specializate echipate cu perii cilindrice şi/sau circulare şi se execută în zonele şi pe străzile stabilite de beneficiar conform graficului stabilit de acesta. Deşeurile rezultate din această activitate se transportă şi se depozitează la depozitul de deşeuri. Suprafaţa care se recepţionează se determină înmulţind lungimea străzii cu lăţimea minimă de măturat. Măturat manual străzi – Măturatul manual constă în măturatul rigolelor stradale, pe fiecare parte a străzii, pe o lăţime de 2,2 m, măturatul parcărilor amenajate de-a lungul străzilor, adunarea diferitelor obiecte aruncate pe străzi, trotuare, parcări şi alte suprafeţe, concomitent cu golirea coşurilor stradale. Deşeurile rezultate se depun în saci de polietilenă care se colectează şi se transportă până sfârşitul programului de lucru la depozitul de deşeuri. Operatorii sunt dotaţi cu echipamente de lucru şi protecţie în conformitate cu normele

- 8 -

specifice activităţii, echipamente, inscripţionate cu numele operatorului. Suprafaţa care se recepţionează se determină înmulţind lungimea străzii cu lăţimea suprafeţei efectiv măturate. Întreţinerea curăţeniei pe carosabil şi trotuare - Lucrarea se desfăşoară în cursul zilei şi constă din întreţinerea suprafeţelor salubrizate, prin strângerea hârtiilor, a ambalajelor, crengilor şi altor materiale aruncate ocazional pe stradă, pe trotuare şi alveolele aferente, parcări sau alte suprafeţe, inclusiv golirea coşurilor de hârtii. Deşeurile adunate se colectează şi se transportă la depozitul de deşeuri. Suprafaţa care se recepţionează se determină înmulţind lungimea străzii cu lăţimea suprafeţelor întreţinute. Spălatul şi stropitul mecanic – Lucrarea constă, în spălatul rigolelor stradale şi a trotuarelor cu autocisterna, cu furtunul cu jet puternic de apă, după executarea măturatului, având ca scop îndepărtarea stratului de praf sau noroi adunat la rigolele carosabilului sau pe trotuare, după ploile torenţiale de vară. Se evită stropirea pereţilor imobilelor care mărginesc suprafeţele spălate, vitrinele sau alte dotări. Stropitul se execută la solicitarea beneficiarului în scopul evitării formării prafului pe suprafeţe salubrizate în prealabil. Suprafaţa care se recepţionează se determină înmulţind lungimea străzii cu lăţimea suprafeţelor efectiv spălate/stropite. Ras manual la rigolă – Lucrarea se efectuează ori de câte ori este necesar, pe toată durata anului (făcând excepţie perioada în care carosabilul este acoperit cu zăpadă sau gheaţă) şi se execută cu razul sau lopata; pământul rezultat din răzuire se strânge în grămezi, se mătură suprafeţele răzuite şi activitatea se continuă cu transportul deşeurilor la depozitul de deşeuri Suprafaţa admisă la plată se determină înmulţind lungimea străzii cu lăţimea suprafeţei efectiv curăţate. Transportul deşeurilor stradale - Deşeurile provenite din activităţile de salubrizare se colectează şi se transportă cu mijloace specifice şi se depozitează la depozitul de deşeuri. Transportul deşeuri stradale se realizează cu utilaje specifice,de tipul autocompactoare sau remorci basculante prevăzute cu prelată pentru a evita răspândirea deşeurilor pe timpul transportului. Cantitatea transportată se determină în funcţie de volumul benei de încărcare şi se exprimă în mc. Pentru a asigura o stare de salubritate corespunzătoare a carosabilului străzilor, pe trotuare şi în zonele pietonale, activităţile de salubrizare se desfăşoară cu o frecvenţă stabilită funcţie de circulaţia pietonală şi rutieră, astfel :

- zilnic

- 9 -

- de 2ori /săptămână - de 3 ori /săptămână

B. Colectarea deşeurilor menajere

Principalii utilizatorii ai acestui serviciu sunt utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţiile de proprietari/ locatari, agenţii economici şi instituţiile publice. Prestarea acestui serviciu se realizează în prezent cu un număr de: 50 operatori şi cu un număr de 22 utilaje specifice de colectare (autocompactoare) de diferite capacităţi. Frecvenţa de colectare este stabilită astfel: - o dată pe săptămână de la gospodăriile individuale - de două ori pe săptămână de la asociaţiile de proprietari - conform contractelor în cazul agenţilor economici, instituţiilor publice – spitale , grădiniţe, şcoli şi pieţe agroalimentare. Serviciul se desfăşoară pe bază de contracte încheiate între operatorul de servicii de salubrizare SC Retim SA şi utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţiile de proprietari/ locatari, agenţi economici şi instituţii publice. În contract sunt stipulate următoarele elemente:

1 serviciul prestat 2 zilele de colectare 3 tariful unitar pentru serviciile prestate 4 obligaţiile prestatorului 5 obligaţiile beneficiarului 6 modalităţi şi condiţii de plată 7 durata contractului 8 soluţionarea litigiilor

Precolectarea deşeurilor menajere la nivelul utilizatorilor se realizează în recipiente de tip europubelă cu capacitatea de 120l şi 240l, dar şi în recipiente atipice(butoaie din plastic sau metal, diverse lăzi, găleţi, etc) în cazul gospodăriilor individuale situate în mai toate zonele de case din cartierele municipiului ex. Mehala, Ronaţ, Iosefin, Elisabetin, Freidorf, Kuncz, Ciarda Roşie, Ghiroda Nouă, etc. La nivelul utilizatorilor asociaţii de proprietari/locatari şi agenţi economici se constată, că numărul de recipiente de precolectare este insuficient în raport cu cantitatea de deşeuri generată şi în raport cu ritmul de colectare, ceea ce duce la depozitarea deşeurilor şi în jurul locaţiilor pe care sunt amplasate recipientele, situaţie care creează un aspect insalubru în

- 10 -

majoritatea zonelor de blocuri de locuinţe. Deşeurilor menajere generate de toţi utilizatorii şi cele asimilabile acestora ce provin din industrie, comerţ, sectorul public şi administrativ se colectează amestecat, se transportă şi se depozitează la depozitul de deşeuri de la Parţa – Şag situat la o distanţă de 7 km de Timişoara la intersecţia DN5 cu DJ57. Anual se colectează de la toţi utilizatorii şi se depozitează la depozitul de deşeuri cca. 680.000 mc de deşeuri, fără o separare la sursă a materialelor reciclabile(hârtie şi carton, plastic - PET, ambalaje de sticlă, etc.) deşi, potenţialul de astfel de materiale reciclabile existente în volumul de deşeuri este apreciabil şi în creştere, iar oportunităţile de valorificare a acestora pe piaţa materialelor reciclabile este favorabilă. Necolectarea separată a deşeurilor reciclabile reprezintă o pierdere de materiale şi energie pentru economie în general şi este necesară implementarea unor sisteme de colectare separată a tipurilor de deşeuri menţionate mai sus. Colectarea şi transportul deşeurilor menajere de la populaţie şi agenţii economici, datorită impactului asupra mediului, a disconfortului pe care deşeurile îl creează asupra populaţiei, se impune, ca activitatea să se desfăşoare cu o anumită ritmicitate şi cu respectarea legislaţiei specifice, asigurând eliminarea fenomenelor de deteriorare a calităţii mediului, echilibrul ecologic şi de calitate a vieţii. Pentru realizarea acestei activităţi, trebuie formulate strategii privind:

• asigurarea recipientelor de precolectare; • asigurarea capacităţii de transport şi optimizarea rutelor de colectare; • colectarea separată a deşeurilor reciclabile de la utilizatori.

a. Recipiente de precolectare

Prima etapă în desfăşurarea acestei activităţi o presupune alegerea şi determinarea de către operator a tipului şi numărului de recipiente standardizate necesare pentru precolectarea deşeurilor, corelate cu numărul de utilizatori şi ritmicitatea de colectare. În funcţie de cantitatea de deşeuri generată şi frecvenţa de colectare stabilită de operator se determină numărul de persoane ce vor utiliza un recipient de colectare. Recipientele asigurate de operator trebuie să asigure protecţia mediului şi igiena la locul de amplasare prin etanşeitate, aspect şi mobilitate de manevrare.

- 11 -

b. Asigurarea capacităţii de transport şi optimizarea rutelor de colectare

Un program complet de modernizare şi eficientizare a serviciului de colectare şi transport a deşeurilor menajere, presupune asigurarea de operator a unei dotări tehnice cu autovehicule de generaţie nouă, cu capacitate şi productivitate ridicată. Trebuie astfel stabilită o planificare judicioasă a parcului auto pentru asigurarea colectării şi transportului deşeurilor generate de producătorii de deşeuri în concordanţă cu prevederile contractuale şi cu frecvenţa de colectare stabilită prin graficele elaborate. Pentru aceasta, periodic, în funcţie de volumul transportat şi norma de timp stabilită (prin cronometrare) se determină norma de producţie (numărul de curse pe zi), care să asigure eficienţa economică a fiecărui utilaj. În funcţie de cantitatea deşeurilor şi de ritmicitatea de colectare stabilită pe categorii de utilizatori, se stabilesc graficele de colectare a deşeurilor şi se optimizează rutele de colectare a fiecărui utilaj aflat în exploatare. Un accent deosebit este pus pe exigenţa controlului privind respectarea graficelor precum şi readaptarea lor în funcţie de anotimp (perioada curăţeniei generale în curţi şi în jurul blocurilor, anotimpul zarzavaturilor, a pepenilor etc.) sau de modificarea structurii utilizatorilor serviciului din zonele de deservire. O permanentă preocupare este controlul exigent la plecarea în cursă şi înapoierea în garaj privind starea tehnică, dotarea cu scule şi anexele necesare executării activităţii (scule pentru curăţire, truse sanitare, echipament de lucru şi protecţie etc.) Controlul se execută de personal de specialitate (şef atelier mecanic,şef de secţie). Totodată se urmăreşte realizarea unei evidenţe exacte a activităţii zilnice a fiecărui autovehicul (ore lucru, foi de parcurs, bonuri de transport, km, numărul de curse, consumuri de carburant, lubrifiant etc.) centralizată pe lună.

c. Colectarea separată a deşeurilor reciclabile de la utilizatori

Potrivit legislaţiei specifice în domeniu, autorităţile administraţiei publice locale sunt obligate să asigure salubrizarea localităţilor prin: colectarea, transportul, tratarea, valorificarea şi eliminarea finală a deşeurilor, inclusiv implementarea etapizată a colectării separate a deşeurilor reciclabile de la populaţie.

- 12 -

În prezent, în municipiul Timişoara deşeurile generate de utilizatori se colectează amestecat în recipiente standardizate, tip europubele cu capacitatea de la 120l; 240l; containere de 1,1mc etc. Pentru colectarea separată a unor materiale reciclabile, Consiliul Local al municipiului Timişoara a aprobat în anul 2003 un număr de 37 de locaţii în vederea amplasării de containere de 1,1mc pentru colectarea deşeurilor reciclabile de la utilizatorii din zonele de blocuri de locuinţe, însă cantităţile colectate anual pe tipuri de deşeuri sunt reduse, datorită faptului că deşeurile depuse în containere sunt însuşite de diverse persoane care la rândul lor le colectează şi le valorifică la centrele de preluare a materialelor reciclabile. În vederea atingerii obiectivelor de colectare şi valorificare a materialelor reciclabile ( hârtie, carton, tipărituri, plastic – PET, recipiente de sticlă, etc.) prevăzute de legislaţia în vigoare şi ţinând cont de nivelul redus de educaţie ecologică, conştientizare şi informare a populaţiei referitoare la necesitatea de a colecta materialele reciclabile, recomandăm introducerea etapizată a sistemului de colectare duală a deşeurilor municipale respectiv, colectarea separată a deşeurilor biodegradabile sau umede şi colectarea separată a deşeurilor reciclabile sau uscate urmată de sortarea şi valorificarea acestora. Sistemul se poate realiza cu uşurinţă prin introducerea la nivelul utilizatorilor a două tipuri de pubele, inscripţionate cu tipurile de deşeuri şi materiale reciclabile ce se colectează sau asigurate în culorile prevăzute de legislaţia în vigoare. După colectare deşeurile din pubela pentru colectarea deşeurilor reciclabile se pot transporta la o instalaţie modernă de sortare de mare capacitate, în care deşeurile să se sorteze pe tipuri materialele reciclabile. Fracţiunea biodegradabilă conţinută în pubela umedă se poate prelucra în instalaţii de compostare, instalaţii de prelucrare mecanico – biologice sau incineratoare. Aceste facilităţi pot fi realizate din fonduri locale în Parteneriat Public Privat, din fonduri ale U.E prin asociere a două sau mai multe entităţi publice. În paralel este necesară continuarea eforturilor în vederea identificării surselor necesare pentru închiderea depozitului neecologic actual de la Parţa – Şag şi realizarea unui depozit ecologic zonal. În ce priveşte gestionarea deşeurilor rezultate din reparaţii în locuinţe( moloz, resturi de materiale de construcţie, obiecte şi instalaţii sanitare uzate etc.),a altor deşeuri gospodăreşti, precum şi a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice este necesară preluarea acestora de la cetăţeni prin centre zonale de preluare amenajate şi organizate în afara municipiului.

- 13 -

2.4. Fundamentarea necesităţii şi oportunităţii concesionării serviciilor de salubrizare Primăria Municipiului Timişoara doreşte realizarea prezentului Studiu de oportunitate în vederea analizării situaţiei actuale şi a oportunităţii de delegare a serviciilor publice de salubrizare prin concesiune. Principalele cerinţe care se impun la realizarea studiului sunt: - respectarea şi aplicarea reglementărilor legislative în domeniu, care s-au armonizat cu legislaţia CE; - necesitatea modernizării şi asigurării unor servicii publice de salubrizare eficiente şi de calitate; - necesitatea modernizării sistemului de gestionare a deşeurilor şi a curăţeniei stradale; - dorinţa autorităţilor locale de a asigura un mediu de viaţă curat şi sănătos locuitorilor municipiului Timişoara şi de a face ca acest oraş să fie un model de referinţă în domeniu. În acest context, au fost analizate, starea actuală şi modalităţile de rezolvare a problemelor identificate în domeniul salubrizării stradale şi a colectării, transportului şi depozitării deşeurilor menajere de la utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţiile de proprietari/ locatari, agenţi economici şi instituţii publice. 2.5. Motivaţia economico – financiară, socială şi de mediu Deşeurile municipale generate sunt colectate la nivelul localităţilor de către municipalităţi, ele având prin lege această responsabilitate (Legea nr. 139/2002 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 87/2001 privind serviciile publice de salubrizare a localităţilor. Fiecare municipalitate/consiliu local are obligaţia să organizeze acest serviciu pentru populaţie, agenţi economici şi instituţiile publice de pe raza unităţii administrativ teritoriale. Aşa cum a fost deja menţionat anterior, în municipiul Timişoara, activitatea de salubrizare stradală şi alte activităţi conexe de salubrizare a domeniului public sunt desfăşurate de cele două societăţi menţionate mai sus. Dacă serviciul de salubrizare stradală este finanţat integral de la bugetul local, în ceea ce priveşte serviciul de colectare şi transport a deşeurilor menajere de la populaţie, agenţi economici şi instituţii publice, acesta este gestionat şi susţinut financiar, în proporţie de 100% de operatorul de salubrizare SC Retim SA. Ca atare, este necesară luarea în considerare a situaţiei actuale şi a efectelor posibile ce ar putea apărea ca urmare a concesionării acestor servicii. Din punct de vedere social, pornind de la situaţia actuală, în care utilizatorii acestui serviciu

- 14 -

– asociaţiile de locatari, persoanele fizice, agenţii economici şi instituţiile publice – au încheiat contracte, care sunt valide şi în derulare, în cazul concesionării acestui serviciu unui nou operator, trebuie luată în considerare ca atare, situaţia în care utilizatorii menţionaţi mai sus, s-ar opune rezilierii contractelor şi eventual, a schimbării condiţiilor contractuale.

A. Salubrizare căi publice

În urma licitaţiilor organizate, în prezent, două societăţi comerciale asigură desfăşurarea acestei activităţi, în conformitate cu contractele de prestări servicii încheiate cu Consiliul Local al Municipiului Timişoara. Operatorii serviciilor de salubrizare trebuie să asigure şi să elimine problema numărului insuficient de coşuri de deşeuri stradale, atât în locurile aglomerate cât şi la periferii. De asemenea, sunt necesare investiţii substanţiale în modernizarea utilajelor specifice de salubrizare stradală(automăturătorii de capacitate mare, automăturători de capacitate redusă pentru zonele pietonale, alte utilaje multifuncţionale) pentru a asigura o stare corespunzătoare de salubrizare a reţelei stradale a municipiului. Conform datelor furnizate, tabelul de mai jos sintetizează comparativ, situaţia tarifelor percepute de către firmele de salubrizare şi plătite de Primărie pentru realizarea acestui serviciu, pe tipuri de operaţiuni. Tabelul 1 Tarife medii percepute pentru serviciul de salubrizare căi publice Nr. crt.

Denumire operaţiune U/M Tarif Euro cu TVA

1. Măturat mecanic 1000mp 3,938 2. Măturat manual 1000mp 2,768 3. Întreţinut manual trotuare 1000mp 1,918 4. Spălat manual cu furtunul 1000mp 24,906 5. Stropit mecanic străzi 1000mp 0,846 6. Curăţat manual rigole prin răzuire 1000mp 76,603 7. Încărcat manual şi transportat deşeuri stradale mc 3,307 8. Măturat mecanic cu automăturătoare de capacitate

redusă1,1mc 1000mp

2,509

9. Preluat deşeuri la rampă mc 3,873 Se constată, aşadar, că exceptând operaţiile de curăţat manual rigole prin răzuire şi spălat manual cu furtunul, operaţii care sunt sezoniere şi se desfăşoară de regulă, primăvara şi

- 15 -

toamna, într-un interval redus de zile, următoarele tarife mai mari sunt cele aferente operaţiilor de măturat mecanic, încărcat manual, transportat şi preluat deşeuri la rampă, operaţii care se desfăşoară pe tot parcursul anului. Se observă, că toate aceste operaţii includ componente similare care, presupun utilaje specifice şi ca atare costuri şi investiţii ridicate. Asigurarea unui serviciu de calitate la standarde europene şi care să corespundă normelor naţionale şi UE de mediu, este posibilă numai cu investiţii adecvate în dotări tehnice performante, corespunzătoare şi cu asigurarea de personal instruit şi suficient, adecvat pregătirii din punct de vedere profesional. În ceea ce priveşte situaţia financiară, trebuie menţionat că redevenţa stabilită pentru concesionarea acestei activităţi se va înregistra ca venit la bugetul local şi deci, reprezintă o situaţie avantajoasă pentru completarea veniturilor la bugetul local. Conform datelor deţinute de Serviciul Administrare Mediu Urban din cadrul Primăriei Municipiului Timişoara, situaţia cheltuielilor bugetare pe anul 2005 şi 2006, pentru activitatea de salubrizare a domeniului public, se structurează astfel:

Buget 2005 2006 Salubrizare 73.780.000.000 rol 77.147.900.000 rol În cazul delegării gestiunii serviciilor de salubrizare prin contract de concesiune, impactul la nivel de angajaţi ai Primăriei este nul şi ca atare, concesionarea nu poate afecta în mod direct situaţia şi numărul angajaţilor. Din punct de vedere al impactului de mediu, relaţia între un mediu curat şi nivelul investiţiilor este direct proporţională. Ca atare, cu cât acest serviciu este mai bine asigurat prin, măturarea zilnică a străzilor, stropitul străzilor în sezonul cald pentru evitarea prafului, precum şi prin colectarea şi transportul deşeurilor stradale în vederea depozitării, cu utilaje performante, nepoluante, care să evite împrăştierea deşeurilor pe traseu precum şi ridicarea prafului din atmosferă, cu atât mediul ambiant al municipiului devine mai curat şi ca atare impactul asupra mediului este mai redus. C. Colectarea deşeurilor menajere Aşa cum am arătat anterior, serviciul de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere de la utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţiile de proprietari/ locatari, agenţi economici şi instituţii publice este asigurat în exclusivitate de operatorul de salubrizare SC Retim Ecologic Service SA.

- 16 -

Din analiza prevederilor legislative rezultă obiectivele pe care trebuie să le îndeplinească autorităţile administraţiei publice locale în domeniul salubrizării localităţilor, gestiunii deşeurilor şi protecţiei mediului, dintre care:

1. Utilizarea numai de mijloace de transport adecvate naturii deşeurilor transportate, care să nu permită împrăştierea deşeurilor şi emanaţii de noxe în timpul transportului, astfel încât să fie respectate normele privind sănătatea populaţiei şi a mediului înconjurător. 2.Asigurarea colectării separate a deşeurilor reciclabile de la populaţie, agenţii economici şi instituţii publice, în vederea atingerii ţintelor propuse de România pentru integrarea în Uniunea Europeană, şi anume:

►Obiective de reciclare - minim 60% pentru hârtie şi carton, şi minim 50% pentru metal din greutatea

fiecărui tip de material conţinut în deşeurile de ambalaj până la 31 decembrie 2008;

- minim 25% din greutatea totală a materialelor de ambalaj conţinute în deşeurile de ambalaj, cu minimum 15% pentru sticlă , hârtie/carton şi pentru metal, din greutatea fiecărui tip de material conţinut în deşeurile de ambalaj până la 31 decembrie 2008;

- 15% din greutate pentru lemn şi plastic până în decembrie 2011; - 22,5% din greutate pentru plastic, până în decembrie 2013; - 60% din greutate pentru sticlă, până în decembrie 2013;

►Asigurarea colectării deşeurilor reciclabile după cum urmează: - 2004 – 2006 – experimentare (proiecte pilot ), conştientizare publică; - 2007 – 2017 extinderea colectării deşeurilor reciclabile la nivel naţional;

Toate aceste ţinte trebuie privite ca necesar de investiţii pe termen scurt şi mediu, care asigură aderarea României la Uniunea Europeană. Strategiile de dezvoltare a serviciilor publice de salubrizare pe care operatorii privaţi le dezvoltă, sunt o garanţie a îmbunătăţirii confortului şi calităţii vieţii la nivel de comunitate. Până în prezent, acest lucru este dovedit de faptul că:

1 Aproape toţi locuitorii municipiului Timişoara beneficiază de servicii de salubrizare;

2 Colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor sunt asigurate în prezent cu utilaje şi echipamente performante şi conforme cu standarde europene;

3 A fost iniţiat un sistem de colectare duală şi o campanie de conştientizare şi educaţie ecologică în acest scop.

În ceea ce priveşte serviciul de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere de la utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţiile de proprietari/ locatari, agenţi economici şi instituţii publice, trebuie ţinut cont de faptul că, în prezent, acesta este asigurat de SC Retim

- 17 -

SA, operator specializat şi autorizat care a încheiat contracte de prestări servicii direct cu utilizatorii serviciului. Întrucât, spre deosebire de celelalte activităţi de salubrizare care sunt externalizate şi finanţate de la bugetul local, serviciul de colectare, transport şi depozitare a deşeurilor menajere de la utilizatorii casnici – persoane fizice şi asociaţiile de proprietari/ locatari, agenţi economici şi instituţii publice deşi externalizat, plăţile acestui serviciu s-au făcut direct între furnizorul de serviciu şi utilizatorii serviciului; aşadar condiţiile şi implicaţiile concesionării sunt diferite, iar un impact social la nivel de populaţie, trebuie luat în considerare în eventualitatea preluării în concesiune a acestui serviciu de către un nou concesionar. Trebuie de asemenea evaluate, în momentul concesionării, riscurile acestei acţiuni, prin identificarea aspectelor legate de condiţiile de prestare a serviciilor de salubrizare precum şi a plăţilor efectuate pentru realizarea acestora. În ceea ce priveşte impactul asupra mediului, ca şi în cazul serviciului de salubrizare stradală, există un raport direct între impactul asupra mediului şi eficienţa realizării colectării şi transportului de deşeuri menajere de la persoanele fizice şi asociaţiile de proprietari/ locatari, agenţi economici şi instituţii publice. Această eficienţă trebuie să asigure, în principal, curăţenia şi igienizarea municipiului, prin:

1 Dotarea tuturor utilizatorilor cu recipiente standardizate de colectare a deşeurilor, inclusiv a deşeurilor reciclabile, asigurând capacitatea de înmagazinare necesară pentru intervalul dintre două colectării;

2 Implementarea programelor de colectare duală, etapizat în toate cartierele municipiului;

3 Stabilirea unei frecvenţe corecte de colectarea a deşeurilor generate de utilizatori; 4 Colectarea şi transportul deşeurilor menajere cu utilaje specifice şi adecvate pentru a

evita impactul acestora asupra sănătăţii populaţiei şi asupra mediului.. 2.6. Investiţii necesare pentru modernizarea şi eficientizarea serviciilor de salubrizare în municipiul Timişoara. După cum a fost deja precizat, serviciul public de salubrizare în municipiul Timişoara este în prezent asigurat, în totalitate de operatori menţionaţi mai sus. Ca atare, Primăria municipiului Timişoara nu dispune nici de dotări tehnice specifice şi nici de personal specializat pentru asigurarea acestui serviciu public de salubrizare la standardele cerute de legislaţia specifică în domeniu. Plecând de la premisa, că serviciul public de salubrizare stradală ar fi prestat, în gestiune directă, de către un compartiment specializat din cadrul Primăriei municipiului, se poate uşor constata, că investiţiile necesare asigurării unui serviciu de calitate ar putea fi greu suportate de către Consiliul local al Municipiului . Valoarea minimă a investiţiilor pentru serviciul de

- 18 -

salubrizare stradală este prezentată în tabelul de mai jos.

Denumire utilaj

Nr. utilaje (buc)

Preţ unitar Euro/buc

Preţ total (Euro)

Automăturătoare 7 200.000 1.400.000 Automăturătoare capac. redusă 5 80.000 400.000 Autostropitoare 5 60.000 300.000 Autovehicule de transport deşeuri 8 100.000 800.000 Aparatură de comunicare, staţie centrală şi portabile, aparate de telefonie mobilă, etc.

1

50.000

50.000

Autovehicul de control 1 8000 8000 TOTAL 3.038.163 În ce priveşte structura de personal necesară pentru asigurarea serviciului de salubrizare, aceasta poate fi una minimală şi se prezintă astfel;

- Şef serviciu - 1 - Adjunct şef serviciu - 1 - Şefi de formaţii de lucru - 8 - Conducători auto - 26 - Muncitori necalificaţi - 150 - Personal calificat pentru întreţinere şi reparaţii - 6 - Magazioner -1 - Şef atelier reparaţii şi întreţinere auto -1 - Şef parc auto -1

TOTAL 195 persoane Fără a face un calcul al salariilor personalului necesar şi al taxelor şi impozitelor necesare a fi plătite pentru salarii şi fără a calcula costurile operaţionale, respectiv, necesarul de carburanţi, lubrifianţi, piese de schimb, utilaje, scule şi dispozitive necesare pentru dotarea atelierului de reparaţii şi întreţinere, sistemul de comunicare, spaţiile necesare pentru clădirea administrativă şi parcarea utilajelor, mobilierul urban care trebuie asigurat, consumabilele necesare, se poate constata cu uşurinţă efortul financiar pe care Primăria ar trebui să îl suporte numai pentru achiziţionarea utilajelor şi dotărilor necesare în vederea asigurării unui serviciu public de salubrizare eficient şi la standardele cerute de legislaţia în vigoare.

- 19 -

CAPITOLUL 3

Concluzii si recomandări

1. Conform art. 5 din Regulamentului cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare aprobat prin H.G nr. 433/2004, serviciile de salubrizare cuprind următoarele activităţi:

► Precolectarea, colectarea, transportul şi depozitarea deşeurilor solide, cu excepţia celor toxice, periculoase sau cu regim special; ►Înfiinţarea şi administrarea depozitelor ecologice pentru deşeuri; ►Producerea de compost; ►Incinerarea deşeurilor; ►Măturatul şi spălatul căilor publice; ►Curăţarea şi transportul zăpezii de pe căile publice şi menţinerea în stare de funcţionare a acestora pe timp de polei, îngheţ sau de ninsoare; ►Preselectarea, organizarea reciclării deşeurilor şi valorificarea deşeurilor refolosibile; ►Dezinsecţia, dezinfecţia şi deratizarea;

2. Activitatea de salubrizare este reglementată atât de A.N.R.S.C. – Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Servicii Publice de Gospodărie Comunală cât şi de autorităţile administraţiei publice locale, conform aceleiaşi HG nr. 433/2004, la art. 8, unde se precizează:

„Organizarea, reglementarea, conducerea, gestionarea, coordonarea, monitorizarea şi controlul funcţionării serviciilor de salubrizare intră în atribuţiile autorităţilor administraţiei publice locale şi ale A.N.R.S.C, conform competenţelor şi atribuţiilor stabilite de legislaţia în vigoare pentru fiecare autoritate.” 3. Salubrizarea localităţilor este un serviciu public local de gospodărie comunală,

conform Ordonanţei 87/2001 privind serviciile publice de salubrizarea localităţilor precum şi Hotărârii de Guvern nr. 433/2004 pentru aprobarea Regulamentului cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare.

4. Această activitate este reglementată atât de Ordonanţa nr. 87/2001 privind serviciile publice de salubrizare a localităţilor precum şi de Hotărârea de Guvern 433/2004 pentru aprobarea Regulamentului cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare.

5. Conform art. 9, Secţiunea 1 a Ordonanţei nr. 87/2001 privind serviciile publice de salubrizare a localităţilor precum şi art. 11, secţiunea 1 a pentru aprobarea Regulamentului cadru de organizare şi funcţionare a serviciilor publice de salubrizare, gestiunea serviciilor de salubrizare se realizează în următoarele modalităţi: ►Gestiune directă; ►Gestiune indirectă sau gestiune delegată;

- 20 -

6. Conform Ordonanţei nr. 87/2001, art. 13, punctul 2, investiţiile necesare în vederea dezvoltării şi modernizării infrastructurii serviciilor de salubrizare se pot asigura atât prin apelarea la credite interne şi/sau externe sau încredinţarea acestora unor investitori privaţi cărora le pot concesiona serviciul respectiv pe o perioadă limitată.

7. Până la data realizării prezentului studiu, în urma analizei situaţiei actuale, se poate concluziona că, în cazul municipiului Timişoara, Primăria a optat pentru soluţia externalizării acestor activităţi, deci a delegării gestiunii, prin încheierea de contracte de prestări servicii cu operatori privaţi, care au situaţia financiară şi deţin personalul şi dotările necesare asigurării acestor servicii conform legii.

8. Aceste contracte sunt însă încheiate pe o durată limitată, de numai doi ani, în urma unor licitaţii desfăşurate în baza OUG.60/2001 privind achiziţiile publice, legislaţie nespecifică serviciilor publice de salubrizare, situaţie care creează atât costuri anuale şi timp consumat pentru Primărie, cât şi o situaţie de incertitudine şi nesiguranţă pentru operatori. Aceştia nu au garanţia investiţiilor pe termen lung, datorită incertitudinilor legate de rămânerea pe piaţă şi deci a posibilităţilor recuperării investiţiilor.

9. Varianta gestionării directe, în condiţiile în care nivelul minim al investiţiilor se ridică la aprox. 3.100.000 Euro, iar costurile operaţionale la aprox. 10.000.000 Euro/an, nu este o soluţie fezabilă.

10. În varianta gestiunii indirecte, se parcurg următorii paşi: ►Stabilirea procedurii de delegare a gestiunii; ►Elaborarea Caietului de Sarcini; ►Desfăşurarea licitaţiei, conform procedurilor prevăzute de legislaţia în vigoare; ►Încheierea contractului de concesiune. 11. În cazul gestiunii indirecte, legislaţia prevede două modalităţi:

a. contract de concesiune b. contract de parteneriat public – privat (PPP).

a. Varianta concesionării serviciului 12. Concesionarea serviciului de salubrizare va oferi garanţii:

• pentru operator – prin posibilitatea recuperării investiţiilor pe durata contractului de concesiune,

• pentru Primăria municipiului – care: a) - va avea posibilitatea implementării Planului Local privind Gestionarea Deşeurilor şi a atingerii ţintelor impuse prin legislaţia naţională; b) - va impune şi urmări realizarea unor indicatori de performanţă a concesionarului; c) - va obţine redevenţa ca venituri suplimentare la bugetul local. 13. În cazul optării pentru delegarea serviciilor publice de salubrizare prin contract de

concesiune conform art.4 lit. a din HG.nr.346/2004 pentru aprobarea Regulamentul

- 21 -

cadru de delegare a gestiunii serviciilor publice de salubrizare a localităţilor, a HG nr. 955/2004 pentru aprobarea Reglementărilor – cadru de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 71/2002, privind organizarea şi funcţionarea serviciilor publice de administrare a domeniului public şi privat de interes local autoritatea locală are obligaţia de a aplica una din procedurile de mai jos: ►Licitaţie publică deschisă, respectiv procedura prin care orice persoană fizică sau persoană juridică de drept privat, română sau străină, poate prezenta o ofertă. ►Licitaţie publică deschisă cu preselecţie, respectiv procedura care se desfăşoară în două etape distincte şi prin care numai candidaţii selectaţi de către autoritatea contractantă în prima etapă sunt invitaţi să depună oferte. ►Negociere directă, respectiv procedura aplicabilă în cazul în care nu a fost desemnat nici un câştigător în urma celei de-a doua licitaţii publice.

14. Conform Ordonanţei 87/2001, cât şi HG 433/2004, în cazul gestiunii delegate, autoritatea publică poate apela la unul sau mai mulţi operatori de servicii publice, cărora le încredinţează gestiunea serviciilor de salubrizare, precum şi administrarea şi exploatarea sistemelor publice necesare în vederea realizării acestora. În cazul municipiului Timişoara, pentru uşurarea şi ameliorarea condiţiilor de negociere şi ulterior de contractare, este recomandabil, să se opteze pentru gestiunea delegată a serviciilor publice de salubrizare către un singur operator, care să poată asigura toate serviciile de salubrizare prevăzute de legislaţia specifică în domeniu şi salubrizarea unitară şi în regim de continuitate a întregului municipiu.

15. Pentru municipiul Timişoara se recomandă varianta de licitaţie publică deschisă, respectiv, procedura prin care autoritatea publică locală, poate apela, pentru realizarea serviciilor de salubrizare la unul sau mai mulţi operatori de servicii publice, cărora le încredinţează, în baza unui contract de delegare a gestiunii prin contract de concesiune, gestiunea propriu-zisă a serviciilor de salubrizare care să asigure salubrizarea unitară şi în regim de continuitate a întregului municipiu.

16. În funcţie de strategia adoptată de către Primăria Municipiului Timişoara, se vor stabili programe de dezvoltare cu privire la investiţiile necesare ce urmează să fie realizate anual de către concesionar.

17. În urma licitaţiei se va desemna un operator, în funcţie de: ► criteriile de performanţă tehnică şi financiare ale operatorului; ► obiectivele de dezvoltare regională; ► investiţiile în modernizarea şi eficientizarea serviciilor;

18. Conform art. 12 lit. b din Ordonanţa 87/2001: „Consiliile locale sau judeţene pot delega integral sau parţial numai activităţile de operare, gestionare şi administrare a serviciilor publice de salubrizare, pregătirea şi realizarea investiţiilor aferente acestora, precum şi colectarea sumelor datorate de utilizatori”. Trebuie precizat că până în prezent, operatorii au încheiat direct contracte de prestări servicii cu persoane fizice şi juridice şi au asigurat colectarea directă a tarifelor aferente.

- 22 -

19. În ceea ce priveşte încasarea prestaţiilor efectuate, se recomandă ca, în cazul în care se optează pentru concesionarea acestor activităţi, ele să fie colectate direct de către operator de la toţi utilizatorii de pe raza municipiului.

20. Redevenţa minimă recomandată în cazul concesionării acestor servicii, este de 1,5% din valoarea încasată anual de operator, pentru serviciile concesionate pe raza municipiului Timişoara, ţinând cont de faptul că Primăria nu deţine nici un fel de dotări pentru asigurarea acestui serviciu iar valoarea investiţiilor necesare este foarte ridicată. În ceea ce priveşte durata contractului de concesionare, având în vedere serviciile concesionate, se recomandă o durată de 8 ani conform art. 13, alin. 2, punctul b. din OG. nr. 87/2001 privind serviciile de salubrizare a localităţilor, aprobată prin Legea nr. 139/2002. COORDONATOR STUDIU DUMITRU ANDOR - DIRECTOR DIRECŢIA EDILITARĂ ECHIPA DE REDACTARE VASILE CIUPA -ŞEF SERVICIU ADMIN.MEDIU URBAN ADRIAN PUŞCAŞ - CONSILIER